wtorek, 3 listopada 2020

Domowe paluszki rybne - super chrupiące!

Jakiś czas temu mój kolega przypominając sobie smaki dzieciństwa, wspomniał o paluszkach rybnych.
Sam jest miłośnikiem pichcenia, a także koneserem dobrego jedzenia, o czym czasami pisze na portalu Street Food Polska.
W każdym razie wspomniał wtedy, że jak sam robi takie paluszki, to panierka nie wychodzi tak mocno chrupiąca.
To było dla mnie jak zastrzyk adrenaliny i małe wyzwanie ;)
Po inspiracji u mistrza J. Olivera i własnej inwencji przedstawiam Wam pyszne i zdrowe paluszki rybne w domowej wersji z bardzo chrupiącą panierką!
Złociste, pełne smaku i, co ważne, z mniejszą zawartością tłuszczu i soli!
Są przepyszne, a przyrządza się je w 20min, jeśli produkty są wcześniej przygotowane :)
Do zjedzenia od razu lub do zamrożenia na później ♥
Podałam je z prostą sałatką z ogórków i rzodkiewki ale będzie do nich pasować wszystko to, co lubicie jeść z rybnymi paluszkami!
Pod chrupiącą panierką kryje się solidny i bardzo soczysty kawałek łososia (możecie użyć innej ryby) z aromatycznym tłem wędzonej papryki.
W panierce stare, dobre kukurydziane płatki śniadaniowe zapewniające pyszną chrupkość i złocisty kolor, a między nimi wyraziste wiórki parmezanu (może być też Grana Padano lub inny twardy ser), które wynoszą panierkę na nowy poziom smakowitości.
Złociste, aromatyczne i tak chrupiące, że naprawdę ciężko im się oprzeć!
Kruszcie płatki i rozgrzewajcie piekarniki - to będzie pyszna wyprawa na rybę! :)







































Domowe paluszki rybne - super chrupiące
Potrzebujesz:

  • 500g filetu z łososia bez skóry (lub innej ryby)
  • 1/2 szklanki naturalnych płatków kukurydzianych 
  • 15g parmezanu / Grana Panado / innego twardego sera
  • 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Płatki kukurydziane drobno pokrusz i wysyp na płaski talerz.
2. Do pokruszonych płatków zetrzyj ser na drobnej tarce i dokładnie wymieszaj.
3. Rybę umyj, osusz i pokrój na paluszki szerokości ok.4-5cm.
4. W miseczce rozkłóć jajko z wędzoną papryką, solą i pieprzem.
5. Rybne paluszki maczaj w jajku, następnie bardzo dokładnie obtocz w panierce z płatków i wiórków sera.
6. Układaj paluszki rybne na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli chcesz zjeść je od razu.
        6a. Układaj paluszki rybne na blasze, przekładajac je, jak ciasteczka papierem śniadaniowym (tak, żeby się ze sobą nie stykały), jeśli chcesz je zamrozić. Włóż rybę do zamrażalnika i kiedy będzie już pożądnie zmrożona, możesz usunąć papier i spakować ją w woreczki.
7. Piecz paluszki rybne w 190*C przez 15min.

Smacznego!







































Homemade fish fingers - super crispy
Ingredients:
  • 500g skinless salmon fillet (or other fish)
  • 1/2 cup of natural corn flakes
  • 15g Parmesan / Grana Panado / other hard cheese
  • 1/2 teaspoon of smoked ground paprika
  • 1 egg
  • a pinch of salt
  • a pinch of pepper
Method:
1. Crumble the corn flakes finely and place on a flat plate.
2. Grate the cheese on a fine grater and mix thoroughly with crushed flakes.
3. Wash and dry the fish and cut into sticks 4-5 cm wide.
4. In a bowl, whisk the egg with the smoked paprika, salt and pepper.
5. Dip the fish fingers in the egg, then coat with the flakes and cheese shavings very thoroughly.
6. Put the fish fingers on a baking sheet lined with baking paper if you want to eat them right away.
        6a. Arrange the fish fingers on the baking tray, folding them like cookies on breakfast paper (so that they do not touch each other) if you want to freeze them. Put the fish in the freezer and when it is freezed you can remove the paper and pack it in bags.
7. Bake the fish fingers at 190*C for 15 minutes.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...