poniedziałek, 14 września 2020

Chrupiący kurczak z sałatką Caesar i sosem blue cheese

Sałatki to jednak jest to, co tygryski lubią najbardziej (oprócz całej masy rzeczy, które też lubią najbardziej ;)).
Ogrom kombinacji jakie można sobie stworzyć pod względem doboru składników, połączeń smaków i tekstur zdaje się być ograniczony tylko naszą wyobraźnią.
Dlatego dziś wspomnienie pewnej letniej pyszności i wariacji na bazie osławionej sałatki Caesar, która z pewnością wspaniale sprawdzi się także teraz, gdy wrzesień zaczyna się wyzłacać i w głowie majaczą jesienne plany na piknik.
Klasyczna wersja sałatki Caesar została wymyślona przez pewnego włoskiego imigranta Caesara Cardini'ego w 1924r., który prowadził swoje restauracje w Meksyku i Stanach Zjednoczonych i kiedy pewnego wieczoru na kuchni pokończyły się składniki, a zamówienia wciąż spływały, wtedy włoski kucharz połączył to, co miał pod ręką.
I tak w sałatce znalazły się sałata rzymska, grzanki z chleba i płatki parmezanu, a całość polana mocno czosnkowym dressingiem na bazie oliwy i dużej ilości pieprzu.
Często podawana z surowym lub gotowanym na miękko jajem, podbiła podniebienia klientów.
Dziś wersji tej popularnej sałatki jest całe mnóstwo!
Z dodatkiem grillowanego kurczaka, różnorodnych warzyw, większej ilości i rodzajów sera, anchois...każdy znajdzie coś dla siebie ;)
W Słonecznej Kuchni wersja nie byle jaka!
Oto wspaniały, chrupiący kurczak w aromatycznej, grubej panierce (która przy okazji zastępuje grzanki), świeże warzywa z sałatą rzymską w podstawie i spajający całość dressing na maślance z serem pleśniowym ♥
No mówię Wam, że ślinka mi cieknie na samo wspomnienie tego połączenia, które zobaczyłam kiedyś u mojego ulubionego Donala Skehana!
Przejdźmy zatem od razu do blatów i kuchenek przygotować pikantną panierkę i gęsty, serowy sos, by już za chwilę usłyszeć przyjemne skwierczenie smażonego kurczaka, chrupkość świeżych warzyw i w końcu...zatopić zęby w tym wspaniałym połączeniu smaków i tekstur!
A zatem, niech dzieje się ciepły wrzesień, niech rdzewieje okolica w kolorach, niech jeszcze zostanie trochę trawy pod piknikowy koc, i niech chrupie cudowna sałatka w domach i pod gołym niebem.
Pysznego poniedziałku!
















































Chrupiący kurczak z sałatką Caesar i sosem blue cheese
na 4 porcje
Potrzebujesz:
  • 350ml maślanki
  • 6 udek z kurczaka bez kości
  • olej do smażenia
      Panierka:
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka płatków chili / pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Sos blue cheese:
  • 60g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki majonezu
  • 100ml maślanki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
Do tego:
  • 4 małe sałaty rzymskie
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 8 rzodkiewek
  • ulubione kiełki
  • 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
1. Udka kurczaka umyj, dokładnie osusz i zalej maślanką.
2. Włóż do lodówki na 1h lub na noc.
3. Na szerokim talerzu, bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki panierki.
4. Wyjmuj z maślanki kawałki kuczaka i dokładnie obtaczaj w panierce - lekko strząśnij nadmiar.
5. Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej o głębokości 1-2cm.
6. Smaż kurczaka po 5min z każdej strony, aż będzie złoto-brązowy i wykładaj na papierowy ręcznik.

Sos blue cheese:
1. W misce wymieszaj majonez z maślanką, sokiem z cytryny i przyprawami.
2. Pokrusz ser na drobne kawałki i dodaj do sosu.
3. Wymieszaj całość widelcem, krusząc ser w sosie jeszcze bardziej.

Całość:
1. Warzywa umyj i osusz.
2. Sałatę rzymską pokrój w łódeczki, wycinając głąb i układaj na talerzach (1 sałata na osobę).
3. Ogórka i rzodkiewki pokrów w plasterki i układaj na sałacie razem z porcją kiełków.
4. Kurczaka pokrój na 3-4 części i ułóż obok sałaty (1,5 udka na osobę).
5. Polej całość sosem blue cheese, posyp świeżym szczypiorkiem i skrop tabasko, jeśli lubisz.

Smacznego!



































Crispy chicken with Caesar salad and blue cheese sauce
for 4 servings
Ingredients:
  • 350ml of buttermilk
  • 6 boneless chicken thighs
  • frying oil
      Breadcrumbs:
  • 100g of wheat flour
  • 1 teaspoon of dried oregano
  • 1 teaspoon of garlic powder
  • 1 teaspoon of ground sweet pepper
  • 1 teaspoon chili flakes / cayenne pepper
  • 2 teaspoons of salt
  • 1/2 teaspoon of black ground pepper
Blue cheese sauce:
  • 60g of blue cheese 
  • 2 tablespoons of mayonnaise
  • 100ml of buttermilk
  • 1 teaspoon of garlic powder
  • 2 pinches of salt
  • 1 teaspoon lemon juice
  • a few drops of tabasco (optional)
Additionally:
  • 4 small romaine lettuces
  • 1/2 green cucumber
  • 8 radishes
  • favorite sprouts
  • 4 teaspoons of chopped chives
Method:
1. Wash chicken thighs, dry thoroughly and pour over the buttermilk.
2. Put in the fridge for 1 hour or overnight.
3. On a wide plate, thoroughly mix all the ingredients for the breading.
4. Take the pieces of sauerkraut from the buttermilk and coat them thoroughly in the breadcrumbs - lightly shake off the excess.
5. Heat the oil 1-2 cm deep in a frying pan.
6. Fry the chicken for 5 minutes on each side until golden brown and put it on a paper towel.

Blue cheese sauce:
1. In a bowl, combine the mayonnaise, buttermilk, lemon juice and spices.
2. Crumble the cheese into small pieces and add to the sauce.
3. Mix everything with a fork, crushing the cheese in the sauce even more.

Whole:
1. Wash and dry the vegetables.
2. Cut the romaine lettuce into wedges, cutting out the depth and arrange them on plates (1 lettuce per person).
3. Slice the cucumber and radishes and place them on the lettuce along with the sprouts.
4. Cut the chicken into 3-4 parts and place it next to the lettuce (1.5 thighs per person).
5. Pour over the blue cheese sauce, sprinkle with fresh chives and drizzle with tabasco if you like.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Uwielbiam sałatkę Cesar, ale nie próbowałam takiej z chrupiącym kurczakiem i niebieskim serem - pozycja obowiązkowa do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos blue cheese i kurczak to wspaniałe połączenie, którego spróbowałam kiedyś w pewnej knajpie z fast foodem, zatem tu wersja slow i świeże warzywa ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...