niedziela, 17 stycznia 2021

Chlebowe ciasteczka czekoladowe

Patrzę w niebo zasnute po horyzont barwą kości słoniowej, gdzieniegdzie poprzetykane szarymi kłębkami chmur.
Nade mną wirują leniwie płatki śniegu, jakby ktoś ponad tymi chmurami urządził sobie bitwę na śnieżne poduchy przy akompaniamencie rozkrzyczanych sikorek, których w tym roku jest tu wyjątkowo mało.
Pod nogami skrzypi i chrzęści puchata biel, a mróz szczypie w różowe policzki.
Kocham taką zimę ♥
Wyrywa mnie z zachwytu mój rozhasany w tych zaspach pies, który przemknął galopem tuż pod moimi nogami.
Wracamy zatem rozgrzać zmarznięte dłonie wokół kubka z gorącą poranną kawą.
A do kawy one - chlebowe ciasteczka.
Mocno czekoladowe, wilgotne w środku i z chrupiącymi brzegami.
Powstały z końcówki żytniego chleba, który chyba powoli tracił nadzieję na swoje szczęśliwe zakończenie, kiedy tak markotniał w kącie chlebaka ;)
Te ciastka to wspaniała i pyszna słodkość, która przy okazji jest świetnym sposobem na zagospodarowanie czerstwego pieczywa, na który wpadłam kiedyś u Jamie'go Olivera.
Przygotujecie je w kilka minut (w kilka minut też znikną) i z pewnością zaciekawi Was ich końcowa konsystencja oraz pyszny posmak, który zyskują dzięki żytniemu chlebowi.
Przeszukajcie swoje chlebaki i koszyki z pieczywem, może u Was też coś czeka na ciasteczkową przyszłość! :)























Ciasteczka czekoladowe z chleba
Potrzebujesz:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 100g żytniego chleba (czerstwego)
  • 2 duże jajka
  • 40g cukru trzcinowego
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. W robocie kuchennym umieść pokruszony chleb i zmiksuj go na okruchy wielkości bułki tartej.
3. Do chleba dodaj pozostałe składniki i roztopioną czekoladę - miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciasteczka o średnicy 3-4cm lub wykładaj masę łyżką (1/2 łyżki ciasta na 1 ciastko) w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piecz w 200*C przez 8-10min, aż się rozleją i stężeją.
6. Wyjmij ciasta z piekarnika i odczekaj do przestygnięcia.

Smacznego!









































Chocolate rye bread cookies
Ingredients:
  • 100g of dark chocolate
  • 100g of butter
  • 100g rye bread (stale)
  • 2 large eggs
  • 40g of cane sugar
Method:
1. Dissolve the chocolate in a water bath.
2. Place the crushed bread in a food processor and blend it into bread crumbs.
3. Add the remaining ingredients and the melted chocolate to the bread - mix until smooth.
4. Put the mass into a confectionery bag and squeeze cookies with a diameter of 3-4 cm or line the mass with a spoon (1/2 tablespoon of dough for 1 cookie) at intervals on a baking tray lined with baking paper.
5. Bake in 200 * C for 8-10 minutes, until they spill and solidify.
6. Remove the cakes from the oven and let them cool down.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...