Przes samą pandemią byłam we Włoszech i podczas wycieczki do białego miasteczka Arbelobello zamówiłam w jednej knajpce kawałek focacci.
Grube, drożdżowe ciasto pokryte czymś w rodzaju cieniusieńskiej, mocno spieczonej warstwy pomidorowego sosu...bardzo mnie zawiodło.
Suchy, lekko czerstwy już kawałek grubego, pizzowego ciasta nie smakował za dobrze ze spieczonym za bardzo wierzchem i brakiem oliwy do maczania.
Byćmoże wybrałam nie to miejsce ale szczerze mówiąc w ogóle tamten, mój pierwszy i jedyny jak dotąd pobyt we Włoszech, zawiódł mnie kulinarnie...
A czym jest focaccia?
To gruby placek drożdżowy z ciasta na pizzę pieczony z dużą ilością oliwy, który wyrasta dużo dłużej od klasycznej pizzy, często w chłodzie przez około 8 godzin.
W zależności od regionu focaccia może być bez żadnych dodatków, z rozmarynem i solą albo pulchna z wmieszanymi oliwkami i szuszonymi pomidorami lub masą innych odatków :)
W ostatni weekend postanowiłam zmierzyć się z tematem i tak powstała sezonowa focaccia ze szpinakiem, kwiatami bratka zebranymi z balkonu i dmuchawcami z cebulowych krążków.
Podążając za przepisem znalezionym w internetowych przestrzeniach, pominęłam nocne wyrastanie, jednak efekt końcowy był naprawdę świetny!
Miękki placek drożdżowy, pachnący tymiankiem i świeżymi ziołami idealnie wpasował się w parapetówkową imprezę mojej siostry :)
Zachwycił nie tylko kwiatową mozaiką ale i smakiem, dlatego jeżeli jesteście ciekawi tego włoskiego wypieku z lokalnym twistem z rodzimego podwórka, to serdecznie zapraszam do przepisu :)
Łatwa focaccia ze szpinakiem i bratkami
Potrzebujesz:
- 250ml letniej wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 400g mąki pszennej
- 25ml oliwy z oliwek + 2 łyżki do podlania ciasta
- garść świeżych liści szpinaku baby
- 2 szczypty suszonego tymianku
- gruby szczypiorek
- kwiaty bratka
- krążki cebuli
- szczypta soli
- świeży koperek
1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10-15min.
3. Dodaj do ciasta oliwę i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
8. Ułóż na wierzchu kompozycję z kwiatów i cebuli.
Easy focaccia with spinach and pansies
Ingredients:
- 250ml of lukewarm water
- 2 teaspoons of dry yeast
- 1 and 1/4 teaspoons of salt
- 400g of wheat flour
- 25ml of olive oil + 2 spoons for watering the cake
- a handful of fresh baby spinach leaves
- 2 pinches of dried thyme
Additionally:
- scallions
- pansy flowers
- onion slices
- pinch of salt
- fresh dill
Method:
1. Dissolve yeast in lukewarm water and set aside for 10-15 minutes.
2. Add salt and flour to the leaven - start kneading the dough.
3. Add the oil to the dough and knead a smooth, uniform dough.
4. Finely chop the spinach leaves and combine with the dough together with the dried thyme.
5. Line a square or wide rectangular baking tray with baking paper and brush it with oil.
6. Put the dough on greased paper, use your fingertips to gently spread the dough on the baking tray,
cover with a cloth and leave to rise in a warm place for 2 hours or in the fridge for 8-12 hours.
7. Make gently dimples in the dough with your fingertips and drizzle with olive oil.
8. Put a flower and onion composition on top.
9. Brush the flowers and onion gently with olive oil, and sprinkle the onion with salt.
10. Bake for 20-30 minutes at 200*C until golden brown.
11. Serve hot or cold.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz