czwartek, 14 stycznia 2021

PROJEKT ŚNIADANIE: Zimowa owsianka z gorącymi malinami

Tej nocy okolicę przykryła kolejna warstwa rozkosznie puchatego i skrzypiącego pod butami puchu.
Bardzo lubię ten moment o poranku, gdy otwieram drzwi klatki schodowej, a przede mną bielutki chodnik z pierwszymi śladami butów, i kiedy mój kudłaty piesek wybiega w tę puszystą biel, ciesząc się i ciekawiąc, jak szczenię :)
Brodzimy w śniegu po kostki, zachwycając się obielonymi drzewami, wyciszonym światem, mrużąc oczy od chłodnego wiatru pełnego mroźnych płatków, które łapię na język, gdy w pobliżu nie ma zbyt wielu oczu ;)
Po porannej i mocno orzeźwiającej trasie czas na rozgrzewające śniadanie!
Piesek szoruje miską, kończąc swoją porcję, a ja nastawiam owsiankę, której baaardzo dawno nie widziało moje śniadaniowe menu.
Dodaję rozgrzewający cynamon, odrobinę imbiru i gałkę muszkatołową, bo w dodatkach będą maliny zbierane latem na działce u babci, a wiadomo, że maliny i gałka, to absolutnie wspaniałe połączenie, o czym przekonałam się piekąc ten muszkatołowy sernik.
Do gotującej się owsianki wrzucam banana, dzięki czemu stanie słodka i kremowa :)
Gotowe! Jeszcze tylko gorące maliny z miodem i odrobina bezczelnie pysznego, aksamitnego masła orzechowego.
Zanurzam łyżkę, łączę smaki i łapczywie zjadam pierwszy kęs i...mmmmmm, tego mi było trzeba!
Za oknem znów prószy śnieg, w miseczce paruje aromatyczna owsianka pełna rozgrzewającego, troskliwego dobra, które wypełnia ciepłem na cały poranek ♥ 
Idealne zimowe śniadanie na wolniejsze poranki i zaśnieżone drogi, siadajcie do stołu!























Zimowa owsianka z malinami
na 1 porcję
Potrzebujesz:

  • 3 łyżki owsianych płatków górskich
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty mielonego imbiru
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 mały banan lub pół dużego
  • 150ml wody
Do tego:
  • 1 łyżka mrożonych malin
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki płatków migdałów
Sposób przyrządzenia:
1. W garnku umieść płatki owsiane, przyprawy i zalej całość wodą - gotuj do momentu, aż płatki zmiękną.
2. Banana obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki lub pokrusz na mniejsze kawałki i dodaj do owsianki - gotuj przez 2min.
3. Owsiankę przełóż do miseczki i podawaj z dodatkami.

Gorące maliny:
1. Mrożone maliny podgrzewaj w rondelku z miodem do momentu, aż puszczą sok i połączą się z miodem.

Smacznego!








































Winter porridge with raspberries
for 1 serving
Ingredients:
  • 3 tablespoons of oatmeal flakes
  • 1/3 teaspoon of cinnamon
  • 2 pinches of ground ginger
  • 1 pinch of nutmeg
  • 1 small banana or half a large one
  • 150 ml of water
Additionally:
  • 1 tablespoon of frozen raspberries
  • 1/2 teaspoon of honey
  • 2 teaspoons of peanut butter
  • 2 teaspoons of almond flakes
Method:
1. Put the oatmeal and spices in a pot and pour water over it - cook until the flakes are soft.
2. Peel the banana and cut it into thin slices or crush it into smaller pieces and add to the porridge - cook for 2 minutes.
3. Put the porridge into a bowl and serve with the toppings.

Hot raspberries:
1. Heat frozen raspberries in a saucepan with honey until they release the juice and merge with the honey.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...