piątek, 6 sierpnia 2021

Projekt śniadanie: Nocna owsianka z borówkami - idealna na drogę!

Witajcie w Sierpniu, jednym z moich ulubionych miesięcy!
Lipiec minął mi jak mrugnięcie okiem wraz z krótkimi wakacjami na nadbałtyckiej plaży i żuławskiej wsi.
Dzień przed wyjazdem z przyjaciółmi przygotowałam śniadanie idealne do zabrania w podróż.
Pożywne, poręczne i przepyszne! :)
Przed Państwem owsianka nocna pełna smakowitych dodatków, świeżych, soczystych owoców i kremowego jogurtu.
Wystarczy wymieszać składniki razem i włożyć do lodówki, by o poranku móc cieszyć się pysznym śniadaniem, które świetnie sprawdzi się także w trasie.
Jak smakuje?
Totalnie jak deser! :)
Kremowa, słodka, orzeźwiająca...ma w sobie wszystko to, czego potrzeba, by dobrze zacząć dzień i rozpieścić podniebienie do granic o świcie.
Jako, że sezon na borówki w pełni, to właśnie one odgrywają w smaku główną rolę, a do pary kilka jeżyn, za którymi szaleją moje kubeczki smakowe.
Wszystko przykryte grubą warstwą owsiankowej kołderki z miodem, masłem orzechowym i szczyptą cynamonu.
Jeszcze rzut chrupiących orzeszków i kleks z jogurtu dla połączenia całości w kremową pyszność.
Mieszajcie owsiankowe skarby i dajcie sobie trochę dobra ♥























Nocna owsianka z borówkami
Na 1 porcję
Potrzebujesz:

  • garść borówek amerykańskich
  • kilka jeżyn
  • 40g płatków owsianych górskich
  • 120ml mleka / mleka roślinnego
  • 2 łyżki masła orzechowego (użyłam migdałowego)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
Dodatkowo (opcjonalnie):
  • świeże borówki
  • świeże jeżyny
  • listki mięty
Sposób przyrządzenia:
1. Na dnie słoika lub miski umieść owoce.
2. W osobnej misce wymieszaj dokładnie pozostałe składniki poza jogurtem.
3. Owsiankową masę wyłóż na owoce w słoiku, lekko dociśnij i przykryj całość warstwą jogurtu naturalnego.
4. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na noc.
5. Jeżeli chcesz, dodaj na drugi dzień dodatkową porcję owoców.

Smacznego!







































Blueberry overnight porridge 
For 1 serving
Ingredients:
  • a handful of blueberries
  • a few blackberries
  • 40g of oat flakes
  • 120ml of milk / plant-based milk
  • 2 tablespoons of nut butter (I used almond)
  • 2 teaspoons of honey
  • 1 teaspoon of flaxseed
  • 1 tablespoon chopped hazelnuts
  • 1/3 teaspoon of cinnamon
  • 1/3 cup of plain yogurt
Additionally (optional):
  • fresh blueberries
  • fresh blackberries
  • mint leaves
Method:
1. Place the fruit at the bottom of the mason jar or bowl.
2. In a separate bowl, mix thoroughly all ingredients despite the yoghurt.
3. Put the oatmeal mass on the fruit in a jar, press it lightly and cover it with a layer of natural yoghurt.
4. Cap the jar and refrigerate overnight.
5. If you want, add extra fruit the next day.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...