Pierwsze ptasie klucze formują się na niebie, zmierzając w stronę zachodzącego słońca.
Przed nami ostatnie dni kalendarzowego lata.
Na straganach i w skrzynkach warzywniaków dokonuje się cicha przemiana sezonowych smaków.
Miejsce jagodowych owoców zajmują różnorodne odmiany jabłek i pomidorów.
I choć drzewa też coraz wyraźniej rdzewieją, to została jeszcze chwila, by złapać ostatnie letnie smaki, dlatego dziś zapraszam Was na niecodzienną i bardzo chrupiącą przekąskę.
Przed Państwem chipsy z liści ostatnich letnich kalafiorów! :)
Duże, zielone, chrupkie i naprawdę pyszne!
Wystarczy kilka krótkich minut i odrobina uwagi, by móc cieszyć się zdrową przekąską i nie wyrzucać kalafiorowych liści, które przeważnie lądują w śmietniku, a które mają w sobie mnóstwo smaków i wartości odżywczych, takich jak kwas foliowy, błonnik, czy witaminy A i C oraz potas, selen i wpań.
Takiego zestawu, to w żadnej paczce ze sklepu nie znajdziecie ;)
A zatem, schrupmy koniec lata na zdrowie!
Chipsy z liści kalafiora
Potrzebujesz:
- liście z 1 kalafiora
- 1/2 łyzeczki soli
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
2. Skrop olejem i oprósz przyprawami, dokładnie wymieszaj, aby każdy liść był natłuszczony.
- leaves from 1 cauliflower
- 1/2 teaspoon salt
- 1/3 teaspoon of chili flakes
- 1/3 teaspoon of granulated garlic
- 2 tablespoons of vegetable oil
Ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję, bardzo sie cieszę! :)
Usuń