czwartek, 6 maja 2021

Z ŁĄKI NA TALERZ: Twarożek z podagrycznikiem i rzodkiewką

Któż nie zna twarożku z rzodkiewką, który wiosną i latem często gości na naszych śniadaniowych stołach :)
Ta prosta i znana twarożkowa mieszanka wzbogacona o majowe, młode listki posiekanego podagrycznika, to moja wiosenna polecajka na dzikie, wiosenne śniadanie.
Zielone listki podagrycznika pokrywają teraz połowę kniei mojej okolicy i rosną w zawrotnym tempie.
Bogate w witaminy A i C, aromatyczne i cudnie zielone były wykorzystywane kiedyś do leczenia dny moczanowej zwanej również podagrą, skąd wzięła się nazwa rośliny.
Znajdziecie go w podszyciu cienistych lasów, na skrajach łąk i wilgotnych glebach. 
Charakteryzuje się trójkątną łodygą w przekroju (pustą w środku, gdy roślina jest dojrzała latem) i układem liści - 3 wyrastające listki, szczytowy rozdzielony na 3 szczyty i dwa poboczne na dwa szczyty, co może przypominać odrobinę kozią raciczkę (podagrycznik bywa nazywany lokalnie diabelską lub kozią stópką).
Przechadzając się pewnego nie deszczowego poranka, uzbierałam mały bukiecik tych wiosennych dobroci i posiekałam drobno, dodając do śniadaniowego przysmaku wraz z kilkoma rzodkiewkami.
Proste, znane i jednocześnie tak sezonowe dzięki podagrycznikowi.
Jeśli więc macie ochotę, zapraszam do wiosennego stołu! :)


























Twarożek z podagrycznikiem i rzodkiewką
Potrzebujesz:

  • 200g półtłustego twarogu
  • 6-7 łyżek mleka
  • 4-5 młodych liści podagrycznika pospolitego
  • 3 duże rzodkiewki
  • sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Liście podagrycznika dokładnie umyj i oddziel od grubej łodygi.
2. Twarożek umieść w misce i rozdrobnij widelcem.
3. Do twarogu dodaj mleko i ponownie rozdrobnij do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Listki podagrycznika drobno posiekaj, rzodkiewkę zetrzyj na tarce o drubych oczkach lub pokrój w drobną kosteczkę - dodaj do twarożku.
5. Dopraw do smaku solą.

Smacznego!

























Ground elder and radish cottage cheese

Ingredients:

  • 200g of semi-fat cottage cheese
  • 6-7 tablespoons of milk
  • 4-5 young leaves of ground elder
  • 3 large radishes
  • salt to taste

Method:
1. Thoroughly wash the leaves of the ground elder and separate from the thick stem.
2. Place the cottage cheese in a bowl and crush it with a fork.
3. Add milk to the curd and crush it again until it is homogeneous.
4. Finely chop the ground elder leaves, grate the radish on a coarse-mesh grater or dice it into small cubes - add to the cottage cheese.
5. Season with salt to taste.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...