Za oknem sosnowe gałęzie i wierzbowe witki uginają się pod białymi czapami śnieżnego puchu.
Co roku czekam na ten moment, jak dziecko na obiecanego lizaka, choć wiadomo, że od paru lat nasza zima nie jest obietnicą wszechogarniającej, cichej bieli.
A jeśli za oknami zima w najpiękniejszej odsłonie, to czas i na zimowe pyszności.
Dziś zatem danie proste, pyszne i sycące ośnieżone wnętrza :)
Cieniutkie naleśniki skrywające we wszystkich swoich zwiniętych zakamarkach pyszny farsz ruski doprawiony odrobiną chili i miodu dla równowagi.
Pulchne krokiety w złotej, chrupiącej panierce to absolutny comfort food polskiej zimy.
Możecie podać je z okrasą, kwaśną śmietaną lub ulubioną surówką z kiszonej kapusty ale i same będą pysznie wypełniać ciepłem.
Zapraszam Was zatem na te zimowe sztabki złota pełne pysznego wnętrza i sycącej dobroci.
Przed Państwem zima i Krokiety ruskie! :D
Krokiety ruskie
Potrzebujesz:
Naleśniki
- 220g mąki
- 2 jajka
- 220ml mleka
- 220ml wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 300g twarogu półtłustego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- bułka tarta
- olej do smażenia / masło klarowane
Naleśniki
1. Ziemniaki ugnieć na puree wraz z twarogiem.
- 220g of flour
- 2 eggs
- 220ml of milk
- 220ml of sparkling water
- pinch of salt
- frying oil
- 500g of boiled potatoes
- 300g of semi-fat cottage cheese
- 1 large onion
- 2 tablespoons of oil
- 1/2 teaspoon of granulated garlic
- 1/2 teaspoon of sweet smoked paprika
- 1 teaspoon of honey
- 1/3 teaspoon of chili flakes
- salt and pepper to taste
- 1 egg
- 3 tablespoons of milk
- bread crumbs
- frying oil / clarified butter
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz