środa, 28 lipca 2021

Zhingyalov hats - ormiańskie chlebki z patelni pełne zieleni

Jeśli macie ochotę na pyszną i lekką przekąskę, która jest prosta, aromatyczna i niecodzienna, zapraszam dziś do Słonecznej Kuchni :)
Bo tu pachnie ziołami, które zostały zamknięte w cieniutkim, chlebowym cieście z drobinkami charakternej czarnuszki.
Zhingyalov hats, czyli ormiańskie chlebki z patelni, wyładowane po brzegi aromatycznymi ziołami skąpanymi w złotej oliwie.
Wykorzystałam świeży szpinak, porcję zamrożonego wiosną czosnku niedźwiedziego i soczyste liście rzodkiewki.
Podstawą nadzienia w tym kaukaskim wypieku jest właśnie zielenina.
Wszelkie liście o płytkim smaku są główną bazą wypełnienia chlebków, następnie dodaje się do nich mniejszą ilość aromatycznych, pikantnych i wyrazistych w smaku ziół i natek.
Tradycyjnie w nadzieniu znajduje się aż od 10 do 20 różnego rodzaju liści i ziół (ale z 3 też wychodzą wspaniałe:))!
Te urocze chlebko-sakiewki to bomby pełne zielonego smaku i mnóstwa aromatów, w których możesz ukryć wszystko to, co mogłoby być wyrzucone, jak liście rzodkiewek, nie tak jędrne już liście botwinki, czy posiekaną drobno natkę marchewki :)
Usmażone na suchej patelni okrywają się rumieńcem, który dodaje lekko dymnego smaku.
Na wierzchu kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu dla chętnych i chrupiące plasterki rzodkiewki.
Pyszne, proste, efektowne i naprawdę zaskakujące wspaniałym smakiem, co potwierdzają zdjęcia, na które z 10 sztuk, zostały mi tylko 1,5 do zdjęć :D
Czy może być lepsza rekomendacja? 
Zagniatajcie ciasto na te pyszne przekąski i dalej w lato!
















Zhingyalov hats - ormiańskie chlebki z patelni 
Potrzebujesz:

  • 200 g mąki orkiszowej / pszennej lub pół na pół
  • 100 ml zimnej wody (lub mniej)
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki ziaren czarnuszki (opcjonalnie)
Nadzienie:
  • 200g świeżych liści szpinaku
  • 1 pęczek liści rzodkiewek
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 50 g liści czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • można dodać ulubione świeże zioła
Sposób przyrządzenia:
1. Mąkę wymieszaj z solą i czarnuszką.
2. Stopniowo dolewaj wody i zagniataj do momentu uzyskania dość twardego i nieprzywierającego ciasta.
3. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i pozostaw na 20-30min, żeby odpoczęło.
4. Zioła drobno posiekaj, wymiesza z oliwą i przyprawami.
5. Ciasto podziel na kilka części ( w zależności jak duże chcesz mieć chlebki) i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek o średnicy ok.15cm.
6. Na każdy placek wykładaj porcję ziół (ok. 1,5 łyżki) i zlepiaj stojącego jak pieroga, następnie lekko przyklep, aby się spłaszczył.
7. Smaż na suchej, nieprzywierającej i mocno rozgrzanej patelni zlepieniem do dołu. 4-5min z obu stron do zbrązowienia.

Smacznego!
















Zhingyalov hats - Armenian pan loaves
Ingredients:

  • 200 g spelled / wheat flour or half and half
  • 100 ml of cold water (or less)
  • pinch of salt
  • 1/3 teaspoon of nigella seeds (optional)

Filling:

  • 200g of fresh spinach leaves
  • 1 bunch of radish leaves
  • 2 scallions
  • 50 g wild garlic leaves (optional)
  • 1 tablespoon of olive oil or cold pressed canola oil
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1/4 teaspoon of pepper
  • 1/3 teaspoon of garlic powder
  • you can add your favorite fresh herbs

Method:
1. Mix the flour with salt and nigella seeds.
2. Gradually add water and knead the dough until the dough is quite firm and non-stick.
3. Shape into a ball, cover with a cloth and let it rest for 20-30 minutes.
4. Finely chop the herbs, mix with the oil and spices.
5. Divide the dough into several parts (depending on how big you want to have the final loaves) and roll each of them into a thin cake with a diameter of about 15 cm.
6. Put a portion of herbs on each cake (about 1.5 tablespoons) and stick it together like a dumpling, then lightly pat it to make it flattened.
7. Fry in a dry, non-stick and very hot frying pan, sticking down. Fry 4-5 minutes on both sides until brown.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...