Bonjour, bonjour!
Od dawna wiadomo, że niedzielne śniadania rządzą się swoimi prawami :)
Zawsze nieco dłuższe, nieco bogatsze, nieco uważniej szykowane, bez pośpiechu i szybkiego przepijania kawą, bo już czas wychodzić i odhaczać kwadraciki z listy rzeczy do zrobienia.
Dlatego dziś, na takie wyjątkowe śniadania właśnie posyłam pomysł na wytrawną wersję croissanta.
Przekrojony na pół, został wypełniony puszystym serkiem śmietankowym, pikantną rukolą i charakternym prosciutto o słonych nutach.
Do tego plasterki świeżej figi o wspaniałej urodzie i najlepszym smaku o tej porze roku oraz złote krople miodowo-cytrynowego dressingu z pieprzem w zwieńczeniu.
Młoda jesień w każdym kęsie maślanego rogalika, a gdzieś z tyłu głowy słychać szmery z francuskich kawiarenek przerywane występami kataryniarza.
Na drzewach zaczynają złocić się liście, na francuskich głowach pojawiają się czerwone bereciki, a na szyjach lekko przerzucone szaliki w kratę.
W powietrzu unosi się lekki zapach dymu z kominów i świeżo parzonej kawy.
Dzień dobry, Francjo - choć jeszcze nigdy cię nie odwiedziłam!
To właśnie wyobrażenie o początku francuskiej jesieni, a także skarpetki 'Bonjour France' z Many Mornings #eatthatsock były moją inspiracją do tego pysznego śniadania ♥
Kto więc ma ochotę na poranną wycieczkę paryskimi uliczkami, zagryzaną tym wspaniałym croissantem w smakach młodej jesieni?
Zakochacie się od pierwszego kęsa!
Croissant z figami i prosciutto
ilości według uznania
Potrzebujesz:
- świeże croissanty
- prosciutto
- serek kanapkowy śmietankowy
- rukola
- świeże figi
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki łagodnego miodu, płynny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
3. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki świeże figi i skrop całość dressingiem.
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
Croissant with figs and prosciutto
quantities as desired
Ingredients:
- fresh croissants
- prosciutto
- cream cheese sandwich
- arugula
- fresh figs
Dressing:
- 2 tablespoons of rapeseed oil
- 1/2 teaspoon of mild honey, liquid
- 1 teaspoon lemon juice
- 1/2 teaspoon of black ground pepper
Method:
1. Cut the croissants in half lengthwise and brush the lower part with the cream cheese.
2. Arrange a large portion of arugula leaves and a slice of prosciutto.
3. Place the sliced fresh figs on top and drizzle with the dressing.
4. Cover with the top of the croissant.
Dressing:
1. Combine all ingredients thoroughly.
Enjoy!
Wow,super przepis na śniadanie na wypasie. A zestaw smakowy... aż ślinka cienkie. Do tego te zdjęcia - piękne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przemiłe słowa ♥ :) polecam takie śniadanko! proste i nie trzeba wiele czasu na przygotowanie, a smaki niesamowicie się łączą :)
Usuń