niedziela, 29 listopada 2020

Warstwowy sernik dyniowy z kruszonką

Ostatnie dni Listopada ktoś oprószył śnieżnym cukrem.
Uwielbiam patrzeć w niebo, kiedy pada śnieg i to uczucie lecenia w górę :)
Czasami na dworze między drzewami, czasami na przystanku w drodze do pracy, a czasami przez okno z domu, w którym już pysznie pachnie upieczona dynia.
Za kilka chwil pod postacią aksamitnego puree wprowadzi niemałe zamieszanie w serniku końca Listopada :)
Do tego moc cynamonu i reszty rozgrzewających korzennych wspaniałości.
Warstwa cynamonowego kruchego ciasta dźwiga dwie puszyste i idealnie wilgotne warstwy sernikowego nadzienia.
Połowa rozkosznie śmietankowa, połowa nieprzyzwoicie dyniowa z jesiennym aromatem przytulnych przypraw.
W zwieńczeniu pokaźna i bezczelnie cynamonowa owsiana kruszonka, która zamyka całość swoim grudkowatym objęciem.
W Słonecznej Kuchni koniec jesieni jest do cna przesycony słodyczą i cynamonem...oraz dobrą kawą, która wspaniale komponuje się z każdą warstwa tego przepysznego sernika :)
Siadajcie! Czas rozsmakować się w ostatnich powiewach jesieni ♥























Warstwowy sernik dyniowy z kruszonką
Potrzebujesz:

Spód

  • 150g mąki
  • 60g zimnego masła
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Masa serowa
  • 500g półtłustego twarogu
  • 160ml śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 jajko
  • 120g cukru

  • 150g puree dyniowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Kruszonka
  • 40g cukru
  • 60g masła
  • 60g górskich płatków owsianych
  • 50g mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Spód: 
1. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
2. Wyłóż ciastem spód formy, ponakłuwaj obficie widelcem i piecz 10min. w 180*C.

Masa serowa
1. Ser zmiksuj w robocie kuchennym ze śmietaną na gładko lub rozgnieć widelcem.
2. Dodaj budyń, cukier i jajko - połącz na gładką, jednolitą masę.
3. 3/4 masy wylej na upieczony spód z kruchego ciasta - wyrównaj.
4. Pozostałą masę serową połącz dokładnie z puree dyniowym i przyprawami.
5. Dyniową masę serową wyłóż na masę śmietankową i wyrównaj.
6. Piecz w 180*C przez 30min. 
7. Wyjmij sernik z piekarnika, posyp kruszonką i ponownie piecz przez 15min.

Kruszonka
1. Połącz wszystkie składniki dokładnie tak, by powstały okruchy różnej wielkości.

Smacznego!








































Layered pumpkin cheesecake with crumble
Ingredients:
Bottom
  • 150g of flour
  • 60g of cold butter
  • 3 tablespoons of ice water
  • 2 teaspoons of sugar
  • 1/2 teaspoon of cinnamon
Curd
  • 500g of semi-fat cottage cheese
  • 160ml of cream 18%
  • 1 packet of cream pudding
  • 1 egg
  • 120g of sugar

  • 150g of pumpkin puree
  • 1/2 teaspoon of cinnamon
  • 1/3 teaspoon of ground ginger
  • 1/3 teaspoon of ground nutmeg
Crumble
  • 40g of sugar
  • 60g of butter
  • 60g mountain oatmeal
  • 50g of flour
  • 1 teaspoon of ground cinnamon
Method:
Bottom:
1. Knead a smooth, uniform dough using the given ingredients.
2. Line the bottom of the pan with the dough, prick it generously with a fork and bake for 10 minutes. at 180 * C.

Curd
1. Mix the cheese with the cream in a food processor until smooth or mash with a fork.
2. Add pudding, sugar and egg - combine until smooth, homogeneous.
3. 3/4 of the mass pour on the baked bottom of shortcrust pastry - smooth.
4. Thoroughly combine the remaining cheese mass with the pumpkin puree and spices.
5. Put the pumpkin cheese mass on the cream mass and smooth it.
6. Bake at 180 * C for 30 minutes.
7. Remove the cheesecake from the oven, sprinkle with crumble and bake again for 15 minutes.

Crumble
1. Combine all ingredients carefully to create crumbs of different sizes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...