poniedziałek, 27 września 2021

Projekt Śniadanie: Omlet z rydzami i Mimolette

Zaczęło się od tego, że chodziliśmy po rydze na drugi skraj lasu, gdzie rosły tylko pod jednym drzewem.
A potem nagle przestały.
Okazało się jednak, że przeniosły się całą gromadą na działkę dziadków i od tej pory co jesień nakrapiają zielony trawnik swoimi beżowo-rdzawymi kapeluszami.
Chodzenie po ogrodzie w rydzowym sezonie to nie lada wyzwanie, by żadnego z nich nie zdeptać.
Te pyszne grzyby są jednymi z moich ulubionych i pierwsze sztuki w sezonie zawsze zjadam smażone na maśle z solą, żeby poczuć ich najczystszy smak i aromat, których wyczekuję co jesień.
Tamten deszczowy poranek wymagał ogrzania podniebienia i otulenia go przytulnością.
Wrzuciłam więc na patelnię rydzowe kapelusze, zalałam aromatyczną masą jajeczną i dodałam kawałeczki sera mimolette.
Ten mocno pomarańczowy, łagodny ser podpuszczkowy to francuski specjał o lekko owocowym tle smakowym, który świetnie podbił smak rydzów.
Do tego świeży szczypiorek i można siadać so stołu :)
Pyszne, ciepłe śniadanie pełne troskliwych smaków młodej jesieni doda energii w najbardziej pochmurne poranki, muskając podniebienie leśnym dobrem i mocą aromatu ♥























Omlet z rydzami i serem Mimolette
na 1 porcję
Potrzebujesz:

  • 3-4 świeże rydze
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 20-30g sera Mimolette
  • świeży szczypioerk do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Rydze oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle.
2. W miseczce rozkłóć jajka z mlekiem, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
3. Masą jajeczną zalej rydze.
4. Ser Mimolette pokrój w kostkę i posyp na masę jajeczną.
5. Patelnię przykryj pokrywką i poczekaj, aż omlet się zetnie, a ser rozpuści.
6. Podawaj od razu ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!








































Red pine mushrooms and Mimolette cheese omelette
for 1 serving
Ingredients:
  • 3-4 fresh red pine mushrooms
  • 1 teaspoon of clarified butter
  • 2 eggs
  • 3 tablespoons of milk
  • 1/3 teaspoon of granulated garlic
  • 2 pinches of dried thyme
  • salt and pepper to taste
  • 20-30g of Mimolette cheese
  • fresh chives to serve
Method:
1. Clean mushrooms, cut into smaller pieces and fry in butter.
2. In a bowl, beat the eggs with milk, garlic, thyme, salt and pepper.
3. Pour the red mushrooms with the egg.
4. Dice the Mimolette cheese and sprinkle over the egg mixture.
5. Cover the frying pan with a lid and wait for the omelette to firm and the cheese to melt.
6. Serve immediately with fresh, chopped chives.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...