Był w środku Września taki moment, że kuchnia tonęła w śliwkach.
Ktoś, gdzieś miał nadmiar i obciążenie na owocowych drzewkach, więc się podzielił i potem śliwki były niemal w każdym naszym deserze i w każdej przekąsce.
Wśród szybkich, słodkich wypieków zdecydowany prym wiódł Cobbler ze śliwkami, o którym pisałam tutaj ładnych parę lat temu i do którego możecie wrócić TUTAJ.
Ale były też bułeczki pełne jesiennego romansu wszechczasów.
Między mięciutkimi zwojami drożdżowego ciasta przeplatały się kawałki soczystych śliwek i słodki cynamon.
Lepki sok z owoców połączonych z cukrem, stworzył lekką glazurę na spodzie bułeczek i obklejał palce śliwkową poezją.
Przytulny zapach drożdżowych słodkości z owocami wypełnił najciemniejsze zakamarki kuchni :)
A potem...wpakowałam do buzi jeszcze ciepłą bułeczkę i była właśnie taka, o jakiej śniłam po nocach ♥
Soczyste, lepkie owoce w spiralach nie za grubego ciasta i najprzyjemniejsze cynamonowe ciepło na podniebieniu.
Były tak pyszne, że sporo się przy nich zasiedziałam, a kiedy przyszedł czas na zdjęcia było po najlepszym świetle...
Dlatego kadry nieco poruszone wrześniowym zmierzchaniem ale za to modelki niezmiennie wspaniałe niezależnie od pory dnia ;)
To będą najlepsze bułeczki ze śliwkami, jakie zrobicie sobie w tym sezonie!
A jeżeli chcielibyście zamknąć sobie śliwki z cynamonem w słoikach, to odsyłam Was do pierwszych przetworów na blogu, czyli przytulnych śliwek - TUTAJ.
Na sobotę, niedzielę i każdy inny dzień tygodnia; do popołudniowej herbaty, kawy, na słodkie spotkanie z bliskimi lub po prostu pyszną przekąskę na co dzień i do pracy...cynamonki ze śliwkami! ♥
Bułeczki cynamonowe ze śliwkami
Potrzebujesz:
Ciasto
- 540g mąki pszennej
- 80g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych drożdży)
- 250ml letniego mleka
- 2 jaja
- 75g roztopionego masła
- 100g cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 40g masła roztopionego
- 500g śliwek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Ciasto
9. NADZIENIE: śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- 540g of wheat flour
- 80g of sugar
- 1/2 teaspoon of salt
- 20g fresh yeast (or 10g dry yeast)
- 250ml of lukewarm milk
- 2 eggs
- 75g of melted butter
- 100g of sugar
- 2 tablespoons of ground cinnamon
- 40g of melted butter
- 500g of plums
- 1 tablespoon of potato starch
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz