Po chłodnej wiośnie, za oknami prawdziwe lato!
Weszło przez drzwi z impetem, rozświetlając nieboskłon niemal platynowymi promieniami słońca, rozpoczynając wakacyjny sezon, upalne popołudnia i przyjemnie ciepłe letnie wieczory.
Tych drugich jestem absolutną wielbicielką :)
Na takie letnie poranki, popołudnia, wieczory o zapachu kwiatów i oddychającej po upalnym dniu ziemi idealnie sprawdzają się lemoniady.
I z taką orzeźwiającą propozycją o zapachu ostatnich piwonii przychodzę się z Wami podzielić! :D
Zalałam płatki piwonii wodą z cukrem, dodałam sok z cytryny i rozlałam ten czerwcowy syrop do szklaneczek, gdzie już pysznił się mus z soczystych truskawek.
Do tego kostki lodu i zatopione w nich piwoniowe płatki, plastry cytryny dla jeszcze lepszego orzeźwienia i wodne dopełnienie - tak właśnie powstaje lemoniada pełna letnich uniesień, którą można przelać do butelki i zabrać na piknik albo raczyć się nią na balkonie po pracowitym dniu i cieszyć się młodym latem w każdym łyku :)
Piwonie same w sobie mają dość cierpki smak, dlatego owocowy dodatek świetnie równoważy i dopełnia smaki.
Piwoniowy syrop sprawdzi się świetnie także jako podstawa do kwiatowych drinków!
Lemoniada z piwonii i truskawek
Potrzebujesz:
Na piwoniowy syrop:
- płatki z 2 kwiatów piwonii
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 truskawek
- plastry cytryny
- kostki lodu
- woda mineralna / gazowana / różowe wino musujące
1. Płatki piwonii umieść w misce.
1. Truskawki zmiksuj na gładko, przetrzyj przez sitko i rozłóż mus do szklaneczek.
- petals of 2 peony flowers
- 1 cup of water
- 2 tablespoons of sugar
- 1 tablespoon of lemon juice
- 6 strawberries
- lemon slices
- ice cubes
- water / sparkling water / rose sparkling wine
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz