Ostatnie dni Listopada ktoś oprószył śnieżnym cukrem.
Uwielbiam patrzeć w niebo, kiedy pada śnieg i to uczucie lecenia w górę :)
Czasami na dworze między drzewami, czasami na przystanku w drodze do pracy, a czasami przez okno z domu, w którym już pysznie pachnie upieczona dynia.
Za kilka chwil pod postacią aksamitnego puree wprowadzi niemałe zamieszanie w serniku końca Listopada :)
Do tego moc cynamonu i reszty rozgrzewających korzennych wspaniałości.
Warstwa cynamonowego kruchego ciasta dźwiga dwie puszyste i idealnie wilgotne warstwy sernikowego nadzienia.
Połowa rozkosznie śmietankowa, połowa nieprzyzwoicie dyniowa z jesiennym aromatem przytulnych przypraw.
W zwieńczeniu pokaźna i bezczelnie cynamonowa owsiana kruszonka, która zamyka całość swoim grudkowatym objęciem.
W Słonecznej Kuchni koniec jesieni jest do cna przesycony słodyczą i cynamonem...oraz dobrą kawą, która wspaniale komponuje się z każdą warstwa tego przepysznego sernika :)
Siadajcie! Czas rozsmakować się w ostatnich powiewach jesieni ♥
Warstwowy sernik dyniowy z kruszonką
Potrzebujesz:
Spód
- 150g mąki
- 60g zimnego masła
- 3 łyżki lodowatej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 500g półtłustego twarogu
- 160ml śmietany 18%
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 jajko
- 120g cukru
- 150g puree dyniowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 40g cukru
- 60g masła
- 60g górskich płatków owsianych
- 50g mąki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Spód:
Masa serowa
1. Ser zmiksuj w robocie kuchennym ze śmietaną na gładko lub rozgnieć widelcem.
- 150g of flour
- 60g of cold butter
- 3 tablespoons of ice water
- 2 teaspoons of sugar
- 1/2 teaspoon of cinnamon
- 500g of semi-fat cottage cheese
- 160ml of cream 18%
- 1 packet of cream pudding
- 1 egg
- 120g of sugar
- 150g of pumpkin puree
- 1/2 teaspoon of cinnamon
- 1/3 teaspoon of ground ginger
- 1/3 teaspoon of ground nutmeg
- 40g of sugar
- 60g of butter
- 60g mountain oatmeal
- 50g of flour
- 1 teaspoon of ground cinnamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz