środa, 2 września 2020

Jeżynowe bułeczki scones z białą czekoladą i lawendą

Dzień dobry we Wrześniu, słoneczni ludkowie!
Oto stoimy w samym środku przemiany pór roku, w której pełno złotej poświaty, wytracania wakacyjnego szaleństwa, wesołego odgłosu bulgoczących przetworów, które późną jesienią i zimą zatańczą na podniebieniu, przypominając błogie momenty ciepłego lata.
Tymczasem złote momenty też obfitują w swoje wyjątkowe pyszności.
To czas pomidorów, papryki, fasoli, gruszek, jabłek, jeżyn...
I właśnie z tymi ostatnimi, czarnymi pięknotkami o winnym posmaku przywitałam Wrzesień!
Opakowałam owoce bezładnie w ciężkie ciasto na maślance, dorzuciłam kawałeczki białej czekolady, które przyjemnie rozpływają się na języku i tak powstały przepyszne bułeczki scones na deszczowy początek roku szkolnego.
Do tego jeszcze lekki lukier lawendowy, który świetnie łączy się z jeżynami, wprowadzając lekki powiew późnego lata.
Ach! Co to była za uczta! :)
Ciepłe, ciężkie bułeczki pełne soczystych owoców, pozostawiających fioletowe strużki na języku, kremowych drobinek białej czekolady i lawendowego aromatu, to czysta rozkosz końca lata w każdym kęsie!
Smakują przepysznie lekko ciepłe i na zimno.
Dzięki maślance ciasto jest ciężkie i wilgotne, co pozwala na zachowanie świeżości bułeczek nawet do 3 dni.
Pyszne, pełne rustykalnego wdzięku i smaku i bardzo proste w przygotowaniu jeżynowe bułeczki scones na początek Września już czekają, by rozpieścić Wasze podniebienia! :)























Jeżynowe bułeczki scones z białą czekoladą i lawendą
na 9 bułeczek
Potrzebujesz:

  • 160g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 6 łyżek masła
  • 90ml maślanki
  • 1 małe jajko
  • 1 duża garść jeżyn
  • 50g białej czekolady
Lukier lawendowy:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka maślanki
  • 1 łyżka bardzo gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
Sposób przyrządzenia:
1. W dużej misce połącz mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło i zagnieć jak kruszonkę.
3. Dodaj jajko i maślankę - zagnieć ciasto (dodaj więcej mąki, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie. Max. 2 łyżki).
4. Posiekaj drobno czekoladę i dodaj do ciasta razem z całymi jeżynami.
5. Delikatnie wymieszaj tak, aby większość owoców pozostała w całości.
6. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na kwadrat o grubości 1,5-2cm.
7. Pokrój placek na 9 kwadracików i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Posmaruj bułeczki z wierzchu mlekiem.
9. Piecz w 180*C przez 20-22min.
10. Polej bułeczki lukrem.

Lukier lawendowy:
1. Do gorącej wody dodaj lawendę i odstaw do ostygnięcia.
2. Odcedź lawendową wodę i przelej ją do cukru pudru razem z maślankę.
3. Połącz na gęsty lukier.

Smacznego!

























Blackberry scones with white chocolate and lavender
for 9 buns
Ingredients:

  • 160g of wheat flour
  • 1/2 tablespoon of sugar
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 2 pinches of salt
  • 6 tablespoons of butter
  • 90ml of buttermilk
  • 1 small egg
  • 1 large handful of blackberries
  • 50g of white chocolate

Lavender icing:

  • 4 tablespoons of powdered sugar
  • 1 tablespoon of buttermilk
  • 1 tablespoon of very hot water
  • 1/2 teaspoon dried lavender flowers

Method:
1. In a large bowl, combine flour, sugar, salt and baking powder.
2. Add butter and knead like a crumble.
3. Add egg and buttermilk - knead the dough (add more flour if the dough is too sticky. Max. 2 tablespoons).
4. Chop the chocolate, finely and add to the dough along with the whole blackberries.
5. Mix gently so that most of the fruit remains whole.
6. Put the dough on a floured surface and roll it out into a square 1.5-2 cm thick.
7. Cut the cake into 9 squares and place on a baking sheet lined with baking paper.
8. Brush the top of buns with milk.
9. Bake at 180*C for 20-22 minutes.
10. Spread the icing over the buns.

Lavender icing:
1. Add the lavender to the hot water and set aside to cool.
2. Drain the lavender water and pour it into the powdered sugar along with the buttermilk.
3. Combine for frosting.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...