Wrzesień rozpieszcza nas swoim ciepłem.
I chociaż dni są pełne słońca, to o poranku i wieczorem czuć już jesienny chłód.
Do końca kalendarzowego lata zostały 2 dni, więc zbieram całe wrześniowe słońce do garnka z morelami i gotuję przepyszną zupę pełną ciepła i rozgrzewających nut.
Gęsta zupa krem na bazie czerwonej soczewicy i słonecznych, słodko-kwaśnych moreli to pomarańczowa przytulność w jednym garnku.
W tle tańczy cebula z czosnkiem i słodką marchewką, roznosi się tymiankowa nuta i szczypie w język pieprz cayenne.
A w zwieńczeniu wiotkie łodyżki świeżego szczypiorku, kilka kosteczek świeżych moreli i kleks kwaśnej śmietany, który dopełnia całości i wygładza kremowość.
Na języku dzieje się festyn z morelowymi słoneczkami w roli głównej!
To wspaniała, prosta i pyszna zupa końca lata, która ma w sobie całe jego troskliwe ciepło.
Parujące miseczki wypełnione kolorem zachodzącego słońca z pewnością wspaniale się sprawdzą także na początku jesieni, kiedy powoli i nasze wnętrza będą garnęły się do cięższych i bardziej przytulnych smaków.
Kto ma ochotę?
Właśnie nalewam! :)
Morelowa zupa krem z soczewicą
Potrzebujesz:
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 500g świeżych wypestkowanych moreli
- 1 duża marchewka
- 3/4 szklanki czerwonej suchej soczewicy
- 750ml wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne / płatków chili
- sól i pieprz do smaku
- świeży posiekany szczypiorek
- kwaśna śmietana
- 2 świeże morele pokrojone w kosteczkę
- 1 medium onion
- 3 cloves of garlic
- 3 tablespoons of oil
- 500g of fresh pitted apricots
- 1 large carrot
- 3/4 cup dry red lentils
- 750ml of water
- 1 teaspoon of sweet pepper
- 1/2 teaspoon of smoked paprika
- 1 teaspoon of dried thyme
- 1/3 teaspoon cayenne peppercorns / chili flakes
- salt and pepper to taste
- fresh chopped chives
- sour cream
- 2 fresh apricots, diced
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz