wtorek, 20 lipca 2021

Bounty dalgona coffee

Dalgona coffee, czyli ubijana kawa, która wiosną zawojowała bloga w swej klasycznej odsłonie, dziś kłania się Państwu w wydaniu nieco bardziej egzotycznym.
Przepasana kokosową wstęgą na czekoladowej nitce zaprasza do zanurzenia się w słodkich rozkoszach z wyspiarskim, lazurowym tłem i lekkim muśnięciem oceanicznej bryzy.
Moją inspiracją do tego kawowego deseru był batonik Bounty, czyli rajskie połączenie kokosa i czekolady, którego jestem ogromną wielbicielką :)
Początkowo chciałam ubić kawę z kakao, ale kiedy po trzeciej próbie nic z tego nie wyszło, bo kakao niwelowało całą ubitą pianę, a kuchnia od góry do dołu była pokryta kawowymi kleksami, zmieniłam koncepcję.
Dno szklanki pokryłam gęstą pastą kakaową, wypełniłam ją kostkami lodu i kostkami zamrożonego wcześniej mleka kokosowego, do tego zimna woda z kilkoma łyżkami płynnego mleka i kawowa, aksamitna pianka w zwieńczeniu.
Jeżeli masz ochotę możesz dopełnić rozpusty, posypując wierzch tartą czekoladą i wiórkami kokosowymi...w końcu są wakacje! :)
Pyszna, orzeźwiająca i kremowa...gotowa w kilka chwil, jeśli masz gotowe kostki lodu pod ręką!
Teraz pozostaje tylko umościć się w plamie lipcowego, popołudniowego słońca i odpłynąć na kokosowej chmurce przyjemności, zanurzając się w lubieżnie lepiącej się do ust kawowej piance ♥


Bounty dalgona coffee
na 2 porcje
Potrzebujesz:
Pasta kakaowa

  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki gorącej wody
Dalgona coffee
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
Do tego:
  • kostki lodu
  • kostki zamrożonego mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • zimna woda
  • 8 łyżek mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe do podania
  • starta kostka czekolady do podania
Sposób przyrządzenia:
Pasta kakaowa
1. Wymieszaj wszystkie składniki do konsystencji pasty i wyłóż nią po równo dno szklanek.

Dalgona coffee
1. Wszystkie składniki umieść w misce.
2. Ubijaj mikserem do momentu uzyskania jasnej, błyszczącej i puszystej masy (ok. 3-4min.). Można ubijać ręcznie trzepaczką (ok. 10min.).

Całość:
1. Szklanki z pastą kakaową wypełnij lodem i mrożonym mlekiem kokosowym.
2. Wlej po 4 łyżki mleka kokosowego do każdej ze szklanek i dopełnij zimną wodą.
3. Na wierzch wyłóż ubitą kawę.
4. Podawaj posypaną startą czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Smacznego!







































Bounty dalgona coffee
for 2 servings
Ingredients:
Cocoa paste
  • 2 flat teaspoons of cocoa powder
  • 1 teaspoon of sugar
  • 3 teaspoons of hot water
Dalgona coffee
  • 2 tablespoons of instant coffee
  • 2 tablespoons of sugar
  • 2 tablespoons of hot water
Additionally:
  • ice cubes
  • cubes of frozen coconut milk (optional)
  • cold water
  • 8 tablespoons of coconut milk
  • coconut flakes for serving
  • grated chocolate cube for serving
Method:
Cocoa paste
1. Mix all ingredients to a pasty consistency and evenly line the bottom of the glasses with it.

Dalgona coffee
1. Put all ingredients in a bowl.
2. Whip with a mixer until a light, shiny and fluffy mass is obtained (about 3-4 minutes). Can be whipped by hand with a whisk (about 10 minutes).

Whole:
1. Fill glasses with cocoa paste with ice and iced coconut milk.
2. Pour 4 tablespoons of coconut milk into each glass and fill with cold water.
3. Put whipped coffee on top.
4. Serve sprinkled with grated chocolate and coconut flakes.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Nigdy nie miałam okazji robić dalgona coffee, ale dzięki za przepis! Na pewno chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Bo to niewiele wysiłku, a efekt z pewnością Cię zaskoczy! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...