Sierpień to jeden z moich ulubionych miesięcy.
To tu rozpoczyna się magiczne tkanie złotych nitek babiego lata, słońce zyskuje cieplejszy odcień promieni, którymi ozłaca ramiona i policzki...w tym roku jednak jest wyjątkowo humorzasty.
Burzowy, chłodny, plączący na wietrze wszystkie kosmyki włosów i wspomnienia z wakacji, a jednocześnie złoty i upalny.
Jednego z tych upalnych, sierpniowych dni, gdy gorąc wlewał się do mieszkania jasną, złotawą strużką, zaserwowałam orzeźwiającą mrożoną herbatę.
Przygotowanie jej jest bardzo proste i wypełnia kuchnię najprzytulniejszym zapachem ciepłych brzoskwini, które teraz mają swój najlepszy czas i gotując się z tymiankiem i miodem zmieniają się w pyszny syrop.
Biała herbata z cytryną orzeźwia lekkością, a domowy syrop brzoskwiniowy z nutą tymianku otula podniebienie, osładzając całość.
Wszystko przeplata się ze sobą, tworząc harmonijną feerię sierpniowego smaku, płynąc po podniebieniu, jak słońce po nitkach babiego lata.
Jeżeli wolisz, możesz zastąpić białą herbatę zieloną lub lekką czarną.
Jeszcze tylko kilka cząstek świeżej brzoskwini, cytryna i chłodzące kostki lodu, by móc cieszyć się słodkim końcem lata w złote popołudnia.
Rozgość się, właśnie nalewam! :)
Brzoskwiniowa ice tea
Potrzebujesz:
- 1l gorącej wody
- 3 łyżeczki liści białej herbaty
- sok z 1/2 cytryny
- kostki lodu
- 2 duże brzoskwinie (ok. 300g)
- 5 gałązek tymianku
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
1. Do wysokiego dzbanka wsyp herbatę i zalej gorącą wodą - odstaw do całkowitego wystudzenia.
1. Brzoskwinie umyj, usuń z nich pestki i pokrój w kostkę.
- 1l of hot water
- 3 teaspoons of white tea leaves
- 1/2 lemon juice
- ice cubes
- 2 large peaches (approx. 300 g)
- 5 sprigs of thyme
- 1/2 cup of water
- 1 tablespoon of honey
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz