Zaczęło się od tego, że chodziliśmy po rydze na drugi skraj lasu, gdzie rosły tylko pod jednym drzewem.
A potem nagle przestały.
Okazało się jednak, że przeniosły się całą gromadą na działkę dziadków i od tej pory co jesień nakrapiają zielony trawnik swoimi beżowo-rdzawymi kapeluszami.
Chodzenie po ogrodzie w rydzowym sezonie to nie lada wyzwanie, by żadnego z nich nie zdeptać.
Te pyszne grzyby są jednymi z moich ulubionych i pierwsze sztuki w sezonie zawsze zjadam smażone na maśle z solą, żeby poczuć ich najczystszy smak i aromat, których wyczekuję co jesień.
Tamten deszczowy poranek wymagał ogrzania podniebienia i otulenia go przytulnością.
Wrzuciłam więc na patelnię rydzowe kapelusze, zalałam aromatyczną masą jajeczną i dodałam kawałeczki sera mimolette.
Ten mocno pomarańczowy, łagodny ser podpuszczkowy to francuski specjał o lekko owocowym tle smakowym, który świetnie podbił smak rydzów.
Do tego świeży szczypiorek i można siadać so stołu :)
Pyszne, ciepłe śniadanie pełne troskliwych smaków młodej jesieni doda energii w najbardziej pochmurne poranki, muskając podniebienie leśnym dobrem i mocą aromatu ♥
Omlet z rydzami i serem Mimolette
na 1 porcję
Potrzebujesz:
- 3-4 świeże rydze
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 szczypty suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 20-30g sera Mimolette
- świeży szczypioerk do podania
1. Rydze oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle.
3. Masą jajeczną zalej rydze.
- 3-4 fresh red pine mushrooms
- 1 teaspoon of clarified butter
- 2 eggs
- 3 tablespoons of milk
- 1/3 teaspoon of granulated garlic
- 2 pinches of dried thyme
- salt and pepper to taste
- 20-30g of Mimolette cheese
- fresh chives to serve
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz