czwartek, 31 grudnia 2020

Mus z fety z pikantnym miodem na dobrą wróżbę

Nie będę jedyna, kiedy napiszę, że ten Sylwester dla wielu nie będzie taki, jak sobie planowali, czy wymarzyli. 
Dla mnie też nie ale to nie powód, żeby odmawiać sobie pysznych przekąsek, serpentyn i brokatu oraz najwygodniejszych dresów, jeśli akurat macie taką stylizację na wieczór ;)
Wracając jednak do przekąsek, stawiam dziś na stół wspaniały i gotowy w 5 minut mus z fety, polany rozkosznie złocistym miodem.
A żeby nie było za słodko, to w miodzie pławi się czosnek, płatki chili i drobinki pieprzu.
Całość rozjaśnia natka pietruszki w kolorze nadziei i sok z cytryny, wprowadzając harmonię i balansując te wszystkie smakowe skrajności.
Złote rzeki pikantnego miodu płyną przez śnieżną, wyrazistą krainę kremowego musu z fety i zapraszają do spływu wypełnionego po samiusieńkie brzegi nadzieją na lepsze jutro, eksplozją smaków tak mocnych i różnych, a jednak dla siebie stworzonych oraz mocą najlepszych życzeń na drogę daleko stąd dla roku, który upił nas koktajlem skrajnych emocji, kontrastów i lęku o przyszłość.
A na spływ najlepiej udać się chrupiącą grzanką z lekko zwęglonymi brzegami!
Albo nachosami lub podgrzaną pitą, które wprowadzą przyjemne chrupanie i wzbogacą teksturę.
Zatem wszystkiego lepszego, moi mili Czytelnicy!
I niech słońce będzie Wam w głowie nawet w pochmurne dni :)
A teraz, bawmy się i zajadajmy tym pysznym musem z fety z pikantnym miodem, wznosząc toast za wszystko to, co jednak dobrego nas spotkało i za wszystko to, co ekscytującego przed nami!























Mus z fety z pikantnym miodem

Potrzebujesz:

  • ser feta 250g
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
Pikantny miód:
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • świeża natka pietruszki do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Ser feta i śmietanę zblenduj na gładko i przełóż do miseczki.

Pikantny miód:
1. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
2. Czosnek podsmaż lekko na oliwie, tak aby lekko zmiękł ale się nie spalił.
3. Zdejmij rondelek z czosnkiem z palnika, dodaj do niego miód, chili i pieprz - dokładnie połącz.
4. Dopraw całość sokiem z cytryny i polej mus z fety.
5. Posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącymi grzankami, nachosami lub pitą.

Smacznego!








Feta mousse with spicy honey
Ingredients:
  • feta cheese 250g
  • 2 heaped tablespoons of cream 18%
Spicy honey:
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 2 cloves of garlic
  • 4 tablespoons of honey
  • 1/2 teaspoon of chili flakes
  • 1 tablespoon of lemon juice (or more)
  • 1/2 teaspoon of black pepper
  • fresh parsley to serve
Method:
1. Blend the feta cheese and cream until smooth and add to a bowl.

Spicy honey:
1. Peel the garlic and cut into thin slices.
2. Fry the garlic lightly in olive oil so that it is slightly softened but not burnt.
3. Remove the saucepan with garlic from the burner, add honey, chili and pepper to it - combine thoroughly.
4. Season with lemon juice and pour over the feta mousse.
5. Sprinkle with parsley and serve with crispy croutons, nachos or pita.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...