środa, 21 kwietnia 2021

Piknikowa wege-kanapka z pieczonym batatem

Oto nadszedł czas cieplejszy, bardziej kwietny i kwietniowy, idealny na pierwsze wypady w teren, nawet jeśli miałby być to pobliski park :)
Przybywam zatem ze wspaniałą i prostą propozycją na piknikową kanapkę!
To kanapka nie byle jaka, bo między dwoma kromkami ulubionego pieczywa pyszni się stosik cienkich i wypieczonych plaserków batata, chrupie zielony ogórek eksplodujący wiosenną świeżością, nadają charakteru cebulowe krążki.
Całość spaja solidna porcja hummusu z delikatnym twistem czerwonego pesto i garść pysznych kiełków.
Ta kanapka to pyszna wiosenna przekąska pełna smaków i tekstur, która z pewnością uświetni niejeden wypad za miasto, czy balkonowe posiedzenie ze znajomymi :)
Będzie też idealna na lunch i lekką kolację.
Wystaczy upiec słodkie ziemniaki i złożyć całość, by delektować się wegetariańską kanapką, która w swej pyszności nie odbiega od swoich koleżanek przełożonych wędliną, czy plastrami pieczystego :)
Zatem jeśli planujecie w najbliższym czasie dalszy spacer, eksplorowanie swojej okolicy, czy dalszy wypad na łono natury, pomyślcie o zabraniu tej pysznej kanapki!






















Kanapka z pieczonym batatem
na 4 kanapki
Potrzebujesz:

  • 2 średnie bataty
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Do tego:
  • 8 kromek ulubionego pieczywa
  • hummus klasyczny
  • czerwone pesto (ok. 1 płaskiej łyżeczki na 1 kanapkę)
  • 1 zielony ogórek
  • garść liści świeżego szpinaku
  • ulubione kiełki
  • kilka plasterków cebuli
Sposób przyrządzenia:
1. Bataty dokładnie wyszoruj i odetnij końcówki.
2. Pokrój bataty w cienkie plastry grubości 3-4mm.
3. Dopraw słodkie ziemniaki solą, pieprzem, czoskiem i wędzoną papryką i skrop oliwą - dokładnie wymieszaj, aby każdy plasterek był pokryty przyprawami.
4. Ułóż plasterki batatów w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i piecz w 180*C przez 15-17min.

5. Kromki chleba posmaruj hojnie hummusem i nałóż na wierzch porcję czerwonego pesto i kilka listków szpinaku.
6. Ułóż na kromce 3-4 plasterki pieczonego batata, następnie plasterki zielonego ogórka i cebuli i porcję kiełków.
7. Całość przykryj drugą kromką chleba.

Smacznego!








































Picnic baked sweet potato sandwich
for 4 sandwiches
Ingredients:
  • 2 medium sweet potatoes
  • 1/2 teaspoon smoked paprika
  • 1/3 teaspoon of granulated garlic
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 2 tablespoons of olive oil
Additionally:
  • 8 slices of your favorite bread
  • classic hummus
  • red pesto (about 1 level teaspoon for 1 sandwich)
  • 1 green cucumber
  • a handful of fresh baby spinach leaves
  • favorite sprouts
  • a few slices of onion
Method:
1. Thoroughly scrub the sweet potatoes and cut the ends.
2. Cut the sweet potatoes into thin slices 3-4mm thick.
3. Season sweet potatoes with salt, pepper, garlic and smoked paprika and drizzle with olive oil - mix thoroughly so that each slice is covered with spices.
4. Put the sweet potato slices at intervals on a baking tray covered with baking paper and bake at 180°C for 15-17 minutes.

5. Brush the bread slices generously with hummus and top with a portion of red pesto and a few leaves of spinach.
6. Put 3-4 slices of baked sweet potato on the bread, then slices of green cucumber and onion, and a portion of sprouts.
7. Cover everything with the top slice of bread.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...