czwartek, 22 października 2020

Jesienny chutney z orzechami - słoiczki pełne skarbów

Może nie wygląda najpiękniej ale za to najpiękniej pachnie, kiedy bulgocze na patelni, a aromaty wszystkich składników pysznie się łączą i łaskoczą nos.
Tu mieszają się wszystkie słodkie skarby jesieni w wytrawnym wydaniu.
Słodkie gruszki, soczyste jabłka, przytulne śliwki, a między nimi rodzynki i chrupiące orzechy.
Mogą być włoskie albo laskowe, one mają najcieplejszy aromat i najlepiej komponują się przy jesiennych ucztach!
W końcu to właśnie na nie trwa wciąż sezon :)
Wytrawności dodaje cebula z czosnkiem, tymianek, pieprz cayenne i odrobina octu, wprowadzającego smakowe zawirowanie.
Och! To chyba najpyszniejszy chutney, jaki udało mi się przygotować!
Wielowymiarowy smak i wielowymiarowa tekstura zwiastują rozkoszne szaleństwo na podniebieniu we wszystkich odcieniach jesieni.
Idealny do pieczonych mięs, pieczonych ziemniaków ale i grzanek z twarogiem (jedno z moich odkryć!) ♥
Taki chutney z pewnością też rozświetli zimowy obiad ciepłymi nutami.
A zatem owoce na stół, orzechy na patelnię i niech się miesza wspaniały wytrawny dodatek na szare popołudnia :)
























Jesienny chutney z orzechami
na 3 słoiczki
Potrzebujesz:

  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 duże jabłka (np. Champion)
  • 1 gruszka klapsa
  • 5 śliwek 
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek octu jabłkowego
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
  • sól i czarny pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Orzechy lekko posiekaj i podpraż na suchej patelni, aż zaczną brązowieć i wydzielać aromat.
2. Uprażone orzechy przesyp do miseczki i odstaw na bok.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
4. Wszystkie owoce umyj, wypestkuj / pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w koszteczkę.
5. Dodaj owoce i rodzynki do podsmażonej cebuli i smaż całość do momentu, aż owoce zaczną mięknąć.
6. Dopraw tymiankiem i pieprzem cayenne, dodaj brązowy cukier - mieszaj całość bardzo dokładnie, aż cukier się rozpuści.
7. Podlej chutney octem, dodaj uprażone orzechy, wymieszaj i gotuj przez 5-7min.
8. Dopraw solą i pieprzem.
9. Przekładaj do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostudzenia.

Smacznego!








































Autumn chutney with hazelnuts
for 3 jars
Ingredients:
  • 2 tablespoons of hazelnuts
  • 1 large onion
  • 3 cloves of garlic
  • 3 tablespoons of vegetable oil
  • 2 large apples (e.g. Champion)
  • 1 pear 
  • 5 plums
  • 1 tablespoon of raisins
  • 2 tablespoons of brown sugar
  • 6 tablespoons of apple cider vinegar
  • 3/4 teaspoon dried thyme
  • 1/4 teaspoon cayenne pepper
  • salt and black pepper to taste
Method:
1. Lightly chop the nuts and roast them in a dry frying pan until they turn brown and start to smell nice.
2. Put the roasted nuts into a bowl and set aside.
3. Finely chop the onion and garlic and sauté in hot oil.
4. Wash all fruits, de-stone / remove seeds nests and dice them finely.
5. Add fruit and raisins to the sautéed onion and fry it until the fruit starts to soften.
6. Season with thyme and cayenne pepper, add brown sugar - mix everything very thoroughly until sugar dissolves.
7. Pour the chutney with vinegar, add the roasted nuts, mix and cook for 5-7 minutes.
8. Season with salt and pepper.
9. Put into scalded jars, screw tightly and put upside down to cool.

Enjoy!











































W akcji: Domowa spiżarnia - przetwory na zimę

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...