Jakże dawno nie było tu żadnego śniadania!
Kalendarzowa wiosna w swojej zielonej zwiewności będzie bawić u nas jeszcze tylko tydzień, więc rozpocznijmy go przepysznym śniadaniem :)
Na stole Słonecznej Kuchni pachną z daleka dziurawe grzanki obłożone miodowym musem z fety i pikantną botwinką końca wiosny.
W chlebowej dziurce mości się wymarzone jajko o wnętrzu pełnym płynnego, kremowego złota.
Do tego moc pachnącego lekkością koperku i można wgryzać się w wiosenny, chrupiący poranek!
Połączenie wyrazistej fety z miodem i ziołami idealnie komponuje się z wyraźnie przyprawioną botwinką, w której tańczą chili z czosnkiem i złocistym miodem.
Całość spaja jajko z płynnym żółtkiem, które wygładza smaki i zamyka je w pyszną przygodę dla kubeczków smakowych :)
Po takim śniadaniu żaden poniedziałek (ani inny dzień tygodnia) nie straszny, zatem siadajcie do stołu, by uczcić początek tygodnia tą wyborną grzanką końca wiosny!
Grzanka z musem z fety, botwinką i jajkiem
na 2 porcje
Potrzebujesz:
- 2 duże kromki chleba na zakwasie
- 2 jajka
- świeży koperek do podania
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100g fety
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka łagodnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
- pieprz do smaku
- 3 młode buraczki z liśćmi
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili / 1/3 łyżeczki suszonego chili
- 1 łyżka łagodnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- 1/4 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Mus z fety:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładko.
- 2 large slices of sourdough bread
- 2 eggs
- fresh dill to serve
- 1 tablespoon of clarified butter
- 100g of feta cheese
- 3 tablespoons of plain yogurt
- 1 clove of garlic
- 1 teaspoon of mild honey
- 1 tablespoon of lemon juice
- 2 tablespoons of fresh chopped dill
- pepper to taste
- 3 young beetroots with leaves
- 1 clove of garlic
- 1 teaspoon chopped chili pepper / 1/3 teaspoon dried chili
- 1 tablespoon of mild honey
- 1 tablespoon of lemon juice
- 1 tablespoon chopped dill
- 1.5 tablespoons of clarified butter
- 1/4 cup of water
- salt and pepper to taste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz