sobota, 20 marca 2021

Jajka faszerowane migdałami i mnóstwem ziół

Przedstawiam Wam dzisiaj jajka faszerowane Marcem :)
Smaki i tekstury przeplatają się tu, jak w przysłowiowym garncu, wciąż jednak tworząc pyszne połączenie.
Tu spotykają się aksamitnie utarte żółtka z kruszonymi migdałami, odrobiną kurkumy i aromatyczną mieszanką świeżych ziół, przynoszących smakiem wiosnę.
Wyciągnięte wcześniej wnętrze jajka wraca na miejsce w nowej, odmienionej formie.
Oto żółte, puszyste nadzienie z kawałeczkami orzechów i aromatycznym bukiecikiem bazylii, koperku i natki pietruszki ląduje w objęciach elastycznego białka.
Każda nafaszerowana połówka dostanie jeszcze świąteczną broszkę z listka pietruszki albo koperku i można stawiać na świątecznym stole.
Za oknem wiosna powoli rozpakowuje walizki, ptaki coraz głośniej i pewniej witają o świecie słońce, a radosny, wielkanocny czas już za rogiem.
Te świeta zawsze kojarzą mi się ze świeżością i lekkością, pomimo suto zastawionego stołu ;) 
A te pyszne, delikatne jajka wspaniale odnajdą się nie tylko w wielkanocnych okolicznościach ale także na co dzień :)























Jajka faszerowane migdałami i mnóstwem ziół
Potrzebujesz:

  • 6-7 jaj ugotowanych na twardo
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • 1/3 łyżczki kurkumy
  • 2 łyżki płatków migdałów + do dekoracji
  • 1 łyżka posieknego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Jajka obierz ze skorupki i przekrój wzdłóż na pół.
2. Wyjmij żółtka i umieść je w misce wraz z ziołami, kurkumą i migdałami - zblenduj.
3. Do masy dodaj jogurt z majonezem i dopraw do smaku solą i pierzem - dokładnie wymieszaj.
4. Napełnij farszem białka, ułóż na półmisku i udekoruj świeżymi ziołami.

Smacznego!























Deviled eggs with almonds and lots of herbs
Ingredients:

  • 6-7 hard-boiled eggs
  • 100g of natural yoghurt
  • 1 heaped tablespoon of mayonnaise
  • 1/3 tsp turmeric
  • 2 tablespoons of almond flakes + for decoration
  • 1 tablespoon of chopped dill
  • 1 tablespoon of chopped parsley
  • a handful of fresh basil leaves
  • salt and pepper to taste

Method:
1. Peel the eggs and cut them in half lengthwise.
2. Take out the yolks and place them in a bowl with the herbs, turmeric and almonds - blend.
3. Add the yoghurt with mayonnaise to the mass and season with salt and feathers to taste - mix until completely combined.
4. Fill with the egg white stuffing, place on a serving plate and garnish with fresh herbs.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...