piątek, 17 września 2021

Chipsy z liści kalafiora

Pierwsze ptasie klucze formują się na niebie, zmierzając w stronę zachodzącego słońca.
Przed nami ostatnie dni kalendarzowego lata.
Na straganach i w skrzynkach warzywniaków dokonuje się cicha przemiana sezonowych smaków.
Miejsce jagodowych owoców zajmują różnorodne odmiany jabłek i pomidorów.
I choć drzewa też coraz wyraźniej rdzewieją, to została jeszcze chwila, by złapać ostatnie letnie smaki, dlatego dziś zapraszam Was na niecodzienną i bardzo chrupiącą przekąskę. 
Przed Państwem chipsy z liści ostatnich letnich kalafiorów! :)
Duże, zielone, chrupkie i naprawdę pyszne!
Wystarczy kilka krótkich minut i odrobina uwagi, by móc cieszyć się zdrową przekąską i nie wyrzucać kalafiorowych liści, które przeważnie lądują w śmietniku, a które mają w sobie mnóstwo smaków i wartości odżywczych, takich jak kwas foliowy, błonnik, czy witaminy A i C oraz potas, selen i wpań.
Takiego zestawu, to w żadnej paczce ze sklepu nie znajdziecie ;)
A zatem, schrupmy koniec lata na zdrowie!























Chipsy z liści kalafiora
Potrzebujesz:

  • liście z 1 kalafiora
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przyrządzenia:
1. Liście kalafiora dokładnie umyj, osusz i wytnij grube środkowe łodygi.
2. Skrop olejem i oprósz przyprawami, dokładnie wymieszaj, aby każdy liść był natłuszczony.
3. Rozłóż przyprawione liście na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
4. Piecz w 200*C przez 7-10min.

Smacznego!









































Cauliflower leaf chips
Ingredients:
  • leaves from 1 cauliflower
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/3 teaspoon of chili flakes
  • 1/3 teaspoon of granulated garlic
  • 2 tablespoons of vegetable oil
Method:
1. Thoroughly wash the cauliflower leaves, pat dry and cut out the thick middle stems.
2. Sprinkle with oil and spices, mix thoroughly to grease each leaf.
3. Put the seasoned leaves on a baking sheet lined with greaseproof paper at intervals.
4. Bake at 200 * C for 7-10 minutes.

Enjoy!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...