niedziela, 4 lipca 2021

Sernik straciatella na zimno na spodzie brownie

Witajcie w Lipcu - miesiącu absolutnej letniej obfitości, apogeum wakacyjnych westchnień i wojaży :)
To czas wygrzewania się w słońcu, parasoli z liści łopianu i brodzenia w morzach, zdobywania szczytów i bujania w obłokach na zielonej łące.
Do tego lody, gofry, kosze i miski świeżych, soczystych owoców, wypchane po brzegi owocowe ciasta i serniki na zimno.
I właśnie z pomysłem na ten ostatni przychodzę dzisiaj! :D
Sernik na zimno na spodzie z ciężkiego, wilgotnego brownie i czekoladowymi wiórkami w masie serowej to idealny deser na chłodniejsze letnie dni, popołudniowy odpoczynek przy ulubionej kawie, czy połaskotanie podniebienia wszystkich czekoladoholików :)
Do tego świeże, soczyste truskawki, które teraz niosą w sobie najwięcej słońca i rozkosznej lekkości, która równoważy lekko dekadencki charakter ciasta.
Kilka prostych składników połączonych w jeden, pyszny deser, który przyjemnie rozpływa się w ustach i przyjemnie chłodzi podniebienia, to coś, co tygryski lubią bardzo mocno ;)
Rozpuszczajcie zatem czekoladę i krójcie truskawki, niech lato rozpłynie się w czekoladowych uniesieniach! :)























Sernik straciatella z truskawkami na spodzie brownie 
Potrzebujesz

Brownie:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
Masa serowa:
  • 650g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki letniej wody
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
Do tego:
  • 2 garści truskawek
Sposób przyrządzenia
Brownie:
1. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej - odstaw do lekkiego przestygnięcia.
2. Do masy czekoladowej dodaj mąkę, cukier i jajka - wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek.
3. Wlej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piecz 20- 25min. w 180*C.

Masa serowa:
1. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach letniej wody.
2. Twarożek z miksuj z mlekiem i cukrem na gładką masę.
3. Dodaj startą na wiórki ciemną czekoladę.
4. Wmieszaj rozpuszczoną żelatynę bardzo dokładnie i wylej masę na upieczony i ostudzony spód brownie.
5. Truskawki umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki i ułóż na masie serowej.
6. Włóż do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.

Smacznego!







































Cold brownie straciatella cheesecake with strawberries
Ingredients
Brownie:
  • 1.5 tablets of dark chocolate
  • 100g of butter
  • 4 eggs
  • 1/2 cup of flour
  • 3/4 cup of sugar
Curd:
  • 650g of semi-skimmed cottage cheese
  • 4 tablespoons of sugar
  • 6 tablespoons of milk
  • 1 teaspoon of gelatin
  • 2 tablespoons of lukewarm water
  • 4 cubes of dark chocolate
Additionally:
  • 2 handfuls of strawberries
Method
Brownie:
1. Melt the chocolate and butter in a water bath - set aside to cool slightly.
2. Add flour, sugar and eggs to the chocolate mass - mix everything thoroughly so that there are no lumps.
3. Pour the dough into a baking tray lined with baking paper.
4. Bake for 20-25 minutes. at 180 * C.

Curd:
1. Dissolve the gelatin in 2 tablespoons of lukewarm water.
2. Mix the cottage cheese with milk and sugar until smooth.
3. Add the grated dark chocolate.
4. Stir in the dissolved gelatin very thoroughly and pour the mass onto the baked and cooled brownie bottom.
5. Wash the strawberries, cut them into halves or quarters and place on the cheese mass.
6. Put in the fridge for 2-3 hours or overnight.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...