Złotą jesień czas zacząć!
To właśnie ta pora roku sprawia, że gdzieś na dnie brzucha rodzi się ekscytacja, poruszenie i jakiś rodzaj twórczej energii.
Choć lato tego roku było za rótkie nawet dla mnie, to żaden wiatr nie wieje mi w żagle tak, jak ten jesienny.
Zapraszam Was zatem na łódeczki! :)
Pikantne łódeczki ze słodkich ziemniaków marynowane w miso i miodzie, które delikatnie wprowadzą jeszcze trochę wakacyjne podniebienia w świat przytulnych zapachów i ogrzewających smaków.
To proste i szybkie w przygotowaniu danie może stać się pyszną kolacją, aromatycznym lunchem do pracy, czy intrygującą przystawką.
Do tego pyszny sos sezamowo-jogurtowy, który delikatnie złagodzi ostrość marynaty i uzupełni smaki :)
Na koniec jeszcze rzut świeżego, pachnącego szczypiorku, który do tej pory góruje w balkonowych donicach i można odpłynąć do krainy pyszności.
Jeśli macie ochotę, zapraszam na jesienny rejs sezamowo-jogurtową rzeczką łódeczkami ze słodkich ziemniaków wzdłóż karmelizowanych brzegów miso!
Miso łódeczki ze słodkich ziemniaków
Potrzebujesz:
- 3 średnie słodkie ziemniaki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki pasty miso
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (opcjonalnie)
- 1 starty ząbek czosnku
Sos majonezowy Tahini
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżeczki wody
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- świeżo posiekany szczypiorek do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Oczyść i pokrój słodkie ziemniaki w ósemki.
3. W dużej misce wymieszać olej sezamowy, pastę miso, płatki chili, miód i starty imbir z czosnkiem. Mieszaj, aż całkowicie się połączą.
4. Dodaj łódki ze słodkich ziemniaków i wymieszaj, aby obtoczyć.
5. Przenieś słodkie ziemniaki w panierce na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 35-40 minut, aż widelec będzie miękki i złocisty na brzegach.
6. Aby zrobić sos tahini, dodaj wszystkie składniki do małej miski i wymieszaj, aby połączyć.
Smacznego!
Spicy Miso sweet potatoes wedges
Ingredients:
- 3 medium sweet potatoes
- 1 tbsp sesame oil
- 2 tsp miso paste
- 1/2 tsp chili flakes
- 2 tsp honey
- 1 tsp freshly grated ginger (optional)
- 1 grated garlic clove
Tahini sauce
- 1 tbsp natural yoghurt
- 1 tbsp tahini
- 2 tsp water
- 1 pinch pepper
- 1 tsp soy sauce
- freshly chopped chives for serving
Method:
1. Preheat the oven to 180°C
2. Clean and cut the sweet potatoes into wedges.
3. In a large bowl, combine the sesame oil, miso paste, chili flakes, honey and grated ginger&garlic. Mix until completely combine.
4. Add the sweet potato wedges and toss to coat.
5. Transfer the coated sweet potatoes to a parchment-lined baking tray and roast for 35 - 40 minutes, or until fork-tender and golden on the edges.
6. To make the tahini sauce, add all the ingredients to a small bowl and mix to combine.
Enjoy!
Uwielbiam słodkie ziemniaczki <3 ale szczerze przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłam ich zapiekanych. Muszę koniecznie spróbować. Dodam trochę włoskich ziół i na pewno będą pyszne.
OdpowiedzUsuńPieczone słodkie ziemniaki zdecydowanie prowadzą w moim rankingu sposobów na przygotowanie ich :)
Usuń