Jesień na dobre rozłożyła się na kuchennym blacie.
Jeszcze nie osypała się wszystkimi liśćmi ale przyniosła pierwszy koszyk przytulności pełen leśnych grzybów, cynamonu, śliwek, winogron, papryki i dyni.
Ta ostatnia z listy właśnie dziś miała swój kuchenny debiut w kuchni tej jesieni.
Krucha i mocno pomarańczowa trafiła do piekarnik razem z cebulą i garstką orzechów laskowych.
Rumiana i pachnąca ziołami znalazła swoje miejsce w ramionach czosnkowego, kruchego ciasta, łapiąc po drodze do tańca kilka suszonych pomidorów i pyszną, mleczną mozzarellę ♥
Tak powstało jesienne Galette z pieczoną dynią.
Pełne październikowego słońca, które w tym roku wyjątkowo radośnie zabawia nas swoimi promieniami.
Słodka pieczona dynia, wyraziste suszone pomidory, delikatna roztopiona mozzarella oplatająca swoimi nitkami język i chrupiące orzechy laskowe, które wprowadzają wyjątkowo jesienny i przytulny klimat tej ciepłej przekąski :)
Spora ilość czosnku, odrobina chili i zioła rozgrzewają podniebienie, gdy za oknem pomimo jasnego słońca, hula wiatr i w swym artystycznym pędzie ozdabia okolicę pierwszymi żółtymi liśćmi.
Tymczasem w kuchni mocne odcienie pomarańczy i czerwieni o ciepłym aromacie, który od progu zapowiada pyszną rozkosz w każdym kęsie! :D
Wyjmuję jesienne talerze (nie mogłam doczekać się ich czasu!) i rozkładam porcje gorącego Galette.
W kuchenne przestworza unosi się smakowite mruczenie smakoszek...to może i Wy się skusicie? ;)
Galette z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Potrzebujesz:
Pieczona dynia:
- 300g dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej Hokkaido lub piżmowej)
- 1 cebula
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 7 suszonych pomidorów ze słoiczka
- 1 kulka mozzarelli
- 160g mąki
- 70g zimnego masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta ziół prowansalskich
1. Cebulę pokrój w grube pióra i wymieszaj z pokrojoną w kostkę dynią, orzechami i przyprawami.
2. Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, wymieszaj.
3. Na wierzchu ułóż porwane kawałki mozzarelli i zawiń brzegi ciasta na nadzienie.
4. Przełóż delikatnie galette na papierze na blachę i piecz 20min. w 180*C.
- 300g diced pumpkin (preferably Hokkaido or butternut squash)
- 1 onion
- 1 tablespoon of hazelnuts
- 1/2 teaspoon of granulated garlic
- 1/2 teaspoon brown sugar
- 1/3 teaspoon of chili flakes
- 1/2 teaspoon of Provencal herbs
- 1/2 teaspoon of salt
- 3 pinches of pepper
- 2 tablespoons of vegetable oil
- 7 dried tomatoes from the jar
- 1 ball of mozzarella
- 160g of flour
- 70g of cold butter
- 3-4 tablespoons of cold water
- 1/3 teaspoon of sugar
- 1/3 teaspoon of salt
- 1/3 teaspoon of granulated garlic
- a pinch of Provencal herbs
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz