czwartek, 20 sierpnia 2020

Babeczki z kurkami na początek babiego lata

Nie napiszę jeszcze, że "mimozami jesień się zaczyna", choć pióropusze nawłoci zaczynają kwitnąć i ozłacać łąki, pola i skraje lasów.
Do prawdziwej jesieni jeszcze trochę, a tymczasem zaczyna się najbardziej złoty okres w roku, w którym słońce ślizga się po nitkach babiego lata i ciepło łaskocze w nos, umacniając na nim wakacyjne piegi ;)
Lasy pachną obietnicą grzybowych zbiorów, na które wyruszą niebawem miłośnicy brązowych kapeluszy na nóżce.
A na razie pod nogami ciągła zieleń nakrapiana żółto-złotymi, ledwo widocznymi kapeluszami kurek, kryjących się w trawie i pod mchem.
Do takich zbiorów trzeba mieć oko.
Ja osobiście prawie nigdy nie zauważam tych pysznych grzybów w naturze, za to moja ciocia, co chwilę się schyla, wyciągając złote łebki z leśnego runa.
Dlatego wspieram kurkowych zbieraczy i zaopatruję się u nich w jedne z moich ulubionych grzybów, by już za chwilę wchłaniały aromat czosnku, tymianku i cebulki.
To pyszne połączenie wyląduje w objęciach francuskiego ciasta, którego maślane warstwy po upieczeniu zaczynają tworzyć cieniutkie, przyjemnie chrupiące listki.
Cała kuchnia wypełnia się ciepłym zapachem pieczonego ciasta i aromatem ziół, gdy wyciągam rumiane babeczki z piekarnika.
Złota przekąska na złoty czas :)
Jeżeli tak samo jak ja jesteście miłośnikami babiego lata, złotego światła i przytulnych smaków, lub po prostu uwielbiacie kurki albo macie ochotę na pyszną przekąskę, sierpniowy wsad do piknikowego koszyka albo niecodzienną kolację, to te babeczki z pewnością oczarują Wasze podniebienia.


Babeczki z kurkami na cieście francuskim
Potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g kurek
  • 1 średnią cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 50g startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
2. Oczyść kurki, podziel na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli - smaż do miękkości grzybów i odstaw do wystudzenia.
3. Jajka rozbij do miseczki i rozmąć ze śmietaną i wmieszaj tarty ser.
4. Połącz jajka z ostudzonymi kurkami.
5. Ciasto francuskie podziel na 6 równych kwadratów i wyłóż nimi kokilki lub foremki do muffinek tak, aby roki wystawały na zewnątrz.
6. Środki wypełniaj nadzieniem kurkowym i zamknij babeczki, nakładając rogi ciasta na siebie do środka i zlepiając je delikatnie.
7. Piecz 20min w 200*C.

Smacznego!

























Chanterelles pies on puff pastry
Ingredients:

  • 1 packet of puff pastry
  • 200g of chanterelles
  • 1 medium onion
  • 1 clove of garlic
  • 1 tablespoon of oil
  • 3 sprigs of fresh thyme
  • salt and pepper to taste
  • 50g of grated cheese
  • 2 eggs
  • 1/2 cup of cream 18%

Method:
1. Chop the onion and garlic, finely and fry in oil.
2. Clean the chanterelles, divide them into smaller pieces and add to the onion - fry until the mushrooms are tender and set aside to cool.
3. Crack the eggs into a bowl, beat them with the cream and add the grated cheese.
4. Combine the eggs with the cooled chanterelles.
5. Divide the puff pastry into 6 equal squares and line ramekins or muffin molds with it so that the corners of squares are out.
6. Fill it with the chanterelle filling and close the pies by placing the dough corners inwards and gently sticking them together.
7. Bake for 20 minutes at 200 * C.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają i bardzo ciekawie się zapowiadają - muszę wypróbować w tym sezonie kurkowym!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...