niedziela, 20 czerwca 2021

Czerwcowa sałatka ze szparagami i truskawkowym vinegret

Za oknem żar leje się z bezchmurnego nieba w kolorze głębin oceanu.
Hektolitry zimnej kawy i wiatr czeszący długie wierzbowe witki pomagają w przetrwaniu upałów, w czasie których najlepiej sprawdzają się lekkie dania.
I z pełnym talerzem takiej lekkiej i wspaniałej sałatki przychodzę do Was w ostatni dzień Wiosny :)
W roli głównej występują zielone szparagi, których sezon powoli się kończy, a obok nich wdzięczą się soczyste, słodkie truskawki i kawałeczki kruszonej fety, której wyrazisty smak podkręca smaki.
Całość ułożona na gniazdku ze świeżych sałat, połączona truskawkowym sosem vinegret jest idealną opcją na letni lunch, obiad, czy kolację.
Szybka, łatwa, świeża i przepyszna!
Można zajadać samą, z czosnkowymi grzankami lub podać do grilla.
Dopóki są jeszcze szparagi, a truskawki mają swój najlepszy czas warto zatopić się w tym połączeniu i rozkoszować przełomem pór roku w każdym kęsie :)
A jeżeli macie ochotę na niecodzienny dodatek - posypcie sałatkę kilkoma płatkami piwonii.
Pyszka! :D
























Sałatka ze szparagami i truskawkowym vinegret
Potrzebujesz:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 3-4 garście ulubionych sałat
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 7 dużych truskawek
  • 2 łyżki sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki piwonii (opcjonalnie)
Truskawkowy vinegret:
  • 5 dużych truskawek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i dużo czarnego pieprzu do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i pokrój na pół.
2. Czosnek pokrój w plasterki i smaż na oliwie ze szparagami przez 3-4min - dopraw do smaku solą.
3. Na talerzu rozłóż umytą i porwaną na mniejsze kawałki sałatę, pokrojone na ćwiartki truskawki i ciepłe szparagi z czosnkiem.
4. Posyp całość pokruszoną fetą i płatkami piwonii, jeśli używasz.
5. Podawaj z truskawkowym sosem vinegret.

Truskawkowy vinegret:
1. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!









































Asparagus salad and strawberry vinaigrette
Ingredients:
  • 1/2 bunch of green asparagus
  • 3-4 handfuls of your favorite salads
  • 1/2 tablespoon of olive oil
  • 1 clove of garlic
  • 7 large strawberries
  • 2 tablespoons of feta cheese
  • salt and pepper to taste
  • peony petals (optional)
Strawberry vinaigrette:
  • 5 large strawberries
  • 3 tablespoons of olive oil
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1 teaspoon of honey
  • salt and a lot of black pepper to taste
Method:
1. Wash the asparagus, cut off the woody ends and cut it in half.
2. Slice garlic and fry in olive oil with asparagus for 3-4 minutes - season with salt to taste.
3. On a plate, arrange the washed and torn into smaller pieces of lettuce, chopped strawberries and warm asparagus with garlic.
4. Sprinkle whole with crushed feta cheese and peony petals, if used.
5. Serve with strawberry vinaigrette sauce.

Strawberry vinaigrette:
1. Blend all ingredients into a smooth sauce and season with salt and pepper to taste.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...