Dalgona coffee, czyli ubijana kawa, która wiosną zawojowała bloga w swej klasycznej odsłonie, dziś kłania się Państwu w wydaniu nieco bardziej egzotycznym.
Przepasana kokosową wstęgą na czekoladowej nitce zaprasza do zanurzenia się w słodkich rozkoszach z wyspiarskim, lazurowym tłem i lekkim muśnięciem oceanicznej bryzy.
Moją inspiracją do tego kawowego deseru był batonik Bounty, czyli rajskie połączenie kokosa i czekolady, którego jestem ogromną wielbicielką :)
Początkowo chciałam ubić kawę z kakao, ale kiedy po trzeciej próbie nic z tego nie wyszło, bo kakao niwelowało całą ubitą pianę, a kuchnia od góry do dołu była pokryta kawowymi kleksami, zmieniłam koncepcję.
Dno szklanki pokryłam gęstą pastą kakaową, wypełniłam ją kostkami lodu i kostkami zamrożonego wcześniej mleka kokosowego, do tego zimna woda z kilkoma łyżkami płynnego mleka i kawowa, aksamitna pianka w zwieńczeniu.
Jeżeli masz ochotę możesz dopełnić rozpusty, posypując wierzch tartą czekoladą i wiórkami kokosowymi...w końcu są wakacje! :)
Pyszna, orzeźwiająca i kremowa...gotowa w kilka chwil, jeśli masz gotowe kostki lodu pod ręką!
Teraz pozostaje tylko umościć się w plamie lipcowego, popołudniowego słońca i odpłynąć na kokosowej chmurce przyjemności, zanurzając się w lubieżnie lepiącej się do ust kawowej piance ♥
Bounty dalgona coffee
na 2 porcje
Potrzebujesz:
Pasta kakaowa
- 2 płaskie łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki gorącej wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gorącej wody
- kostki lodu
- kostki zamrożonego mleka kokosowego (opcjonalnie)
- zimna woda
- 8 łyżek mleka kokosowego
- wiórki kokosowe do podania
- starta kostka czekolady do podania
Pasta kakaowa
1. Wszystkie składniki umieść w misce.
1. Szklanki z pastą kakaową wypełnij lodem i mrożonym mlekiem kokosowym.
- 2 flat teaspoons of cocoa powder
- 1 teaspoon of sugar
- 3 teaspoons of hot water
- 2 tablespoons of instant coffee
- 2 tablespoons of sugar
- 2 tablespoons of hot water
- ice cubes
- cubes of frozen coconut milk (optional)
- cold water
- 8 tablespoons of coconut milk
- coconut flakes for serving
- grated chocolate cube for serving
Nigdy nie miałam okazji robić dalgona coffee, ale dzięki za przepis! Na pewno chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam! Bo to niewiele wysiłku, a efekt z pewnością Cię zaskoczy! :D
Usuń