poniedziałek, 25 stycznia 2021

Szampańskie ciasteczka karnawałowe

Szalony okres karnawałowy trwa w najlepsze, i choć wciąż nie wszystkie opcje zabaw i rozrywek są dostępne, to na stole zawsze jest miejsce na puszczenie wodzy fantazji smaków.
Szampańskie, kruche i krągłe ciasteczka są właśnie taką karnawałową fantazją, która rozpieszcza podniebienie wykwintnym posmakiem szampana i kruchym ciastem, w którego objęciach kryje się kremowe nadzienie z migdałami :)
Idealne na przyjęcia w brokacie i serpentynach ale i na przyjacielskie spotkanie przy kawie, czy noworoczne odwiedziny.
Krągłe ciastka wydymają rumiane policzki spod czekoladowych kapelusików, które kuszą lśniącym, deserowym aksamitem.
Rustykalna elegancja i nadzienie na bazie mascarpone z szampanem i kruszonymi migdałami, to ich pyszne zalety, które z pewnością skuszą niejednego łasucha i konesera słodkości ;)
Po nadzianiu, uformowania kuli i upieczeniu ciastek pozostaje już tylko czysta przyjemność chrupania i rozpływania się w szampańskich słodkościach.
Szampańskie ciasteczka są już gotowe, by osłodzić Wam karnawałowy czas!























Szampańskie ciasteczka karnawałowe
na 10 sztuk
Potrzebujesz:

  • 60ml szampana

Ciasto:

  • 110g mąki pszennej
  • 50g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 4 kostki białej czekolady
  • 1 łyżka zredukowanego szampana
  • 100g mascarpone
  • 1 łyżka płatków migdałów
Polewa:
  • 4 kostki czekolady deserowej
  • 1 łyżka zredukowanego szampana
  • 1 łyżeczka śmietanki 30%

Sposób przyrządzenia:
1. Szampana przelej do rondelka i podgrzewaj do momentu, aż jego ilość zredukuje się o połowę.
2. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.

Ciasto
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i jednolite ciasto.
2. Uformuj w walec i schłodź w lodówce przed 15min.
3. Schłodzone ciasto podziel na 10 równych części.
4. Każdą z części rozwałkuj na placuszek, na środku ułóż porcję nadzienia (ok. 1/2 łyżeczki) i zamknij, formujac kulkę.
5. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 15min.

Nadzienie
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Roztopioną czekoladę połącz dokładnie z mascarpone, masłem i szampanem.
3. Dodaj pokruszone płatki migdałowe - wymieszaj dokładnie i nadziewaj ciastka.

Polewa
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z szampanem i śmietanka na jednolitą masę.
2. Maczaj w niej wierzchy ciastek.

Smacznego!























Champagne carnival cookies
for 10 pieces
Ingredients:

  • 60ml of champagne

Cake:

  • 110g of wheat flour
  • 50g of cold butter
  • 2 tablespoons of cold water
  • 1 teaspoon of sugar
  • pinch of salt

Filling:

  • 4 cubes of white chocolate
  • 1 tablespoon of reduced champagne
  • 100g of mascarpone
  • 1 tablespoon of almond flakes

Icing:

  • 4 cubes of plain chocolate
  • 1 tablespoon of reduced champagne
  • 1 teaspoon of cream 30%

Method:
1. Pour the champagne into a saucepan and heat it until its amount is reduced by half.
2. Remove from the burner and set aside to cool.

Shortbread
1. Using the given ingredients, quickly knead a smooth and uniform dough.
2. Shape into a cylinder and refrigerate for 15 minutes.
3. Divide the cooled dough into 10 equal parts.
4. Roll out each part into a pancake, put a portion of the filling in the middle (about 1/2 teaspoon) and close it to form a ball.
5. Put on a baking sheet lined with baking paper and bake at 180*C for 15 minutes.

Filling
1. Dissolve the chocolate in a water bath.
2. Combine melted chocolate with mascarpone, butter and champagne.
3. Add crushed almond flakes - mix thoroughly and fill cakes.

Icing
1. Melt the chocolate in a water bath and combine with champagne and cream until smooth.
2. Dip the tops of the cakes in it.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...