sobota, 13 lutego 2021

Gofrowe churros na Walentynki

Przychodzę do Was dzisiaj z pomysłem na walentynkowe śniadanie, wszak już jutro dzień miłości w samym środku zimy.
Właściwie pomysł ten sprawdzi się świetnie na śniadanie, obiad, deser i na kolację, bo na dobre gofry zawsze jest dobra pora.
Muszę przyznać, że z ciastem na gofry zawsze miałam jakieś przeboje.
Albo było za rzadkie, albo okropnie przyklejało się do gofrownicy, albo gofry w ogóle nie wyrastały i były zwykłymi naleśnikami o gofrowym wzorku...
Wszystko się zmieniło, gdy wpadła mi w ręce gotowa mieszanka do gofrów z Polskich Młynów!
Osobiście nie jestem wielką zwolenniczkę gotowych półproduktów ale to wymiata!
Idealnie skomponowana mieszanka jest gwarancją puszystych gofrów z chrupiącymi brzegami i pysznego smaku ♥
Przyrządziłam gofry według instrukcji na opakowaniu, a potem obtoczyłam w mieszance cukru z cynamonem.
Następnie, niesiona miłością do czekolady, szybko ukręciłam pyszny, aksamitny czekoladowy sos i tak powstały gofrowe churros, inspirowane pyszną, hiszpańską słodkością ♥
Puszyste, gofrowe słupki obsypane chrzęszczącą między zębami, cynamonową posypką, maczane w aksamitnym, gęstym sosie czekoladowym, który lubieżnie spływa po palcach, będą rozkosznie słodkim punktem walentynkowego spotkania lub weekendową pysznością :)
Możecie dodać też owoce, zachomikowane latem.
Urozmaicą i orzeźwią smakiem, przypominając łaskoczące po nosie słońce, gdy za oknem świat przykryty grubą warstwą śnieżnego cukru pudru ;)
Proste w przygotowaniu, przepyszne i uroczo kuszące!
Jeżeli zatem chcecie zaskoczyć swoją drugą połówkę pysznym słodkim i ciepłym deserem w ten ośnieżony dzień wszystkich odcieni czerwieni i różu, albo macie ochotę podarować sobie samym nieco rozkoszności, to ogromnie polecam Wam gofrowe churros!
A mieszanka na gofry jest dostępna na stronie oficjalnego sklepu Polskich Młynów [<- klik], jeśli macie ochotę.























Gofrowe churros z sosem czekoladowym
Potrzebujesz:

Do tego:
  • 50g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła
Sos czekoladowy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
1. Oddziel biała od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
2. W misce połącz mleko, żółtka jaj, olej i mieszankę do gofrów na jednolitą masę.
3. Do masy delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek.
4. Piecz gofry na złoto w rozgrzanej gofrownicy.
5. Upieczone gofry pokrój w słupki szerokości 3-4 cm.
6. Przy pomocy pędzelka sylikonowego posmaruj każdy gofrowy słupek roztopionym masłem i obtocz dokładnie w mieszance cukru z cynamonem.

Sos czekoladowy:
1. W garnku o podwójnym dnie umieść pokruszoną czekoladę i zalej ją 3/4 szklanki mleka - podgrzewaj do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i całość zacznie się gotować.
2. Do pozostałego mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj bardzo dokładnie, żeby nie było grudek.
3. Do gotującej się czekolady wlej mleko z mąką ziemniaczaną i gotuj przez 2-3 min., nieprzerwanie mieszając, aż sos zgęstnieje.
4. Podawaj z gofrowymi churros.

Smacznego!








































Waffle churros with chocolate sauce
Ingredients:
Additionally:
  • 50g of sugar
  • 1/2 teaspoon of ground cinnamon
  • 2 tablespoons of melted butter
Chocolate sauce
  • 1 bar of dark chocolate (100g)
  • 1 cup of milk
  • 1.5 teaspoons of potato flour
Method:
1. Separate the whites from the yolks and beat the whites to a stiff foam.
2. In a bowl, combine the milk, egg yolks, oil, and waffle mix until smooth.
3. Gently mix the whipped egg white into the mass.
4. Bake waffles until golden in a hot waffle iron.
5. Baked waffles cut into slices 3-4 cm wide.
6. Using a silicone brush, brush each waffle stick with melted butter and coat it thoroughly in a mixture of sugar and cinnamon.

Chocolate sauce:
1. Place the crushed chocolate in a double-bottomed pot and pour 3/4 cup of milk over it - heat it until the chocolate is completely melted and everything starts to boil.
2. Pour the potato flour into the remaining milk and mix it thoroughly so that there are no lumps.
3. Pour the milk with potato flour into the boiling chocolate and cook for 2-3 minutes, stirring constantly, until the sauce thickens.
4. Serve with waffle churros.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...