Przed nami kolejny tydzień ubrany w korale z upalnych dni lipca.
Błyszczące, pełne kolorów słońca...od olśniewających bieli przełamanych lekką żółcią, po głębokie pomarańcze zachodów i malinowe chmury.
W takie dni zalane gorącem od samego rana najlepiej sprawdzają się chłodne i lekkie dania.
Wiadomy prym wiodą wszelkie chłodniki, ziemniaczki z koperkiem i mizerią oraz różnorodne sałatki.
Co powiecie jednak na letni obiad lub kolację w azjatyckim klimacie?
Ulubione dodatki owinięte w lekki woal ryżowego papieru to wspaniała przekąska pełna smaków, tekstur i kolorów.
Do środka możecie upchnąć warzywa, sałaty, krewetki lub jakieś gotowane, czy grillowane mięso, a nawet owoce!
U mnie królowały chrupiące warzywa z porcją makaronu i awokado :)
Do tego oszałamiająco pyszny sos orzechowy na bazie orzechowego masła z sosem sojowym, odrobiną miodu dla przełamania ziemistego smaku i charakternym duetem czosnku z imbirem.
Spring rolls to idealne danie na letni obiad, lunch do pracy, czy kolację lub piknikową przekąskę.
Pyszne, kolorowe rolki nasycą i ochłodzą lekko podniebienie, muskając je azjatycką nutą wakacji z orzechowym tłem :)
Przygotowywanie tych rolek na zimno może stać się świetną zabawą na wieczór z przyjaciółmi, czy gotowanie z dziećmi.
A jeśli macie ochotę na inne odsłony rollsów, koniecznie spróbujcie tych z kurczakiem oraz tych z sałatką z tuńczyka!
Spring rolls z sosem orzechowym na azjatycką nutę
Potrzebujesz:Spring rolls
- 100g ryżowego makaronu vermicelli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- arkusze papieru ryżowego
- duży talerz z wodą
- papryka czerwona
- marchew
- zielony ogórek
- awokado
- rzodkiewki
- cebula dymka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- sok z cytryny do smaku
Spring rolls
2. Warzywa pokrój w paski, a rzodkiewki w plasterki.
- 100g of vermicelli rice noodles
- 1 teaspoon of sesame oil
- 2 teaspoons of soy sauce
- sheets of rice paper
- a large plate of water
- Red pepper
- carrot
- green cucumber
- avocado
- radishes
- spring onions
- 2 tablespoons of peanut butter
- 4 tablespoons of water
- 1 clove of garlic squeezed through the press
- 1 teaspoon of grated fresh ginger
- 2 teaspoons of honey
- 1.5 tablespoons of soy sauce
- lemon juice to taste
Tym sosem mnie kupiłaś :) Koniecznie muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i naprawdę zachęcam! ten sos robi robotę! :D
Usuńzwiniecie tych rollsow jest beznadziejne .
OdpowiedzUsuńpapier ryżowy bywa kapryśny przy składaniu, to prawda. Ostatnio odkryłam, że łatwiej z nim pracować na lekko natłuszczonej nawierzchni, wtedy nie przywiera.
Usuń