poniedziałek, 29 czerwca 2020

Z ŁĄKI NA TALERZ: Galaretka z kwiatów bzu z wanilią

Na zielonych krzewach bielą się ostatnie baldachy czarnego bzu.
To znak, że lato rozpakowuje się na dobre z całą swoją hojnością i zawirowaniami.
Słońce bezlitośnie spieka ramiona, gdy po kolana w trawie próbuję dosięgnąć ostatnich kwiatów. 
Na horyzoncie kłębią się i wznoszą coraz wyżej grafitowe chmury, słychać ciche pomruki w oddali i coraz intensywniejsze sapanie oczekującego pieska w trawie.
Nie zapowiada się na lekki, przelotny deszczyk...
Do domu zdążamy umknąć wraz z pierwszymi kroplami deszczu, który w kilka chwil przemienił się w oberwanie chmury, targające balkonową zieleniną i rozświetlające niebo błyskawicami.
Włączam ulubiną muzykę, żeby ku uciesze pieska, zagłuszyć burzowe pohukiwania i w przytulnym, kuchennym zaciszu zalewam kwiaty bzu wodą z cytrynowym sokiem, dodaję wanilię, cukier i odrobinę agaru dla pożądanej konsystencji.
W pastelowo-żółtym płynie wirują maleńkie kwiatuszki czarnego bzu i czarne nasionka aromatycznej wanilii, która pasuje tu wyśmienicie.
Smaki zamknięte w lekkiej galaretce na niedaleką śniadaniową przyszłość, bo jest tak pyszna, że ma nikłe sznse przetrwania do jesieni :)
Ale jeżeli przetrwa, to z podwójną mocą przypomni słoneczne dni, duszne powietrze między trawami przed burzą i upojny zapach czarnego bzu niosący się po całej okolicy :)







































Galaretka z kwiatów czarnego bzu z wanilią
Potrzebujesz:

  • 7-8 baldachów kwiatów bzu czarnego
  • sok z 3/4 cytryny
  • 3 szklanki wody
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 1 łyzeczka esencji waniliowej z ziarenkami wanilii / 1/4 laski wanilii
  • 1,5 łyżeczki agaru
Sposób przyrządzenia:
1. Kwiaty bzu odetnij z łodyg i umieść w garnku.
2. Zalej kwiaty wodą i sokiem z cytryny - odstaw na noc.
3. Zagotuj kwiaty i wyjmij je z płynu pozostawiając drobne płatki, które się oberwały.
4. Dodaj cukier i wanilię i ponownie zagotuj.
5. Dodaj agar, gotuj 10min.
6. Przelewaj galaretk do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
7. Można pasteryzować.

Smacznego!








































Elderberry and vanilla jelly

Ingredients:
  • 7-8 umbels of elderberry flowers
  • juice from 3/4 lemon
  • 3 glasses of water
  • 1/2 - 3/4 cup sugar
  • 1 teaspoon of vanilla essence with vanilla beans / 1/4 vanilla pod
  • 1.5 teaspoons of agar
Method:
1. Cut elderberry flowers off the stems and place in a pot.
2. Pour the flowers with water and lemon juice - leave to stand overnight.
3. Boil the flowers and remove them from the liquid, leaving small petals that have peeled off.
4. Add sugar and vanilla and boil again.
5. Add agar, cook for 10 minutes.
6. Pour the jelly into boiled jars, tightly seal and set aside upside down to cool.
7. Can be pasteurized.

Enjoy!


8 komentarzy:

  1. Robiłam kilka razy nalewkę z kwiatów bzu, ale zawsze mnie przeraża ta ilość tych maleńkich stworzonek na baldachimach. Pomykają takie małe czarne paskudztwa... 😱😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jasne kwiaty przyciągają sporo małych gości :D wystarczy wtedy wyłożyć kwiaty na białą ściereczkę lub papier i same powinny się wyprowadzić :)

      Usuń
  2. Swietny przepis, bede musiala zrobic w przyszlym roku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam! z pewnością będziesz zadowolona :)

      Usuń
  3. Pomysł fantastyczny, nigdy nie miałam okazji próbować takiego specjału :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy czegoś takiego nie robiłam. Bardzo fajny pomysł 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...