czwartek, 7 stycznia 2021

Krokiety ruskie

Za oknem sosnowe gałęzie i wierzbowe witki uginają się pod białymi czapami śnieżnego puchu.
Co roku czekam na ten moment, jak dziecko na obiecanego lizaka, choć wiadomo, że od paru lat nasza zima nie jest obietnicą wszechogarniającej, cichej bieli.
A jeśli za oknami zima w najpiękniejszej odsłonie, to czas i na zimowe pyszności.
Dziś zatem danie proste, pyszne i sycące ośnieżone wnętrza :)
Cieniutkie naleśniki skrywające we wszystkich swoich zwiniętych zakamarkach pyszny farsz ruski doprawiony odrobiną chili i miodu dla równowagi.
Pulchne krokiety w złotej, chrupiącej panierce to absolutny comfort food polskiej zimy.
Możecie podać je z okrasą, kwaśną śmietaną lub ulubioną surówką z kiszonej kapusty ale i same będą pysznie wypełniać ciepłem.
Zapraszam Was zatem na te zimowe sztabki złota pełne pysznego wnętrza i sycącej dobroci.
Przed Państwem zima i Krokiety ruskie! :D























Krokiety ruskie
Potrzebujesz:

Naleśniki

  • 220g mąki
  • 2 jajka
  • 220ml mleka
  • 220ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Nadzienie ruskie
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 300g twarogu półtłustego 
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
Do tego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia / masło klarowane
Sposób przyrządzenia:
Naleśniki
1. W misce wymieszaj mleko z jajami.
2. Dodaj pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto.
3. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

Nadzienie ruskie:
1. Ziemniaki ugnieć na puree wraz z twarogiem.
2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju.
3. Do cebuli dodaj czosnek, chili i miód - podgrzewaj do momentu, aż miód się rozpuści i pokryje całą cebulę.
4. Cebule dodaj do ziemniaczanego farszu, wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Całość:
1. Na każdy naleśnik wykładaj po 1 czubatej łyżce farszu i formuj krokiety.
2. W głębokim talerzu rozmąć jajko z mlekiem.
3. Nadziane naleśniki panieruj najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smaż na złoto.

Smacznego!











































Russian croquettes
Ingredients:
Crepes
  • 220g of flour
  • 2 eggs
  • 220ml of milk
  • 220ml of sparkling water
  • pinch of salt
  • frying oil
Russian filling
  • 500g of boiled potatoes
  • 300g of semi-fat cottage cheese
  • 1 large onion
  • 2 tablespoons of oil
  • 1/2 teaspoon of granulated garlic
  • 1/2 teaspoon of sweet smoked paprika
  • 1 teaspoon of honey
  • 1/3 teaspoon of chili flakes
  • salt and pepper to taste
Additionally
  • 1 egg
  • 3 tablespoons of milk
  • bread crumbs
  • frying oil / clarified butter
Method:
Crepes
1. In a bowl, combine the milk and eggs.
2. Add the remaining ingredients - mix everything to a smooth dough.
3. Fry thin crepes in a little oil.

Russian filling:
1. Mash the potatoes into a puree with the cottage cheese.
2. Dice the onion into small cubes and sauté in oil.
3. Add garlic, chili and honey to the onion - heat it until the honey is melted and covers the entire onion.
4. Add the onions to the potato stuffing, mix thoroughly, season with salt and pepper to taste.

Whole:
1. Put 1 heaped spoonful of stuffing on each pancake and form croquettes.
2. In a deep plate, beat the egg and milk.
3. Coat the stuffed crepes first in the egg, then in the breadcrumbs and fry until golden.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...