czwartek, 29 października 2020

Drożdżówki z kremem orzechowym i gruszkami - bułeczki pełne światła

Na ulicach i w powietrzu szaroburość przecinana niepewnością, która potrafi emocjonalnie wyczerpać wnętrze.
I kiedy czuję, że nie mam już siły mierzyć się ze światem i potrzebuję naładować się ciepłem, dobrem, i życzliwością, zapalam świeczki, sączę herbatę z ulubionego kubka, otulam się słowami dobrych książek i poezją oraz nade wszystko przytulnymi smakami i aromatami.
Tym razem jesienne bułeczki drożdżowe zapiekane z kremem i owocami :)
Mięciutkie i rumiane z dołkiem po środku, który po brzegi został wypełniony słodką masą z orzechów laskowych i soczystą cząstką sezonowej gruszki ♥
Ciepłe w smaku, ciepłe w zapachu, który wypełnia jesienną słodyczą najciemniejsze zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową.
Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu o pięknym zapachu i lekkiej konsystencji, a na końcu przyjemne kulanie bułeczek i wykańczanie całości ociekającymi słodyczą cząstkami gruszek.
Po upieczeniu zostaje już tylko rozkosz podniebienia, jak obiecywał autor przepisu - Michał z rozkoszny.pl i miał absolutną rację!
Te jesienne drożdżówki wypełniają policzki maślaną przyjemnością, przytulnością orzechów i dobrem gruszek o pełnych kształtach.
Na chwilę przeganiają ołowiane chmury i rozjaśniaja myśli.
I kiedy już napełnicie brzuchy złocistym dobrem, możecie podzielić się drożdżową bułeczką z kimś bliskim albo sąsiadem, panią z osiedlowego warzywniaka, żeby posłać trochę światła i dobroci dalej :)































Drożdżówki z kremem orzechowym i gruszkami

na 12 bułeczek
Potrzebujesz:
Na bułeczki

  • 260g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 2 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 120g masła
Krem z orzechów laskowych
  • 120g mielonych orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • 70g masła
  • 70g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki
Do tego
  • 2 duże lub 6 malutkich gruszek
  • cytryna (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
Bułeczki
1. Zrób zaczyn: w misce połącz drożdże z cukrem i letnim mlekiem - mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
2. Do zaczynu dodaj mąkę, sól i jajka - zacznij wyrabiać ciasto.
3. Masło podziel na mniejsze kawałki i dodaj do masy - zagnieć gładkie, jednolite ciasto (ok.10min)
4. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5h.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na oprószonym mąką blacie i uformuj walec.
6. Podziel ciasto na 12 równych części i każdą z nich uformuj w okrągłą bułeczkę.
7. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdej zrób wgłębienie i wypełnij je 2 łyżeczkami orzechowego kremu.
8. Na krem połóż cząstkę gruszki, lekko dociskając - odstaw do wyrośnięcia na 20-30min.
9. Piecz w 180*C przez 20min.
10. Gotowe bułeczki można skropić odrobiną soku z cytryny.

Krem
1. Wszystkie skłądniki połącz przy użyciu miksera na jednolitą masę.

Do tego
1. Gruszki umyj i pozbaw gniazd nasiennych.
2. Duże gruszki podziel na cząstki - 6 cząstek z 1 gruszki / małe gruszki przekrój na pół.

Smacznego!










































Hazelnut cream and pears buns
for 12 buns
Ingredients:
For the buns
  • 260g of wheat flour
  • 10g of fresh yeast
  • 3 tablespoons of sugar
  • 1/4 cup of lukewarm milk
  • 2 pinches of salt
  • 2 eggs
  • 120g of butter
Hazelnut cream
  • 120g of ground hazelnuts
  • 1 egg
  • 70g of butter
  • 70g of cane sugar
  • pinch of salt
  • 1 teaspoon of flour
Additionally
  • 2 large or 6 tiny pears
  • lemon (optional)
Method:
Buns
1. Make a leaven: combine yeast with sugar and lukewarm milk in a bowl - mix until the yeast is completely dissolved.
2. Add flour, salt and eggs to the leaven - start kneading the dough.
3. Divide the butter into smaller pieces and add to the mass - knead a smooth, uniform dough (about 10 minutes)
4. Cover the bowl with the dough with a cloth and leave it to rise for 1.5 hours.
5. Knead the risen dough again on the floured surface and form a cylinder.
6. Divide the dough into 12 equal parts and shape each of them into a round bun.
7. Place the rolls on a baking sheet lined with baking paper, make a hole in each of them and fill them with 2 teaspoons of hazelnut cream.
8. Put a piece of pear on the cream, pressing it lightly - leave to rise for 20-30 minutes.
9. Bake at 180*C for 20 minutes.
10. Ready buns can be sprinkled with a little lemon juice.

Hazelnut cream
1. Combine all ingredients using a blender until smooth.

Additionally
1. Wash the pears and remove the seeds.
2. Divide large pears into pieces - 6 pieces per 1 pear / small pears, cut in half.

Enjoy!












































W akcji: Jesienny comford food

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...