Zapraszam Was dzisiaj na deser zapleciony z samych przyjemności, eterycznych nitek pierwszego babiego lata i jednych z moich ulubionych owoców.
Są owoce, które lubię i takie, których szczególnie wyczekuję każdego sezonu, jak jagody leśne, które mogę pochłaniać w każdych ilościach, brudząc się przy tym niemiłosiernie wszystkimi odcieniami fioletu, brzoskwinie, morele i nektarynki, które pociągają mnie swoją słodyczą i krągłościami w kolorach zachodzącego słońca...oraz jeżyny, małe, czarno-granatowe koraliki z lekko wytrawnym posmakiem pozawieszane w gronach na kolczastych krzaczkach.
Kiedy widzę je mieniące się od słońca na krzaczkach lub w osiedlowym warzywniaku, nie mogę się oprzeć!
Najczęściej zajadam się nimi na surowo, rozpływając się w ich smaku bez końca, dodając do deserów i słodkich śniadań.
Tym razem jednak schowałam pokaźną ich ilość w serniku poprzetykanym złocistymi kawałkami sezamków, których słodycz i orzechowy posmak idealnie komponuje się z owocową nutą jeżyn pełnych soku.
Całość na kakaowym spodzie, przykryta warstwą kwaśnej śmietany z dodatkowym kopczykiem świeżych owoców i ostatnich bratków z balkonowej doniczki, staje się pysznym wstępem do najbardziej złotego czasu w roku :)
Pozostaje już tylko zaparzyć w filiżankach ulubioną kawę i zanurzyć się w babim lecie, opleść świetlistymi promieniami późnoletniego słońca i wypełnić policzki sezamkowym sernikiem z jeżynami same po brzegi :)
A jeśli masz ochotę spróbować jeżyn na gorąco w lekko wytrawnym wydaniu, zajrzyj do przepisu na zapiekany Camembert z jeżynami w miodzie i pikantnymi orzechami.
Sezamkowy sernik z jeżynami
na małą tortownicę
Potrzebujesz:
Na spód
- 160g kakowych herbatników
- 60g roztopionego masła (może być klarowane)
- 500g półtłustego twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 opakowania sezamków (9 sezamków)
- 250g jeżyn
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru
- świeże jeżyny
- listki mięty
- kwiaty bratka (opcjonalnie)
1. Herbatniki rozkrusz lub zmiksuj na mąkę i połącz dokładnie z roztopionym masłem.
2. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Wysyp ciasteczkową mieszankę do formy i dokładnie ugnieć - włóż do lodówki na 30 min.
1. Sezamki pokrusz na niewielkie kawałki ale nie na proszek.
- 160g cocoa biscuits
- 60g of melted butter (may be clarified)
- 500g of semi-fat cottage cheese
- 2 eggs
- 1 teaspoon of vanilla extract
- 80ml of heavy cream
- 1 packet of cream pudding
- 1/2 cup of sugar
- 3 packets of sesame seed candies (9 sesame seeds candies)
- 250g of blackberries
- 3 tablespoons of sour cream 18%
- 1 teaspoon of sugar
- fresh blackberries
- mint leaves
- pansy flowers (optional)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz