poniedziałek, 14 czerwca 2021

PROJEKT ŚNIADANIE: Dziurawa grzanka z botwinką końca wiosny i jajkiem

Jakże dawno nie było tu żadnego śniadania!
Kalendarzowa wiosna w swojej zielonej zwiewności będzie bawić u nas jeszcze tylko tydzień, więc rozpocznijmy go przepysznym śniadaniem :)
Na stole Słonecznej Kuchni pachną z daleka dziurawe grzanki obłożone miodowym musem z fety i pikantną botwinką końca wiosny.
W chlebowej dziurce mości się wymarzone jajko o wnętrzu pełnym płynnego, kremowego złota.
Do tego moc pachnącego lekkością koperku i można wgryzać się w wiosenny, chrupiący poranek!
Połączenie wyrazistej fety z miodem i ziołami idealnie komponuje się z wyraźnie przyprawioną botwinką, w której tańczą chili z czosnkiem i złocistym miodem.
Całość spaja jajko z płynnym żółtkiem, które wygładza smaki i zamyka je w pyszną przygodę dla kubeczków smakowych :)
Po takim śniadaniu żaden poniedziałek (ani inny dzień tygodnia) nie straszny, zatem siadajcie do stołu, by uczcić początek tygodnia tą wyborną grzanką końca wiosny!
























Grzanka z musem z fety, botwinką i jajkiem
na 2 porcje
Potrzebujesz:

  • 2 duże kromki chleba na zakwasie
  • 2 jajka
  • świeży koperek do podania
  • 1 łyżka masła klarowanego
Mus z fety:
  • 100g fety
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka łagodnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
  • pieprz do smaku
Smażona botwinka
  • 3 młode buraczki z liśćmi 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili / 1/3 łyżeczki suszonego chili
  • 1 łyżka łagodnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mus z fety:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładko.

Smażona botwinka:
1. Buraczki liście botwiny umyj i pokrój w drobną kostkę.
2. Na maśle zeszklij pokrojony w plastry czosnek i posiekane chili, następnie dodaj pokrojoną botwinkę, zalej wodą i gotuj całość do miękkości buraczków.
3. Dodaj miód, sok z cytryny i koperek, podsmażaj do odparowania wody.
4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Całość:
1. W każdej kromce chleba wykrój po środku koło na całą szerokość kromki, np. szklanką.
2. Na patelni rozpuść masło i włóż kromki chleba - opiekaj do momentu, aż zaczną się złocić.
3. Przerzuć kromki chleba na drugą stronę i w każdą dziurkę wbij jajko - smaż do momentu, aż jajko będzie gotowe.
4. Zdejmij grzanki z patelni, każdą posmaruj musem z fety i obłóż smażoną botwinką, zostawiając widoczne jajko.
5. Całość posyp świeżym koperkiem.

Smacznego!








































Toast with feta mousse, beetroot, and egg
for 2 servings
Ingredients:
  • 2 large slices of sourdough bread
  • 2 eggs
  • fresh dill to serve
  • 1 tablespoon of clarified butter
Feta Mousse:
  • 100g of feta cheese
  • 3 tablespoons of plain yogurt
  • 1 clove of garlic
  • 1 teaspoon of mild honey
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 2 tablespoons of fresh chopped dill
  • pepper to taste
Fried beetroot
  • 3 young beetroots with leaves
  • 1 clove of garlic
  • 1 teaspoon chopped chili pepper / 1/3 teaspoon dried chili
  • 1 tablespoon of mild honey
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1 tablespoon chopped dill
  • 1.5 tablespoons of clarified butter
  • 1/4 cup of water
  • salt and pepper to taste
Method:
Feta Mousse:
1. Place all ingredients in a blender and blend until smooth.

Fried beetroot:
1. Wash the beetroot leaves and dice them into small cubes.
2. Soften the sliced ​​garlic and chopped chili in butter, then add the chopped beetroot, pour water and cook until the beetroots are tender.
3. Add honey, lemon juice and dill and sauté until the water evaporates.
4. Season with salt and pepper to taste.

Whole:
1. In each slice of bread, cut a circle in the center along the entire width of the slice, eg with a glass.
2. In a frying pan, melt the butter and put the slices of bread - toast until they turn golden.
3. Toss the slices of bread on the other side and insert an egg into each hole - fry until the egg is ready.
4. Remove the croutons from the pan, brush each with feta mousse and cover with the fried beetroot, leaving the egg visible.
5. Sprinkle everything with fresh dill.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...