Witajcie w Lipcu - miesiącu absolutnej letniej obfitości, apogeum wakacyjnych westchnień i wojaży :)
To czas wygrzewania się w słońcu, parasoli z liści łopianu i brodzenia w morzach, zdobywania szczytów i bujania w obłokach na zielonej łące.
Do tego lody, gofry, kosze i miski świeżych, soczystych owoców, wypchane po brzegi owocowe ciasta i serniki na zimno.
I właśnie z pomysłem na ten ostatni przychodzę dzisiaj! :D
Sernik na zimno na spodzie z ciężkiego, wilgotnego brownie i czekoladowymi wiórkami w masie serowej to idealny deser na chłodniejsze letnie dni, popołudniowy odpoczynek przy ulubionej kawie, czy połaskotanie podniebienia wszystkich czekoladoholików :)
Do tego świeże, soczyste truskawki, które teraz niosą w sobie najwięcej słońca i rozkosznej lekkości, która równoważy lekko dekadencki charakter ciasta.
Kilka prostych składników połączonych w jeden, pyszny deser, który przyjemnie rozpływa się w ustach i przyjemnie chłodzi podniebienia, to coś, co tygryski lubią bardzo mocno ;)
Rozpuszczajcie zatem czekoladę i krójcie truskawki, niech lato rozpłynie się w czekoladowych uniesieniach! :)
Sernik straciatella z truskawkami na spodzie brownie
Potrzebujesz
Brownie:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 650g twarogu półtłustego
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki letniej wody
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 garści truskawek
Brownie:
4. Piecz 20- 25min. w 180*C.
1. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach letniej wody.
- 1.5 tablets of dark chocolate
- 100g of butter
- 4 eggs
- 1/2 cup of flour
- 3/4 cup of sugar
- 650g of semi-skimmed cottage cheese
- 4 tablespoons of sugar
- 6 tablespoons of milk
- 1 teaspoon of gelatin
- 2 tablespoons of lukewarm water
- 4 cubes of dark chocolate
- 2 handfuls of strawberries
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz