wtorek, 7 lipca 2020

PROJEKT ŚNIADANIE: Rozpustne naleśniki Cannoli

Wakacje rozpoczęły się na dobre! 
Ci, co mają wolne mogą rozkoszować się długimi i późnymi śniadaniami codziennie, a ci, dla których wolne i beztroskie dni urlopu dopiero nadejdą, mogą wprowadzić sobie wakacyjny śniadaniowy klimat co weekend! 
Na takie śniadania idealnie sprawdzą się puszyste pancakes inspirowane sztandarową, włoską słodkością - ciastkiem Cannoli! :)
Wewnątrz puchatego naleśniczka kryje się kremowe nadzienie na bazie sera Ricotta z kawałkami czekolady, nutą cynamonu i gałki muszkatołowej. 
Do tego soczyste i świeże owoce jagodowe, które idealnie dopełniają i orzeźwiają całość, dodając typowo letniego twistu :) 
U mnie pękate borówki, strzelające sokiem pod zębami i słodkie maliny, symbol lipcowych rozkoszy.
Beztroska i rozpusta w każdym kęsie ♥
Po takim śniadaniu, wszystko się uda!








































Pancakes Cannoli

Potrzebujesz:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki posiekanej / startej ciemnej czekolady
Nadzienie:
  • 250 g ricotty
  • 50 ml bardzo zimnej śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej ciemnej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki cukru pudru
Do tego:
  • świeże maliny
  • świeże borówki
Sposób przyrządzenia:
Pancakes:
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Do żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko - zmiksuj składniki na gładkie ciasto.
3. Białka ubij ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z ciastem.
4. Rozgrzej patelnię (nie dodawać tłuszczu) i wlewaj porcje ciasta wielkości talerzyka pod filiżankę.
5. Nieusmażoną stronę naleśnika oprósz czekoladą i obróć na drugą stronę.

Nadzienie:
1. Śmietankę ubij z cukrem pudrem.
2. Wymieszaj na gładko z Ricottą, cynamonem, gałką i czekoladą.
3. Wypełniaj usmażone pancakes.
4. Gotowe naleśniki wypełnione nadzieniem układaj na talerzu i udekoruj świeżymi owocami.

Smacznego!










































Pancakes Cannoli
Ingredients:
  • 3 eggs
  • 1/2 cup wheat flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1/2 cup of milk
  • pinch of salt
  • 3 tablespoons of chopped / grated dark chocolate
Filling:
  • 250 g ricotta
  • 50 ml very cold cream 30%
  • 2 tablespoons of chopped dark chocolate
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • a pinch of nutmeg
  • 2 tablespoons powdered sugar
Additionally:
  • fresh raspberries
  • fresh blueberries
Method:
Pancakes:
1. Separate the yolks from the egg whites.
2. Add flour, baking powder and milk to the yolks - blend the ingredients into a smooth batter.
3. Beat egg whites with a pinch of salt and gently mix with in batter.
4. Heat a frying pan (do not add fat) and pour a portion of the cup plate-sized pancakes.
5. Sprinkle the un-fried side of the pancake with chocolate and turn it over.

Filling:

1. Whip cream with powdered sugar.
2. Mix smoothly with Ricotta, cinnamon, nutmeg and chocolate.
3. Fill fried pancakes.
4. Place the ready pancakes filled with ricotta filling on a plate and decorate with fresh fruit.

Enjoy!


6 komentarzy:

  1. To śniadanie prezentuje się po prostu obłędnie. Składniki również mówią, że będzie pyszotka. Chciałbym, żeby ktoś mi takie coś naszykował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za przemiły komentarz! :) Może w takim razie warto podrzucić komuś ukradkiem ten przepis? ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...