środa, 5 sierpnia 2020

Lemoniada malinowa z lawendą i brzoskwinią- witaj Sierpniu!

Sierpień to jeden z moich ulubionych miesięcy i nie mogę się doczekać, co pięknego nam zmaluje :)
Ta połowa lata pachnie słodyczą malin, ocieka brzoskwiniowym sokiem, rumieni się pomidorami na krzaczkach i pęczniejącą papryką.
Gdzieś spod liści wyłaniają się ciemnozielone cukinie, białe kabaczki, ogórki i młodziutkie dynie, na które czas dopiero nadejdzie.
Powietrze przesycone jest już nieco innym odcieniem ciepła, zapachem koszonej trawy i pyłem z młóconych zbóż.
Wspomnienie takiego jeszcze nienaruszonego pola ze złotymi kłosami, nad którym właśnie budził się nowy dzień, zainspirował mnie do stworzenia lemoniady letniego poranka :)
W chłodnej szklaneczce odnajdziecie różową jutrzenkę w malinach, brzoskwinie o jasnożółtym miąższu wschodzącego słońca, kwiaty lawendy i listki tymianku wprowadzające orzeźwienie porannej rosy na łące.
Do tego trochę łagodnego miodu, który mocniej podbije słodkie smaki brzasku.
Jest taki moment o wschodzie słońca, kiedy promienie przebiją się już przez różowe chmury i przeszyją lekko fioletowe niebo, oświetlając okolicę, wtedy fala porannego chłodu i rześkości przelewa się nad ziemią, kuląc ramiona obserwatorów porannego spektaklu.
Właśnie takie orzeźwienie odnajdziecie w letniej lemoniadzie, która idealnie sprawdzi się w ciepłe, sierpniowe dni, dodając im owocowej ochłody z kwiatowo-ziołowym tłem.
Skoro była już sałatka skleciona z ciepłych zachodów słońca, wznieśmy dziś toast szklanką pełnej barw orzeźwiającego wschodu, a Sierpień niech się dzieje najlepiej na świecie! 







































Lemoniada malinowa z lawendą i brzoskwinią
Potrzebujesz:

  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 100g malin
  • 3 kwiaty lawendy
  • 3 gałązki tymianku
  • miód do smaku
  • woda
  • kostki lodu
  • świeże owoce do przybrania

Sposób przyrządzenia:
1. Owoce i zioła umyj i osusz.
2. Umieść maliny, brzoskwinię, listki tymianku i oberwane kwiaty lawendy w blenderze i zmiksuj na gładki mus.
3. Doosłódź miodem, jeśli potrzeba.
4. Rozlej mus do szklanek lub przelej do dzbanka, zasyp kostkami lodu i uzupełnij wodą.
5. Dodaj świeże owoce, zioła i kwiaty.

Smacznego!







































Raspberry lemonade with lavender and peach
Ingredients:

  • 1 ripe peach
  • 100g of raspberries
  • 3 lavender flowers
  • 3 sprigs of thyme
  • honey to taste
  • water
  • ice cubes
  • fresh fruit to garnish

Method:
1. Wash and dry fruits and herbs.
2. Put the raspberries, peach, thyme leaves and the stripped lavender flowers in a blender and blend to a smooth mousse.
3. Sweeten with honey if needed.
4. Pour the mousse into glasses or into a jug, cover with ice cubes and top up with water.
5. Add fresh fruit, herbs and flowers.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...