niedziela, 4 października 2020

Bułeczki cynamonowe ze śliwkami

Był w środku Września taki moment, że kuchnia tonęła w śliwkach.
Ktoś, gdzieś miał nadmiar i obciążenie na owocowych drzewkach, więc się podzielił i potem śliwki były niemal w każdym naszym deserze i w każdej przekąsce.
Wśród szybkich, słodkich wypieków zdecydowany prym wiódł Cobbler ze śliwkami, o którym pisałam tutaj ładnych parę lat temu i do którego możecie wrócić TUTAJ.
Ale były też bułeczki pełne jesiennego romansu wszechczasów.
Między mięciutkimi zwojami drożdżowego ciasta przeplatały się kawałki soczystych śliwek i słodki cynamon.
Lepki sok z owoców połączonych z cukrem, stworzył lekką glazurę na spodzie bułeczek i obklejał palce śliwkową poezją.
Przytulny zapach drożdżowych słodkości z owocami wypełnił najciemniejsze zakamarki kuchni :)
A potem...wpakowałam do buzi jeszcze ciepłą bułeczkę i była właśnie taka, o jakiej śniłam po nocach ♥
Soczyste, lepkie owoce w spiralach nie za grubego ciasta i najprzyjemniejsze cynamonowe ciepło na podniebieniu.
Były tak pyszne, że sporo się przy nich zasiedziałam, a kiedy przyszedł czas na zdjęcia było po najlepszym świetle...
Dlatego kadry nieco poruszone wrześniowym zmierzchaniem ale za to modelki niezmiennie wspaniałe niezależnie od pory dnia ;)
To będą najlepsze bułeczki ze śliwkami, jakie zrobicie sobie w tym sezonie!
A jeżeli chcielibyście zamknąć sobie śliwki z cynamonem w słoikach, to odsyłam Was do pierwszych przetworów na blogu, czyli przytulnych śliwek - TUTAJ.
Na sobotę, niedzielę i każdy inny dzień tygodnia; do popołudniowej herbaty, kawy, na słodkie spotkanie z bliskimi lub po prostu pyszną przekąskę na co dzień i do pracy...cynamonki ze śliwkami! ♥ 























Bułeczki cynamonowe ze śliwkami
Potrzebujesz:

Ciasto

  • 540g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych drożdży)
  • 250ml letniego mleka
  • 2 jaja
  • 75g roztopionego masła
Nadzienie:
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 40g masła roztopionego
  • 500g śliwek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Ciasto
1. Z drożdży, mleka i połowy cukru zrób zaczyn - rozpuść drożdże w letnim mleku z cukrem i odstaw na 15min.
2. W misce wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem i solą.
3. Dodaj do mąki jaja i zaczyn drożdżowy - rozpocznij zagniatanie ciasta.
4. Do wstępnie zagniecionego ciasta dodaj roztopione masło, zagniataj do uzyskania jednolitego, miękkiego i elastycznego ciasta (ok.10min).
5. Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez 45-60min. do wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt 40cm x 20cm.
7. Powierzchnię ciasta posmaruj roztopionym masłem.
8. NADZIENIE: cukier dokładnie wymieszaj z cynamonem.
9. NADZIENIE: śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
10. Na posmarowane masłem ciasto rozsyp równomiernie cukier z cynamonem i pokrojone śliwki.
11. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój na plastry grubości 1,5-2cm.
12. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 20min. do wyrośnięcia.
13. Piecz w 180*C przez 20min.

Smacznego!








































Cinnamon rolls with plums
Ingredients:
Dough
  • 540g of wheat flour
  • 80g of sugar
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 20g fresh yeast (or 10g dry yeast)
  • 250ml of lukewarm milk
  • 2 eggs
  • 75g of melted butter
Filling:
  • 100g of sugar
  • 2 tablespoons of ground cinnamon
  • 40g of melted butter
  • 500g of plums
  • 1 tablespoon of potato starch
Method:
Dough
1. Make a leaven with yeast, milk and half of the sugar - dissolve the yeast in lukewarm milk with sugar and set aside for 15 minutes.
2. In a bowl, combine the flour with the remaining sugar and salt.
3. Add eggs and yeast leaven to the flour - start kneading the dough.
4. Add the melted butter to the pre-kneaded dough, knead until the dough is uniform, soft and elastic (about 10 minutes).
5. Put the dough into a floured bowl, cover with a cloth and leave it in a warm place for 45-60 minutes for rising.
6. Knead the dough again and roll it out into a 40cm x 20cm rectangle.
7. Brush the surface of the cake with melted butter.
8. FILLING: mix sugar thoroughly with cinnamon.
9. FILLING: Wash the plums, destone them and dice them finely and mix with potato flour.
10. Sprinkle the cinnamon sugar and sliced ​​plums evenly over the buttered cake.
11. Roll the dough into a roulade along the long side and cut into slices 1.5-2 cm thick.
12. Arrange the buns on a baking tray lined with baking paper, set aside for 20 minutes for rising.
13. Bake at 180 * C for 20 minutes.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...