Sierpień żegna się z nami chmurnym obliczem, zraszając deszczem okolicę kolejny dzień z rzędu.
Wracając ostatnio z pracy w centrum miasta, ujrzłam na niebie kilkadziesiąt wirujących na niebie bocianów.
A więc to już.
Wilgotne, choć wciąż jeszcze ciepłe powietrze owiewa policzki, niepozostawiając złudzeń, że oto lato pakuje już soje walizki, woreczki i tobołki, zabierając swoją zieloną osóbkę w cieplejsze regiony wraz z bocianami.
Na szczęście zostawia nam cały swój urodzaj z ogrodów i warzywniaków.
Korzystając więc z tych dobrodziejstw, stawiam na stole miseczki wypełnione po brzegi letnim ciepłem, które wesprze troskliwie swoją zielenią i wypełni wnętrze przytulnością końca Sierpnia.
W podstawie sezonowa cukinia, która ma teraz swoje najlepsze pięć minut w roku, sycące ziemniaczki i zielone różyczki brokuła, wzbogacające całość.
Do tego zioła i właściwie nic więcej nie trzeba ale dodajmy jeszcze chrupiący akcent w postaci chojnej ilości złocistych grzanek i kilka kawałków podsmażonej cukini, która lekko skarmelizowana staje się soczysta i słodka sama z siebie, dopełniając smak zupy i wzbogacając teksturę :)
Pozostaje już teraz tylko rozsmakowaćsię w tej sierpniowej dobroci!
Krem z cukini i brokuła
Potrzebujesz:
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 500g cukini
- 250g ziemniaków
- 100g brokuła
- ok. 500ml wody lub bulionu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- ulubione pieczywo na grzanki
- 100g cukini
- olej tłoczony na zimno / oliwa z oliwek
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj o zeszklij na oleju w garnku.
2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cukinię umyj i pokrój w kostkę (obierz ze skórki, jeśli jest już twarda i pozbaw gniazd nasiennych), brokuła umyj i podziel na różyczki.
1. Na suchej patelni podpiecz pokrojone w kostkę pieczywo, aż będzie chrupiące.
- 3 cloves of garlic
- 1 onion
- 1 tablespoon of oil
- 500g of zucchini
- 250g of potatoes
- 100g of broccoli
- approx. 500 ml of water or broth
- 1/2 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt and pepper to taste
- favorite bread for croutons
- 100g of zucchini
- cold pressed oil / olive oil
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz