niedziela, 22 listopada 2020

Listopadowe tartaletki z Camembertem i karmelizowaną żurawiną

Szalony ten Listopad.
Są dni, które szeleszczą jesiennym złotem pod butami i takie, kiedy biorę kubek z herbatą, dobrą książkę i siedzę na balkonie w lekkim swetrze, bo słońce, tak cudnie grzeje.
Są też takie dni, które płyną wartką stróżką brzegiem chodnika, kapią z nieba mżawką albo toną w mlecznym woalu mgły.
I właśnie w takie deszczowe i mgliste dni wspaniale sprawdzają się ciepłe przekąski o ultra przytulnych i rozgrzewających smakach i aromatach.
Zapalam lampki, niech będzie jeszcze cieplej w obejściu :)
Na patelni wesoło bulgoczą żurawinowe korale skąpane w miodzie z szałwią i czosnkiem.
Rozwijam miękkie i chłodne ciasto francuskie, układam plastry kremowego sera Camembert, który zbyt szybko przywiązuje się do obecności noża i ciężko ich czasami rozdzielić.
Kuchnia wypełnia się owocowo-ziołowym aromatem.
Po połączeniu wszystkich składników, wkładam blade prostokąty do piekarnika, by po chwili wyciągnąć złociste tartaletki z lejącym się serem i przepyszną karmelizowaną żurawiną.
Listkujące, maślane ciasto przeplata się z kremowością Camemberta przełamaną słodko-kwaśną żurawiną i kojącym aromatem szałwii, zwiastującym kolejną przemianę pór roku.
To idealna przekąska na szare wieczory, ołowiane popołudnia i rozkoszne posiedzenia z ulubionymi ludźmi albo serialem :)
Szkoda jej sobie odmówić! ♥























Tartaletki z Camembertem i karmelizowaną żurawiną
Potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 krążek sera Camembert
  • 1 łyżka oleju
  • 200g świeżej żurawiny
  • 8 listków świeżej szałwii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki łagodnego miodu
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Czosnek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju.
2. Żurawinę umyj i wsyp na patelnię z czosnkiem.
3. Dodaj drobno poszatkowaną szałwię i podsmażaj przez 4-3min.
4. Dodaj miód, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj całość przez kolejne 3-4min, często mieszając - po tym czasie zdejmij z palnika.
5. Rozwiń ciasto francuskie i podziel na 6 lub 8 równych prostokątów.
6. Ser Camembert pokrój w plasterki i rozdziel po równo, układając porcję na każdym prostokącie ciasta.
7. Na ser wykładaj porcję karmelizowanej żurawiny (1-2 łyżki).
8. Piecz w 200*C przez 15-20min.

Smacznego!






































Tartlets with Camembert and caramelized cranberries
Ingredients:
  • 1 packet of puff pastry
  • 1 disc of Camembert cheese
  • 1 tablespoon of oil
  • 200g of fresh cranberries
  • 8 fresh sage leaves
  • 1 clove of garlic
  • 2 tablespoons of mild honey
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Dice the garlic, finely and fry in oil.
2. Wash the cranberries and put them into the pan with garlic.
3. Add finely chopped sage and cook for 4-3 minutes.
4. Add honey, season with salt and pepper and heat it up for another 3-4 minutes, stirring frequently - then take it off the burner.
5. Roll out puff pastry and divide into 6 or 8 equal rectangles.
6. Slice the Camembert cheese and divide it evenly, placing a portion on each puff pastry rectangle.
7. Put a portion of caramelized cranberries (1-2 tablespoons) on top of the cheese.
8. Bake at 200*C for 15-20 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...