sobota, 4 lipca 2020

Wakacyjny makaron z krewetkami i kukurydzą

Ostatnimi dniami lato wyjątkowo dopisuje!
Nawet burze są typowo letnie.
Z przytupem, hałasem ale o ciepłym deszczu, rozsiewającym wokół przepiękny zapach nawilżonej ziemi.
Wiecie, jaka to przyjemność przejść się boso po trawie zaraz po deszczu?
Orzeźwienie prosto z wątłych zielonych źdźbeł, napełniające świeżością i przestrzenią na jeszcze głębszy oddech.
A jeśli przy okazji zza grafitowych chmur wychyli się słońce i ogrzewa ramiona, to tak, jakby wszystko wokół właśnie nas przytulało.
Polecam najmocniej! ;)
Równie mocno polecam też makaron, którego pięknie zwinięte gniazdka stawiam dziś na blogowym stole.
A między nitkami kremowy sos na bazie śmietanki, soczyste pomidorki, wijące się listki szpinaku, słodka, wciąż chrupiąca kukurydza i one...przepyszne jędrne krewetki, które dopełniają całości.
Sprężysty makaron prześlizguje się po podniebieniu, pociągając za sobą radośnie całą gamę lekkich smaków, które wspaniale ze sobą współgrają.
Idealne danie na letnie popołudnia, weekendowy obiad na balkonie lub w ogrodzie, na zwieńczenie pracujących dni pysznym obiadem :)
Wakacyjne kolory, mnogość tekstur, kremowy sos, prostota przygotowania i lekkość z pewnością zaskarbią sobie podniebienia niejednego smakosza i niejedne kubeczki smakowe zatańczą letni taniec radości!







































Kremowy makaron z krewetkami i kukurydzą
Potrzebujesz:
  • 400g suchego makaronu wstążki
  • 10 szt krewetek tygrysich
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 300g świeżego szpinaku baby
  • 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej lub świeżo gotowanej
  • 150ml śmietanki 30%
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże liście bazylii
Sposób przyrządzenia:
1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
2. Krewetki oczyść i usmaż na rozgrzanym oleju z posiekanym czosnkiem po 30sec. z każdej strony.
3. Dopraw krewetki solą i pieprzem i przełóż na talerz.
4. Na tę samą patelnię wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kukurydzę - smaż 2-3min.
5. Dodaj liście szpinaku i dokładnie wymieszaj - smaż 1-2min. do momentu, aż szpinak zwiędnie.
6. Zalej całość śmietanką, dodaj usmażone krewetki i gotuj przez 2-3min.
7. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
8. Na patelnię z sosem przełóż ugotowany makaron, podgrzej razem przez kilka chwil i podawaj posypane świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!







































Creamy pasta with shrimps and corn
Ingredients:
  • 400g dry ribbon pasta
  • 10 pieces of tiger prawns
  • 1 tbsp oil
  • 2 garlic cloves
  • 2 handfuls of cherry tomatoes
  • 300g fresh baby spinach
  • 4-5 tablespoons of canned or freshly cooked corn
  • 150ml 30% cream
  • lemon juice
  • salt and pepper to taste
  • fresh basil leaves
Method:
1. Cook the pasta al dente according to the instructions on the package.
2. Clean the shrimp and fry in hot oil with chopped garlic after 30sec. from every side.
3. Season the prawns with salt and pepper and transfer to a plate.
4. Put the cherry tomatoes and corn cut in half into the same pan - fry for 2-3 minutes.
5. Add spinach leaves and mix thoroughly - fry for 1-2 minutes. until the spinach wither.
6. Pour the whole cream, add fried shrimps and cook for 2-3 minutes.
7. Season with salt, pepper and lemon juice.
8. Transfer the cooked pasta to the pan with the sauce, heat together for a few moments and serve sprinkled with fresh basil leaves.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...