niedziela, 4 października 2020

Galette z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Jesień na dobre rozłożyła się na kuchennym blacie.
Jeszcze nie osypała się wszystkimi liśćmi ale przyniosła pierwszy koszyk przytulności pełen leśnych grzybów, cynamonu, śliwek, winogron, papryki i dyni.
Ta ostatnia z listy właśnie dziś miała swój kuchenny debiut w kuchni tej jesieni.
Krucha i mocno pomarańczowa trafiła do piekarnik razem z cebulą i garstką orzechów laskowych.
Rumiana i pachnąca ziołami znalazła swoje miejsce w ramionach czosnkowego, kruchego ciasta, łapiąc po drodze do tańca kilka suszonych pomidorów i pyszną, mleczną mozzarellę ♥
Tak powstało jesienne Galette z pieczoną dynią.
Pełne październikowego słońca, które w tym roku wyjątkowo radośnie zabawia nas swoimi promieniami.
Słodka pieczona dynia, wyraziste suszone pomidory, delikatna roztopiona mozzarella oplatająca swoimi nitkami język i chrupiące orzechy laskowe, które wprowadzają wyjątkowo jesienny i przytulny klimat tej ciepłej przekąski :)
Spora ilość czosnku, odrobina chili i zioła rozgrzewają podniebienie, gdy za oknem pomimo jasnego słońca, hula wiatr i w swym artystycznym pędzie ozdabia okolicę pierwszymi żółtymi liśćmi.
Tymczasem w kuchni mocne odcienie pomarańczy i czerwieni o ciepłym aromacie, który od progu zapowiada pyszną rozkosz w każdym kęsie! :D
Wyjmuję jesienne talerze (nie mogłam doczekać się ich czasu!) i rozkładam porcje gorącego Galette. 
W kuchenne przestworza unosi się smakowite mruczenie smakoszek...to może i Wy się skusicie? ;)























Galette z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Potrzebujesz:

Pieczona dynia:

  • 300g dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej Hokkaido lub piżmowej)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Do tego
  • 7 suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 1 kulka mozzarelli
Ciasto kruche
  • 160g mąki
  • 70g zimnego masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 
  • szczypta ziół prowansalskich
Sposób przyrządzenia:
Pieczona dynia:
1. Cebulę pokrój w grube pióra i wymieszaj z pokrojoną w kostkę dynią, orzechami i przyprawami.
2. Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, wymieszaj.
3. Piecz w 180*C przez 25min.
4. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.

Kruche ciasto:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
2. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schodź w lodówce przez 30min.
3. Schłodzone ciasto wyłóż na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj je na kształt koła o grubości 3-4mm.

Całość:
1. Suszone pomidory pokrój na drobniejsze kawałki i wymieszaj z dynią.
2. Na środek ciasta wyłóż nadzienie i rozprowadź, zostawiając 3-4cm margines ciasta.
3. Na wierzchu ułóż porwane kawałki mozzarelli i zawiń brzegi ciasta na nadzienie.
4. Przełóż delikatnie galette na papierze na blachę i piecz 20min. w 180*C.

Smacznego!










































Galette with roasted pumpkin, sun-dried tomatoes and mozzarella
Ingredients:
Roasted pumpkin:
  • 300g diced pumpkin (preferably Hokkaido or butternut squash)
  • 1 onion
  • 1 tablespoon of hazelnuts
  • 1/2 teaspoon of granulated garlic
  • 1/2 teaspoon brown sugar
  • 1/3 teaspoon of chili flakes
  • 1/2 teaspoon of Provencal herbs
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 3 pinches of pepper
  • 2 tablespoons of vegetable oil
Additionally
  • 7 dried tomatoes from the jar
  • 1 ball of mozzarella
Shortcrust pastry
  • 160g of flour
  • 70g of cold butter
  • 3-4 tablespoons of cold water
  • 1/3 teaspoon of sugar
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1/3 teaspoon of granulated garlic
  • a pinch of Provencal herbs
Method:
Roasted pumpkin:
1. Cut the onion into thick feathers and mix with the diced pumpkin, nuts and spices.
2. Put the vegetables on a baking sheet covered with baking paper, drizzle with olive oil and mix.
3. Bake at 180 * C for 25 minutes.
4. Take the baked pumpkin out of the oven and set aside to cool.

Shortbread:
1. Using the given ingredients, knead a smooth, uniform dough with quick movements.
2. Shape the dough into a ball, wrap it in cling film and refrigerate for 30 minutes.
3. Put the cooled dough on a sheet of baking paper and roll it out into a circle with a thickness of 3-4mm.

Whole:
1. Cut the sun-dried tomatoes into smaller pieces and mix them with the pumpkin.
2. Put the filling in the center of the dough and spread it out, leaving a 3-4 cm margin of dough.
3. Place the torn pieces of mozzarella on top and fold the sides of the dough for the filling.
4. Put the galette gently on the paper on the baking tray and bake for 20 minutes. at 180 * C.

Enjoy!































W akcji: Jesienny comford food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...