poniedziałek, 21 września 2020

Morelowa zupa krem z soczewicą, czyli miseczki pełne ciepła końca lata

Wrzesień rozpieszcza nas swoim ciepłem. 
I chociaż dni są pełne słońca, to o poranku i wieczorem czuć już jesienny chłód.
Do końca kalendarzowego lata zostały 2 dni, więc zbieram całe wrześniowe słońce do garnka z morelami i gotuję przepyszną zupę pełną ciepła i rozgrzewających nut.
Gęsta zupa krem na bazie czerwonej soczewicy i słonecznych, słodko-kwaśnych moreli to pomarańczowa przytulność w jednym garnku.
W tle tańczy cebula z czosnkiem i słodką marchewką, roznosi się tymiankowa nuta i szczypie w język pieprz cayenne.
A w zwieńczeniu wiotkie łodyżki świeżego szczypiorku, kilka kosteczek świeżych moreli i kleks kwaśnej śmietany, który dopełnia całości i wygładza kremowość.
Na języku dzieje się festyn z morelowymi słoneczkami w roli głównej!
To wspaniała, prosta i pyszna zupa końca lata, która ma w sobie całe jego troskliwe ciepło.
Parujące miseczki wypełnione kolorem zachodzącego słońca z pewnością wspaniale się sprawdzą także na początku jesieni, kiedy powoli i nasze wnętrza będą garnęły się do cięższych i bardziej przytulnych smaków.
Kto ma ochotę?
Właśnie nalewam! :)























Morelowa zupa krem z soczewicą
Potrzebujesz:

  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 500g świeżych wypestkowanych moreli 
  • 1 duża marchewka
  • 3/4 szklanki czerwonej suchej soczewicy
  • 750ml wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne / płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
Do podania:
  • świeży posiekany szczypiorek
  • kwaśna śmietana
  • 2 świeże morele pokrojone w kosteczkę
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę i zeszklij w garnku na oleju.
2. Morele pokrój na cząstki, marchewkę obierz i pokrój w plasterki i dodaj wszystko do cebuli, podsmażaj przez 1 min.
3. Zalej całość wodą i gotuj do miękkości marchewki.
4. Wsyp soczewicę i dodaj przyprawy - gotuj do miękkości soczewicy (ok. 20min).
5. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. 
6. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, kawałkami świeżych moreli, posypaną szczypiorkiem.

Smacznego!








































Apricot cream soup with lentils
Ingredients:
  • 1 medium onion
  • 3 cloves of garlic
  • 3 tablespoons of oil
  • 500g of fresh pitted apricots
  • 1 large carrot
  • 3/4 cup dry red lentils
  • 750ml of water
  • 1 teaspoon of sweet pepper
  • 1/2 teaspoon of smoked paprika
  • 1 teaspoon of dried thyme
  • 1/3 teaspoon cayenne peppercorns / chili flakes
  • salt and pepper to taste
To serve:
  • fresh chopped chives
  • sour cream
  • 2 fresh apricots, diced
Method:
1. Dice the onion and garlic and sauté in a saucepan.
2. Cut the apricots into pieces, peel the carrot and cut into slices, add everything to the onion, fry for 1 minute.
3. Pour all of the water over it and cook until the carrots are tender.
4. Pour the lentils and add spices - cook until lentils are tender (about 20 minutes).
5. Blend the soup into a smooth cream and season with salt and pepper to taste.
6. Serve with a splash of sour cream, pieces of fresh apricots, sprinkled with chives.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...