wtorek, 10 listopada 2020

Domowa chałka z kruszonką - beztroskie poranki

Z czym kojarzą Wam się beztroskie poranki?
Ze skakaniem po łóżku i bitwą na poduszki, z których sypią się piórka radości?
A może z zapachem świeżo parzonej kawy, energicznym joggingiem, długim spacerem z psiakiem u boku po zaspanej jeszcze okolicy, albo z zapachem świeżo upieczonego pieczywa?
Dla mnie to chyba przede wszystkim cisza.
Taka ciepła, opleciona jeszcze miękką pościelą i cichymi oddechami śpiących jeszcze domowników.
A potem śniadanie!
Przytulne, złożone ze słodkich okruszków miłości i kromek grubo posmarowanych bliskością.
W takie śniadanie idealnie wpisuje się domowa chałka.
Wypieczona, rumiana, pełna w swoich splecionych warkoczach, niczym kształtna bogini, a w środku mięciutka i pyszna, zwieńczona grubą warstwą słodkiej, owsianej kruszonki.
Każdy kęs to pulchna podróż do krainy śniadaniowych słodkości i rozkoszy.
Do tego kakao, jak za dziecięcych czasów albo aromatyczna kawa :)
Domowa chałka to wspaniały pomysł na beztroski poranek i oderwanie myśli od codziennych, szarych spraw, które teraz bywają wyjątkowo wyczerpujące.
Splatanie drożdżowych warkoczy może okazać się ciekawym wyzwaniem manualnym, jeżeli tak, jak ja uprzecie się na plecenie z większej ilości linek, niż 3 :)
Bardzo podobają mi się sploty z 6 wałeczków, dlatego też załączam link do filmiku instruktażowego, z którego korzystałam.
Jak na pierwsze drożdżowe plecenie, nie wyszło mi tak źle ale za to miała przy tym sporo zabawy, a i efekt końcowy niesamowicie pyszny! :)
To jak? Skusisz się na beztroski poranek przy kromce chałki pełnej czułości?























Chałka z owsianą kruszonką
Potrzebujesz:

  • 20g świeżych drożdży 
  • 300ml letniego mleka
  • 100g cukru
  • 550g mąki pszennej + do podsypania
  • 50g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 białko jaja
Owsiana kruszonka:
  • 40g zimnego masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50g płatków owsianych górskich
  • 30g cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Z drożdży, letniego mleka i cukru przygotuj zaczyn - mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży - odstaw na 15min.
2. Do wyrośniętego zaczyny dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto.
3. Do ciasta dodaj masło, zagnieć całość bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
4. Przełóż ciasto do lekko wysypanej mąka miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
5. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat i uformuj walec.
6. Podziel walec na minimum 3 równe części i z każdego uformuj długi wałeczek.
7. Zapleć chałkę według upodobań, posmaruj białkiem i równomiernie posyp kruszonką.
8. Piecz w 180*C przez 25-30min.

Owsiana kruszonka:
1. Połącz wszystkie składniki bardzo dokładnie przy pomocy szybkich ruchów dłoni do momentu, aż zaczną tworzyć się okruszki.

Smacznego!

























Challah with oat crumble
Ingredients:

  • 20g of fresh yeast
  • 300ml of lukewarm milk
  • 100g of sugar
  • 550g of wheat flour + for sprinkling
  • 50g of softened butter
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 egg white

Oat crumble:

  • 40g of cold butter
  • 1 tablespoon of flour
  • 50g of oat flakes
  • 30g of sugar

Method:
1. Prepare a leaven from yeast, lukewarm milk and sugar - mix until the yeast is completely dissolved - let it stand for 15 minutes.
2. Add the flour and salt to the leavened sponge and start kneading the dough.
3. Add butter to the dough, knead all very thoroughly until it is smooth and uniform.
4. Put the dough into a lightly floured bowl, cover with a cloth and set aside in a warm place to rise for 1 hour.
5. Place the dough on a floured surface and form a cylinder.
6. Divide the roller into at least 3 equal (or more) parts and form a long roll from each.
7. Make the plait as you like, brush with egg white and sprinkle the crumble evenly.
8. Bake at 180*C for 25-30 minutes.

Oat crumble:
1. Combine all ingredients very carefully using quick hand movements until crumbs start to form.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...