wtorek, 28 lipca 2020

Egipski Ful, czyli genialna pasta z bobu i pomidorów

Dziś na blogowym stole wielka micha pyszności dla miłośników bobu ale także dla tych, którzy z bobem nie są za pan brat, jednak wciąż szukają sposobności, żeby się bliżej zaprzyjaźnić.
Ful medames, to trochę taki egipski bigos, bo ile gospodyń, tyle przepisów!
W niektórych krajach arabskich w Afryce podaje się go w postaci gulaszu do śniadania lub jako dodatek do podpłomyków.
Czasami bób jest rozgotowany, czasami rozgnieciony, a innym razem jędrny i chrupiący.
Bywa podawany z tahini lub ostrym sosem chili, innym razem z jajkami lub posypany świeżą cebulą, zieleniną i pomidorami.
W Słonecznej Kuchni zagościł w tej ostatniej wersji pod postacją pasty, na którą namawiała Marta z Jadłonomii.
Wyszła wspaniale!
Ziemisty smak bobu przełamany słodyczą pomidorów, świeżością ziół i cytrynowego soku idealnie komponuje się na letnich grzankach z małosolnymi ogórkami, w wytrawnych naleśnikach lub jako zamiennik hummusu do zamaczania warzyw lub pasty do pity i wrapów.
Głębokie smaki lata na afrykańką nutę prosto z ogrodu, jak przekąska w upalne popołudnie jedzona na trawie w cieniu drzew.
Lekka ale sycąca i zaspokajająca podniebienie spragnione konkretnych smaków.
A zatem biegnijcie po bób i krójcie pomidory, żeby zmiksować sobie lato do miski, a potem schrupać je z ulubionymi dodatkami :)
PS: Taką pastę można też zawekować w słoikach!




Egipski Foul - pasta z bobu i pomidorów
Potrzebujesz:
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory malinowe
  • 1/2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • garść liści kolendry / 1/2 łyżeczki mielonej kolendry + garść liści pietruszki
  • 400g bobu
  • 1 szklanka wody
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
Do podania:
  • krążki czerwonej cebuli
  • oliwa 
  • pomidory
  • natka pietruszki/ kolendra
  • ulubione pieczywo
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i pomidory pokrój w kostkę. Czosnek, chili i kolendrę/pietruszkę drobno posiekaj.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej kilka (ok.4) łyżek oliwy i podsmaż cebulę.
3. Dodaj posiekane chili z czosnkiem i mielony kumin - smaż 1 min.
4. Dodaj pomidory i kolendrę, dopraw dużą szczyptą soli i duś przez 5-7min.
5. Do pomidorów wsyp bób i zalej wodą, gotuj całość przez 10-15min do momentu, aż bób będzie miękki.
6. Przełóż całość do blendera i zmiksuj na pastę.
7. Dopraw całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstaw do schłodzenia.
8. Podawaj Ful skropiony obficie oliwą, posypany cebują i zieleniną z ulubionym pieczywem.

Smacznego!




























Egyptian Ful - Broad bean and tomato paste
Ingredients:
  • 1 red onion
  • 2 ripe tomatoes
  • 1/2 chili pepper
  • 2-3 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of ground cumin
  • a handful of coriander leaves / 1/2 teaspoon of ground coriander + a handful of parsley leaves
  • 400g of broad beans
  • 1 cup of water
  • olive oil
  • salt and pepper
  • 1/2 lemon juice
To serve:
  • red onion rings
  • oil
  • tomatoes
  • parsley / coriander
  • favorite bread
Method:
1. Dice the onion and tomatoes. Finely chop the garlic, chili and coriander / parsley.
2. Heat a few (about 4) tablespoons of olive oil in a deep frying pan and fry the onion.
3. Add chopped chili with garlic and ground cumin - fry for 1 min.
4. Add tomatoes and coriander, season with a large pinch of salt and stew for 5-7 minutes.
5. Put the broad beans into the tomatoes and pour water over them, cook everything for 10-15 minutes until the broad beans are soft.
6. Put everything into a blender and mix to a paste.
7. Season with lemon juice, salt and pepper and set aside to cool.
8. Serve Ful sprinkled with olive oil, sprinkled with onion and greens with your favorite bread.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...