wtorek, 17 listopada 2020

Rozgrzewający krem z kalafiora z jabłkiem na drugą połowę jesieni

Dawno nie było tu zupy, a przecież to właśnie one najszybciej rozlewają po wnętrzu troskliwe ciepło, tak ochoczo przyjmowane i wypatrywane podczas chłodnych dni.
Bo kiedy na zewnątrz chłód coraz bardziej przenikliwy, a siąpiąca mżawka przenika prawie do szpiku, mierzwiąc włosy jesiennym wiatrem, wtedy ciepły posiłek jest jak rozgrzewający kocyk dla wnętrza.
I na taką przytulność zapraszam Was dzisiaj do blogowego stołu, na którym czekają już talerze wypełnione po brzegi kremowym dobrem w kolorze kości słoniowej.
A tam w podstawie kalafior - pyszny, delikatny i lekko ziemisty w smaku.
Na początku właśnie taki miał być ten krem, czystko kalafiorowy z rozgrzewającą nutą gałki muszkatołowej, wprowadzającej aromat późnej jesieni.
I kiedy z rozkoszą rozdzielałam warzywo na urocze różyczki, coś zamachało do mnie z końca blatu.
Złoto-bure jabłka z osiedlowego warzywniaka kusiły swoimi krągłościami i rustykalnością, obiecując pyszne niespodzianki.
Pomyślałam 'okej, niech Wam będzie! W końcu wszytko to, co rodzi się tego samego sezonu powinno do siebie pasować.'
Wkroiłam Szarą Renetę o złotej skórce, dodałam pora, który swoją wytrawną słodyczą idealnie połączył ziemistość kalafiora i owocową nutę jabłek.
Tak oto powstał rozgrzewający krem kalafiorowy o głębokim smaku drugiej połowy listopada :)
Do tego jeszcze chrupiąca grzanka z serem, który wspaniale podbija smak całości i dodaje kontrastującej tekstury oraz kilka upieczonych różyczek kalafiora dla oparcia zęba i lekko dymnego posmaku.
Jeszcze kilka kropel pysznego oleju w zwieńczeniu, który trafił do kuchni pod postacią upominkowej buteleczki (dziękuję, P. :))
Och, cóż to za kremowa uczta! Kto się przyłączy? :)























Krem z kalafiora z jabłkiem
Potrzebujesz:

  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 kalafior
  • 1 duże jabłko (np. szara reneta)
  • 1l bulionu warzywnego lub wody
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
Do tego:
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno lub olej smakowy
  • kilka kromek ulubionego pieczywa (tu: bułki kukurydziane)
  • ser Grana Padano lub Parmezanu
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj, pora pokrój w plastry.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem i porem.
3. Dodaj listki tymianku, odrobinę soli i pieprzu i wymieszaj.
4. Kalafiora umyj i podziel na różyczki - odłóż 2 łyżki podzielonego kalafiora do dekoracji.
5. Jabłko umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
6. Kalafiora i pokrojone jabłko przełóż go garnka, podsmażaj całość przez 2-3min. i zalej całość bulionem / wodą - gotuj do momentu, aż kalafior będzie całkowicie miękki.
7. Zmiksuj zupę na krem przy pomocy blendera i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
8. Odłożone kawałki kalafiora skrop olejem i oprósz odrobiną soli - piecz w 180*C przez 10-15min.
9. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach i posyp nim kromki pieczywa, skrop oliwą i zapiekaj obok kalafiora przez 5-7min.
10. Podawaj zupę skropioną olejem, z kawałkami pieczonego kalafiora i serową grzanką.

Smacznego! 



































































Cauliflower and apple cream soup
Ingredients:
  • 1 onion
  • 1 small leek
  • 2 cloves of garlic
  • 4 sprigs of thyme
  • 2 tablespoons of rapeseed oil
  • 1 cauliflower
  • 1 large apple (e.g. gray rennet)
  • 1l of vegetable broth or water
  • nutmeg
  • salt and pepper to taste
Additionally:
  • Cold pressed rapeseed oil or flavored oil
  • a few slices of your favorite bread (here: corn rolls)
  • Grana Padano or Parmesan cheese
Method:
1. Peel the onion and garlic and chop them finely, cut the leek into slices.
2. In a thick-bottomed pot, heat the oil and sauté the onion, garlic and leek on it.
3. Add the thyme leaves, a little salt and pepper and mix.
4. Wash the cauliflower and divide it into florets - put 2 tablespoons of divided cauliflower aside for decoration.
5. Wash the apple, remove the seed nest and dice the fruit.
6. Put the cauliflower and sliced ​​apple in the pot, fry it for 2-3 minutes and pour the broth / water over it - cook until the cauliflower is completely soft.
7. Blend the soup into cream with a blender and season with salt, pepper and nutmeg.
8. Sprinkle the pieces of cauliflower with oil and a little salt - bake at 180 ° C for 10-15 minutes.
9. Grate the cheese on a fine-mesh grater and sprinkle it on the slices of bread, drizzle with olive oil and bake next to the cauliflower for 5-7 minutes.
10. Serve the soup drizzled with oil, with pieces of roasted cauliflower and cheese toast.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...