czwartek, 9 lipca 2020

Przepyszna pasta ze szparagów

Sezon na szparagi właśnie pakuje ostatnie szpargały do walizki.
W przyszłym roku w środku kwietnia znów zapuka do warzywniaków, a potem do naszych kuchennych drzwi i okien.
Znów stanie przed nami smukły, chrupiący i w najpiękniejszym odcieniu jasnej zieleni i kości słoniowej.
Tymczasem połowę ostatniego pęczka tych pięknych warzyw zamieniam w przepyszną, zieloną pastę.
Aromatyczne smarowidełko, pełne szparagowych historii i ich głębokiego smaku oparłam o przepis klasycznego pesto bazyliowego.
Zmniejszyłam ilość ziół, dodając w ich miesce podwójną porcję szparagów, a potem zmiksowałam na gładko z oliwą, orzechami i odrobiną parmezanu.
Wspaniała na kanapki, chrupiące grzanki ale i jako pesto do makaronu :)
Świeży, szparagowy smak wzmocniony ziołami i aromatycznym czosnkiem sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych warzyw i mięs.
Naprawdę warto zmiksować tych kilka składników i ostatni raz w sezonie rozpłynąć się w szparagowych pysznościach, dopóki jeszcze można je dostać :)
Do zjedzenia od razu lub do zamrożenia w porcjach.








































Pasta ze szparagów
Potrzebujesz:
  • 250g zielonych szparagów
  • garść liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka migdałów
  • 150ml oliwy
  • 20g parmezanu (opcjonalnie)
  • sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.
2. Gotuj szparagi ze szczyptą cukru i soli przez 4-5min.
3. Wyjmij szparagi z wody i pozostaw do ostygnięcia.
4. Zmiksuj szparagi na pastę z pozostałymi składnikami.
5. Przechowuj w lodówce.

Smacznego!









































Asparagus paste
Ingredients:
  • 250g green asparagus
  • a handful of basil leaves
  • 1 clove of garlic
  • 1 tablespoon of almonds
  • 150ml olive oil
  • 20g Parmesan cheese (optional)
  • salt to taste
Method:
1. Wash the asparagus and cut off the woody ends.
2. Cook asparagus with a pinch of sugar and salt for 4-5 minutes.
3. Remove the asparagus from the water and allow to cool.
4. Mix the asparagus to a paste with the remaining ingredients.
5. Store in the fridge.

Enjoy!



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...