środa, 7 lipca 2021

Spring rolls z obłędnym sosem orzechowym

Przed nami kolejny tydzień ubrany w korale z upalnych dni lipca.
Błyszczące, pełne kolorów słońca...od olśniewających bieli przełamanych lekką żółcią, po głębokie pomarańcze zachodów i malinowe chmury.
W takie dni zalane gorącem od samego rana najlepiej sprawdzają się chłodne i lekkie dania.
Wiadomy prym wiodą wszelkie chłodniki, ziemniaczki z koperkiem i mizerią oraz różnorodne sałatki.
Co powiecie jednak na letni obiad lub kolację w azjatyckim klimacie?
Ulubione dodatki owinięte w lekki woal ryżowego papieru to wspaniała przekąska pełna smaków, tekstur i kolorów.
Do środka możecie upchnąć warzywa, sałaty, krewetki lub jakieś gotowane, czy grillowane mięso, a nawet owoce!
U mnie królowały chrupiące warzywa z porcją makaronu i awokado :)
Do tego oszałamiająco pyszny sos orzechowy na bazie orzechowego masła z sosem sojowym, odrobiną miodu dla przełamania ziemistego smaku i charakternym duetem czosnku z imbirem.
Spring rolls to idealne danie na letni obiad, lunch do pracy, czy kolację lub piknikową przekąskę.
Pyszne, kolorowe rolki nasycą i ochłodzą lekko podniebienie, muskając je azjatycką nutą wakacji z orzechowym tłem :)
Przygotowywanie tych rolek na zimno może stać się świetną zabawą na wieczór z przyjaciółmi, czy gotowanie z dziećmi.
A jeśli macie ochotę na inne odsłony rollsów, koniecznie spróbujcie tych z kurczakiem oraz tych z sałatką z tuńczyka!

                                                        






















Spring rolls z sosem orzechowym na azjatycką nutę

Potrzebujesz:
Spring rolls 

  • 100g ryżowego makaronu vermicelli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • arkusze papieru ryżowego
  • duży talerz z wodą
  • papryka czerwona
  • marchew
  • zielony ogórek
  • awokado
  • rzodkiewki
  • cebula dymka
Sos orzechowy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sok z cytryny do smaku
Sposób przyrządzenia:
Spring rolls
1. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu i wymieszaj do z olejem sezamowym i sosem sojowym.
2. Warzywa pokrój w paski, a rzodkiewki w plasterki.
3. Namaczaj pojedynczo arkusze papieru ryżowego według instrukcji na opakowaniu i układaj na środku porcję makaronu (ok. 1/2 łyżki) i po kilka pasków warzyw.
4. Zwijaj spring rollsy nakładając dolną część ciasta na warzywa, następnie zawijając jego boczne części do środka i dalej rolując do końca.
5. Podawaj z sosem.

Sos:
1. Połącz wszystkie składniki bardzo dokładnie na jednolity sos.

Smacznego!









































Spring rolls with peanut sauce with an Asian twist
Ingredients:
Spring Rolls
  • 100g of vermicelli rice noodles
  • 1 teaspoon of sesame oil
  • 2 teaspoons of soy sauce
  • sheets of rice paper
  • a large plate of water
  • Red pepper
  • carrot
  • green cucumber
  • avocado
  • radishes
  • spring onions
Peanut sauce
  • 2 tablespoons of peanut butter
  • 4 tablespoons of water
  • 1 clove of garlic squeezed through the press
  • 1 teaspoon of grated fresh ginger
  • 2 teaspoons of honey
  • 1.5 tablespoons of soy sauce
  • lemon juice to taste
Method:
Spring Rolls
1. Prepare the vermicelli noodles according to the instructions on the package and mix it with sesame oil and soy sauce.
2. Cut the vegetables into strips and slices the radishes.
3. Soak one sheet of rice paper one at a time according to the instructions on the package and place a portion of noodles (about 1/2 tablespoon) and a few strips of vegetables in the center.
4. Roll up the spring rolls by applying the bottom part of the vegetable dough, then folding the sides inwards and rolling until the end.
5. Serve with sauce.

Sauce:
1. Combine all ingredients until uniform sauce.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Tym sosem mnie kupiłaś :) Koniecznie muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i naprawdę zachęcam! ten sos robi robotę! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...