To jest takie ciasto, które już zawsze będzie mnie przenosić swoim smakiem do lekkich, letnich niedziel spędzanych u dziadków na działce.
Do kawy na tarasie, przytulnej atmosfery, radosnych wybuchów śmiechu, zapachu okalającej zieleni i perfum wujostwa, które czasami się zjeżdża, jeśli niedziela jest szczególnie wyjątkowa.
Błogość, lekkość i beztroska!
Na stole, na którym nigdy nie brakuje w wazonie kwiatów, prawie zawsze stoi też talerz z babcinymi wypiekami, a w sezonie, jednym z nich bywa najlepsze ciasto z porzeczkami na świecie :)
Chrupiący spód przesypany migdałami, a na nich warstwa soczystych, kwaskowatych czerwonych porzeczek zatopionych w bezowej piance, która idealnie kontrastuje i wyrównuje owocową cierpkość ♥
Nie da się przejść obok niego obojętnie i trudno też odmówić sobie choćby najmniejszego, dodatkowego okruszka.
To jedno z moich ulubionych babcinych ciast (choć chyba nie ma takiego, którego nie lubię...;)), dlatego w pewnym wzruszeniu i nostalgii posyłam dziś Porzeczkowy Torcik w świat z nadzieją, że wniesie odrobinę błogości i na Wasze patery i talerze.
Prosty, pyszny i całkiem szybki w przygotowaniu.
Druga połowa lata dobiega końca.
To jeden z najlepszych momentów na uzupełnianie zimowej spiżarni i na cieszenie się świeżymi smakami owoców i warzyw, dlatego dopóki na straganach i warzywniakach wdzięczą się jeszcze czerwone koraliki porzeczek, podarujcie sobie trochę beztroski między warstwami porzeczkowego torciku :)
Torcik porzeczkowy
Potrzebujesz:
Spód
- 250g mąki
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 120g masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 50g płatków migdałów
- 1 łyżka bułki tartej
- 400g czerwonych porzeczek
- 2 białka jaj
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie
1. Porzeczki umyj i oberwij owoce z gałązek.
Red currant and meringue cake
Ingredients:
Bottom
- 250g of flour
- 100g of sugar
- 2 yolks
- 120g of butter
- peel grated from 1/2 lemon
Filling
- 50g of almond flakes
- 1 tablespoon of breadcrumbs
- 400g of red currants
- 2 egg whites
- 4 tablespoons of powdered sugar
- 1 tablespoon of potato flour
Method:
Bottom
1. Using the given ingredients, use quick movements to knead a smooth, uniform dough.
2. Shape the dough into a ball, wrap with cling film and refrigerate for 30 minutes.
3. Roll out the dough and line the baking tin with it.
4. Pierce the dough generously with a fork and bake for 20 minutes. at 180 * C.
Filling
1. Wash the currants and remove the twigs from the fruit.
2. Mix the cookies with the breadcrumbs.
3. Beat egg whites until stiff and gradually add powdered sugar and potato flour - blend to a shiny mass.
4. Gently mix the currants into the whipped foam.
5. On the baked bottom, pour the almonds with breadcrumbs and put the mass with currants on them.
6. Put the dough in the oven, reduce the temperature to 150 * C and bake for 20 minutes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz