czwartek, 21 stycznia 2021

Pyszna zimowa surówka z jarmużu

Ostatnio sporo sobie słodziliśmy w te mroźne dni, dlatego dziś świeża i absolutnie przepyszna surówka.
Bohaterem jest świeży jarmuż, który zimą jest jednym z lepszych źródeł witamin i minerałów.
Kędzierzawe, ciemnozielone listki pozostają jędrne nawet po śnieżnej nocy spędzonej na balkonie, zachowując w sobie pokłady witaminy K i C oraz wapnia, kwasu foliowego i żelaza.
I choć częściej można go spotkać w ciepłych potrawach lub koktajlach, dziś występuje w swej surowej i jakże pysznej postaci!
Kiedy słoik ze świeżym jarmużem po raz kolejny przymarzał do stolika na balkonie, postanowiłam w końcu zgarnąć do domu to pyszne warzywo i wykorzystać do obiadu.
Padło na tę pyszną i niecodzienną surówkę, która zaskoczyła mnie swoją prostotą i pysznym smakiem, a także ciekawą teksturą.
Liście pokrojone w cieniutkie paski, a między nimi wyraziste wiórki parmezanu, orzeźwiająca skórka cytrynowa i chrupiące płatki migdałowe, które uprażone dodają surówce chrupkości i aromatu.
Całość skropiona dobrej jakości olejem i...śnieżnobiałym kefirem!
Tak, ten składnik fantastycznie odnajduje się w roli dressingu, dodając jej pysznej świeżości i zimowego tła.
Taka surówka będzie świetnym dodatkiem do obiadu, ciekawym elementem kolacji lub samodzielnym daniem podanym z grzanką.
Ogromnie polecam Wam tę zieloną, zimową świeżość na talerzu pełną smaku i zdrowia! :)









































Zimowa surówka z jarmużu
Potrzebujesz:

  • 200g świeżych liści jarmużu
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwy z oliwek
  • 6 łyżek kefiru
  • 1 łyżka tartego parmezanu / grana padano
  • 1 łyzka płatków migdałów
  • 2 łyzeczki nasion słonecznika
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Liście jarmużu umyj i wytnij twarte łodygi.
2. Zwiń liście w rulonik i pokrój w cienkie paseczki.
3. Jarmuż przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i olejem - dokładnie wymieszaj, ugniatając/masując liście rękami.
4. Orzechy i nasiona upraż na suchej patelni.
5. Do jarmużu dodaj tarty parmezan, uprażone orzechy i skórkę z cytryny.
6. Dopraw solą i pieprzem, polej kefirem.

Smacznego!






































Winter kale salad
Ingredients:
  • 200g of fresh kale leaves
  • zest of 1/3 lemon
  • 1/2 teaspoon lemon juice
  • 2 tablespoons cold pressed rapeseed oil / olive oil
  • 6 tablespoons of kefir
  • 1 tablespoon grated Parmesan / Grana Padano
  • 1 tablespoon of almond flakes
  • 2 teaspoons of sunflower seeds
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Wash the kale leaves and cut out the stalks.
2. Roll up the leaves and cut them into thin strips.
3. Put the kale into a bowl, drizzle with lemon juice and oil - mix thoroughly, kneading / massaging the leaves with your hands.
4. Roast the nuts and seeds in a dry frying pan.
5. Add the grated Parmesan, roasted nuts and lemon zest to the kale.
6. Season with salt and pepper and pour the kefir in.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...