Może nie wygląda najpiękniej ale za to najpiękniej pachnie, kiedy bulgocze na patelni, a aromaty wszystkich składników pysznie się łączą i łaskoczą nos.
Tu mieszają się wszystkie słodkie skarby jesieni w wytrawnym wydaniu.
Słodkie gruszki, soczyste jabłka, przytulne śliwki, a między nimi rodzynki i chrupiące orzechy.
Mogą być włoskie albo laskowe, one mają najcieplejszy aromat i najlepiej komponują się przy jesiennych ucztach!
W końcu to właśnie na nie trwa wciąż sezon :)
Wytrawności dodaje cebula z czosnkiem, tymianek, pieprz cayenne i odrobina octu, wprowadzającego smakowe zawirowanie.
Och! To chyba najpyszniejszy chutney, jaki udało mi się przygotować!
Wielowymiarowy smak i wielowymiarowa tekstura zwiastują rozkoszne szaleństwo na podniebieniu we wszystkich odcieniach jesieni.
Idealny do pieczonych mięs, pieczonych ziemniaków ale i grzanek z twarogiem (jedno z moich odkryć!) ♥
Taki chutney z pewnością też rozświetli zimowy obiad ciepłymi nutami.
A zatem owoce na stół, orzechy na patelnię i niech się miesza wspaniały wytrawny dodatek na szare popołudnia :)
Jesienny chutney z orzechami
na 3 słoiczki
Potrzebujesz:
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 duże jabłka (np. Champion)
- 1 gruszka klapsa
- 5 śliwek
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 6 łyżek octu jabłkowego
- 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
- sól i czarny pieprz do smaku
1. Orzechy lekko posiekaj i podpraż na suchej patelni, aż zaczną brązowieć i wydzielać aromat.
2. Uprażone orzechy przesyp do miseczki i odstaw na bok.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
4. Wszystkie owoce umyj, wypestkuj / pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w koszteczkę.
5. Dodaj owoce i rodzynki do podsmażonej cebuli i smaż całość do momentu, aż owoce zaczną mięknąć.
6. Dopraw tymiankiem i pieprzem cayenne, dodaj brązowy cukier - mieszaj całość bardzo dokładnie, aż cukier się rozpuści.
- 2 tablespoons of hazelnuts
- 1 large onion
- 3 cloves of garlic
- 3 tablespoons of vegetable oil
- 2 large apples (e.g. Champion)
- 1 pear
- 5 plums
- 1 tablespoon of raisins
- 2 tablespoons of brown sugar
- 6 tablespoons of apple cider vinegar
- 3/4 teaspoon dried thyme
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- salt and black pepper to taste
Wow! Cóż za pachnący i pełen smaku słoiczek!
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo dziękuję i polecam ;)
Usuń