wtorek, 11 sierpnia 2020

Mini tarty borówkowe bez pieczenia

Pamiętam to gorące powietrze i słońce rażące w oczy, zapach mokrej ziemi i pomidorów ze szklarni, kiedy całą gromadą biegliśmy przez działki pracownicze do wujka, który jako jeden z nielicznych wtedy działkowców miał u siebie ogromne krzaki borówki amerykańskiej.
Fioletowe korale pęczniały przy ścieżce do bordowego domku.
Kto znajdzie największą? 
Która będzie najsłodsza?
Pyzate borówki trafiały jedna za drugą do pyzatych buzi, na których widniały ślady całodziennego biegania po trawie, zabawy w piasku i beztroskich wspinaczek po owocowych drzewach u dziadka.
Soczyste owoce strzelały słodyczą między zębami, zostawiając na językach fioletowe ślady pyszności.
To wspomnienie wróciło do mnie pewnego sierpniowego popołudnia, lepkiego od ciszy przed zapowiadaną burzą i od słodkich borówek, które właśnie dodawałam do kremu.
Na horyzoncie kłębiły się grafitowe chmury, nad głową słońce nie dawało wytchnienia, powietrze stanęło w miejscu i tylko zapracowane owady dawały znać, że czas ciągle płynie.
W taką pogodę włączanie piekarnika jest chyba jednym z ostatnich pomysłów.
Borówkowy krem wylałam na małe spody z kruszonych herbatników i włożyłam do lodówki.
Schłodzony jogurt z białą czekoladą i borówkowymi drobinkami w objęciach kruchego, maślanego spodu złagodzą lejący się żar z nieba, orzeźwią rozgrzane wnętrze fioletową rozkoszą i wypełnią policzki bezkresem borówkowego wspomnienia :)
Do tego rzut pękatych owoców pełnych soku i kilka listków mięty.
Podniebienie tańczy z radości!
Chodź, dosiądź się i ciesz kremową, słodką ochłodą o smaku środka lata.
Może Tobie też przywróci miłe wspomnienie beztroskich dni! :)







































Mini tarty borówkowe bez pieczenia
na 6-8 mini tart
Potrzebujesz:
Spód
  • 150g maślanych herbatników
  • 50g roztopionego masła 
Nadzienie
  • 100g białej czekolady
  • 300g naturalnego jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki letniej wody
  • 100g borówki amerykańskiej
Do tego
  • świeże borówki
  • listki mięty
Sposób przyrządzenia:
Spód
1. Herbatniki pokrusz bardzo drobno (jak bułka tarta) lub zmiksuj w robocie kuchennym.
2. Wymieszaj pokruszone ciastka z roztopionym masłem i bardzo dokładnie wymieszaj.
3. Wylep powstałym ciastem foremki do tartaletek lub muffinek i włóż do lodówki na 30 min.

Nadzienie:
1. Żelatynę rozpuść w letniej wodzie.
2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw na 30 sek.
3. Połącz roztopioną czekoladę z żelatyną i jogurtem - wymieszaj bardzo dokładnie.
4. Borówki zblenduj na mus i wmieszaj w krem.
5. Wylej krem na schłodzone spody i włóż do lodówki na 2-3h lub na całą noc.
6. Udekoruj świeżymi borówkami i listkami mięty.

Smacznego!







































No bake mini blueberry tarts
for 6-8 mini tart
Ingredients:
Bottom
  • 150g of butter biscuits
  • 50g of melted butter
Filling
  • 100g of white chocolate
  • 300g of natural Greek yoghurt
  • 1/2 teaspoon of gelatin powder
  • 2 teaspoons of lukewarm water
  • 100g of blueberries
Additionally
  • fresh blueberries
  • mint leaves
Method:
Bottom
1. Crumble the biscuits very finely (like breadcrumbs) or blend in a food processor.
2. Mix well the crumbs with the melted butter.
3. Knead the tartlets or muffin molds with the resulting dough and put in the fridge for 30 minutes.

Filling:
1. Dissolve the gelatin in lukewarm water.
2. Melt the chocolate in a water bath and set aside for 30 seconds.
3. Combine melted chocolate with gelatin and yogurt - mix very thoroughly.
4. Blend the blueberries into a mousse and stir in the cream.
5. Pour the cream on the cooled bottoms and put in the fridge for 2-3 hours or overnight.
6. Garnish with fresh blueberries and mint leaves.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...