Witajcie w Sierpniu, jednym z moich ulubionych miesięcy!
Lipiec minął mi jak mrugnięcie okiem wraz z krótkimi wakacjami na nadbałtyckiej plaży i żuławskiej wsi.
Dzień przed wyjazdem z przyjaciółmi przygotowałam śniadanie idealne do zabrania w podróż.
Pożywne, poręczne i przepyszne! :)
Przed Państwem owsianka nocna pełna smakowitych dodatków, świeżych, soczystych owoców i kremowego jogurtu.
Wystarczy wymieszać składniki razem i włożyć do lodówki, by o poranku móc cieszyć się pysznym śniadaniem, które świetnie sprawdzi się także w trasie.
Jak smakuje?
Totalnie jak deser! :)
Kremowa, słodka, orzeźwiająca...ma w sobie wszystko to, czego potrzeba, by dobrze zacząć dzień i rozpieścić podniebienie do granic o świcie.
Jako, że sezon na borówki w pełni, to właśnie one odgrywają w smaku główną rolę, a do pary kilka jeżyn, za którymi szaleją moje kubeczki smakowe.
Wszystko przykryte grubą warstwą owsiankowej kołderki z miodem, masłem orzechowym i szczyptą cynamonu.
Jeszcze rzut chrupiących orzeszków i kleks z jogurtu dla połączenia całości w kremową pyszność.
Mieszajcie owsiankowe skarby i dajcie sobie trochę dobra ♥
Nocna owsianka z borówkami
Na 1 porcję
Potrzebujesz:
- garść borówek amerykańskich
- kilka jeżyn
- 40g płatków owsianych górskich
- 120ml mleka / mleka roślinnego
- 2 łyżki masła orzechowego (użyłam migdałowego)
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- świeże borówki
- świeże jeżyny
- listki mięty
1. Na dnie słoika lub miski umieść owoce.
- a handful of blueberries
- a few blackberries
- 40g of oat flakes
- 120ml of milk / plant-based milk
- 2 tablespoons of nut butter (I used almond)
- 2 teaspoons of honey
- 1 teaspoon of flaxseed
- 1 tablespoon chopped hazelnuts
- 1/3 teaspoon of cinnamon
- 1/3 cup of plain yogurt
- fresh blueberries
- fresh blackberries
- mint leaves
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz