Obrałam zapomnianego biedaka, pokroiłam i wrzuciłam na patelnię razem z cukrem, wanilią i listkami świeżej mięty.
Kiedy rabarbar puścił sok i połączył się ze wszystkimi smakami, kuchnia wypełniła się po brzegi słodkim, owocowym aromatem końca wiosny :)
Bursztynowe bąbelki skarmelizowanego cukru pękały na rabarbarze, gdy wykładałam foremki ciastem francuskim, by już po chwili wypełnić je rabarbarową konfiturą i zapiec na złoto.
Mieszczące się w dłoni tartaletki z karmelizowanym rabarbarem i nutą mięty idealnie wpisują się w klimat czerwcowego popołudnia skąpanego w złocistym słońcu i ulubionej kawie :)
Do tego jeszcze kleks z jogurtu naturalnego dla równowagi smaku i można odpłynąć na rabarbarowej chmurce przyjemności ♥
Proste, przepyszne i zaspakajające wszelkie zachcianki na późnowiosenną słodkość.
Do tego jeszcze kleks z jogurtu naturalnego dla równowagi smaku i można odpłynąć na rabarbarowej chmurce przyjemności ♥
Proste, przepyszne i zaspakajające wszelkie zachcianki na późnowiosenną słodkość.
Mini tartaletki z karmelizowanym rabarbarem
Potrzebujesz:
- 250g rabarbaru
- 100g cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 duże listki mięty
- sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- jogurt naturalny do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Rabarbar umyj i obierz - pokrój na małe kawałki.
2. Pokrojony rabarbar przełóż na patelnię, zasyp cukrem i podlej wodą i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie, woda odparuje, a cukier zacznie karmelizować (ok. 15-20min).
1. Rabarbar umyj i obierz - pokrój na małe kawałki.
2. Pokrojony rabarbar przełóż na patelnię, zasyp cukrem i podlej wodą i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie, woda odparuje, a cukier zacznie karmelizować (ok. 15-20min).
3. Dodaj wanilię i drobno pokrojone liście mięty - podgrzewaj jeszcze przez 1 min. , zdejmij z palika i odstaw do ostudzenia.
4. Wyłóż ciastem francuskim foremki (dno i boki) i wypełnij je karmelizowanym rabarbarem.
5. Ozdabiaj tartaletki pozostałym ciastem według upodobania.
6. Piecz w 200*C przez 15-20min na złoto.
7. Podawaj z jogurtem naturalnym lub kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Mini tartlets with caramelized rhubarb
Ingredients:
- 250g of rhubarb
- 100g of sugar
- 1/4 cup of water
- 1 teaspoon of vanilla essence
- 4 large mint leaves
- lemon juice to taste (optional)
- 1 packet of puff pastry
- natural yoghurt for serving
Method:
1. Wash and peel the rhubarb - cut into small pieces.
2. Put the sliced rhubarb into a frying pan, add sugar and pour water over it and cook over medium heat until the rhubarb disintegrates, the water evaporates and the sugar begins to caramelize (about 15-20 minutes).
3. Add vanilla and finely chopped mint leaves - heat for 1 minute more. , remove from stake and set aside to cool.
4. Line the puff pastry molds (bottom and sides) and fill them with caramelized rhubarb.
5. Decorate the tartlets with any remaining dough as desired.
6. Bake at 200 * C for 15-20 minutes until golden.
7. Serve with plain yoghurt or a splash of sour cream.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz