niedziela, 27 września 2020

Projekt Śniadanie: Croissant z figami i prosciutto

Bonjour, bonjour!
Od dawna wiadomo, że niedzielne śniadania rządzą się swoimi prawami :)
Zawsze nieco dłuższe, nieco bogatsze, nieco uważniej szykowane, bez pośpiechu i szybkiego przepijania kawą, bo już czas wychodzić i odhaczać kwadraciki z listy rzeczy do zrobienia.
Dlatego dziś, na takie wyjątkowe śniadania właśnie posyłam pomysł na wytrawną wersję croissanta.
Przekrojony na pół, został wypełniony puszystym serkiem śmietankowym, pikantną rukolą i charakternym prosciutto o słonych nutach.
Do tego plasterki świeżej figi o wspaniałej urodzie i najlepszym smaku o tej porze roku oraz złote krople miodowo-cytrynowego dressingu z pieprzem w zwieńczeniu.
Młoda jesień w każdym kęsie maślanego rogalika, a gdzieś z tyłu głowy słychać szmery z francuskich kawiarenek przerywane występami kataryniarza.
Na drzewach zaczynają złocić się liście, na francuskich głowach pojawiają się czerwone bereciki, a na szyjach lekko przerzucone szaliki w kratę.
W powietrzu unosi się lekki zapach dymu z kominów i świeżo parzonej kawy.
Dzień dobry, Francjo - choć jeszcze nigdy cię nie odwiedziłam!
To właśnie wyobrażenie o początku francuskiej jesieni, a także skarpetki 'Bonjour France' z Many Mornings #eatthatsock były moją inspiracją do tego pysznego śniadania ♥
Kto więc ma ochotę na poranną wycieczkę paryskimi uliczkami, zagryzaną tym wspaniałym croissantem w smakach młodej jesieni?
Zakochacie się od pierwszego kęsa!







































Croissant z figami i prosciutto
ilości według uznania
Potrzebujesz:

  • świeże croissanty
  • prosciutto
  • serek kanapkowy śmietankowy
  • rukola
  • świeże figi
Dressing:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki łagodnego miodu, płynny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Croissanty przekrój wzdłuż na pół i posmaruj dolną część śmietankowym serkiem.
2. Ułóż sporą porcję listków rukoli i plasterek prosciutto.
3. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki świeże figi i skrop całość dressingiem.
4. Przykryj górną częścią croissanta.

Dressing:
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Smacznego!

























Croissant with figs and prosciutto
quantities as desired
Ingredients:

  • fresh croissants
  • prosciutto
  • cream cheese sandwich
  • arugula
  • fresh figs

Dressing:

  • 2 tablespoons of rapeseed oil
  • 1/2 teaspoon of mild honey, liquid
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1/2 teaspoon of black ground pepper

Method:
1. Cut the croissants in half lengthwise and brush the lower part with the cream cheese.
2. Arrange a large portion of arugula leaves and a slice of prosciutto.
3. Place the sliced fresh figs on top and drizzle with the dressing.
4. Cover with the top of the croissant.

Dressing:
1. Combine all ingredients thoroughly.

Enjoy!





2 komentarze:

  1. Wow,super przepis na śniadanie na wypasie. A zestaw smakowy... aż ślinka cienkie. Do tego te zdjęcia - piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przemiłe słowa ♥ :) polecam takie śniadanko! proste i nie trzeba wiele czasu na przygotowanie, a smaki niesamowicie się łączą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...