Ostatnio sporo sobie słodziliśmy w te mroźne dni, dlatego dziś świeża i absolutnie przepyszna surówka.
Bohaterem jest świeży jarmuż, który zimą jest jednym z lepszych źródeł witamin i minerałów.Kędzierzawe, ciemnozielone listki pozostają jędrne nawet po śnieżnej nocy spędzonej na balkonie, zachowując w sobie pokłady witaminy K i C oraz wapnia, kwasu foliowego i żelaza.
I choć częściej można go spotkać w ciepłych potrawach lub koktajlach, dziś występuje w swej surowej i jakże pysznej postaci!
Kiedy słoik ze świeżym jarmużem po raz kolejny przymarzał do stolika na balkonie, postanowiłam w końcu zgarnąć do domu to pyszne warzywo i wykorzystać do obiadu.
Padło na tę pyszną i niecodzienną surówkę, która zaskoczyła mnie swoją prostotą i pysznym smakiem, a także ciekawą teksturą.
Liście pokrojone w cieniutkie paski, a między nimi wyraziste wiórki parmezanu, orzeźwiająca skórka cytrynowa i chrupiące płatki migdałowe, które uprażone dodają surówce chrupkości i aromatu.
Całość skropiona dobrej jakości olejem i...śnieżnobiałym kefirem!
Tak, ten składnik fantastycznie odnajduje się w roli dressingu, dodając jej pysznej świeżości i zimowego tła.
Taka surówka będzie świetnym dodatkiem do obiadu, ciekawym elementem kolacji lub samodzielnym daniem podanym z grzanką.
Ogromnie polecam Wam tę zieloną, zimową świeżość na talerzu pełną smaku i zdrowia! :)
Zimowa surówka z jarmużu
Potrzebujesz:
- 200g świeżych liści jarmużu
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwy z oliwek
- 6 łyżek kefiru
- 1 łyżka tartego parmezanu / grana padano
- 1 łyzka płatków migdałów
- 2 łyzeczki nasion słonecznika
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Liście jarmużu umyj i wytnij twarte łodygi.
2. Zwiń liście w rulonik i pokrój w cienkie paseczki.
3. Jarmuż przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i olejem - dokładnie wymieszaj, ugniatając/masując liście rękami.
4. Orzechy i nasiona upraż na suchej patelni.
5. Do jarmużu dodaj tarty parmezan, uprażone orzechy i skórkę z cytryny.
6. Dopraw solą i pieprzem, polej kefirem.
Smacznego!
Winter kale salad
Ingredients:
- 200g of fresh kale leaves
- zest of 1/3 lemon
- 1/2 teaspoon lemon juice
- 2 tablespoons cold pressed rapeseed oil / olive oil
- 6 tablespoons of kefir
- 1 tablespoon grated Parmesan / Grana Padano
- 1 tablespoon of almond flakes
- 2 teaspoons of sunflower seeds
- salt and pepper to taste
Method:
1. Wash the kale leaves and cut out the stalks.
2. Roll up the leaves and cut them into thin strips.
3. Put the kale into a bowl, drizzle with lemon juice and oil - mix thoroughly, kneading / massaging the leaves with your hands.
4. Roast the nuts and seeds in a dry frying pan.
5. Add the grated Parmesan, roasted nuts and lemon zest to the kale.
6. Season with salt and pepper and pour the kefir in.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz