piątek, 10 września 2021

Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop mirabelkowy z nawłocią

Udało mi się ostatnio wyciągnąć mojego burego pieska na mirabelki.
Przeskakując niezgrabnie pomiędzy opadłymi owocami, nazbierałam żółtych i czerwonych słoneczek, które znów rozłożyły mnie zapachem na łopatki.
Właściwie nie wiem już, czy bardziej obezwładnia mnie zapach ich kwiatów wiosną, czy owoców pod koniec lata...a Ty jak masz?
Od połowy sierpnia największym zainteresowaniem na blogu cieszy się syrop z nawłoci, który króluje na podium kolejny rok oraz złoty chutney z mirabelek, pełen słońca i wschodnich aromatów.
Posnanowiłam więc połączyć oba składniki w pysznym syropie końca lata, przedkładając mirabelki warstwowo gałązkami piórpuszy nawłoci, aromatyczną bazylią i charakternym imbirem.
Po kilku nieudanych próbach oto nadszedł czas, w któym w końcu mogę podzielić się z Wami tą pysznością :)
Złoty płyn pełen smaku i całej dobroci zaklętej w dodatkach i późnoletnim słońcu, które muska lekko nitki babiego lata za oknem.
Pyszny, słodki i mocno owocowy będzie idealnym dopełnieniem herbaty lub jako dodatek do naparów ziołowych i ciepłych lemoniad, które lekko ogrzeją, a imbir z nawłocią dodadzą odporności animuszu na chłodniejsze miesiące :)
Taki syrop można też zchować na deszczowy listopd i zimowe miesiące, wyciągając w ołowiane popołudnia buteleczki pełne złotych promieni, które troskliwie musną podniebienie wspomnieniem późnego lata.
Jeśli masz ochotę zatrzymać trochę tego najbardziej złotego czasu w roku na później, to nawłocie wciąż kwitną, a mirabelki uginają się pod ciężarem owoców, więc nie czekaj i zrób sobie trochę dobra ♥























Syrop mirabelkowy z nawłocią
Potrzebujesz:

  • 600g żółtych mirabelek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 750ml wody
  • 15 pojedynczych gałązek z nawłoci
  • 5 gałązek bazylii
  • 6cm świeżego imbiru
Sposób przyrządzenia
1. Mirabelki umyj i wypestkuj.
2. Owoce przełóż do garnka z grubym dnem, zalej wodą i dodaj cukier - gotuj na małym ogniu do momentu, aż śliwki zaczną się rozpadać.
3. Zdejmij owoce z palnika i dodaj do nich bazylię, nawłoć i pokrojony na plasterki imbir - odstaw na noc.
4. Na drugi dzień zagotuj syrop i odcedź go przez sitko, dokładnie odciskając owoce.
5. Syrop przelej do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!









































Mirabelle syrup with goldenrod
Ingredients:
  • 600g of yellow mirabelles
  • 1.5 cups of sugar
  • 750ml of water
  • 15 individual goldenrod twigs
  • 5 sprigs of basil
  • 6cm of fresh ginger root
Method:
1. Wash and destone the mirabelles.
2. Put the fruit into a pot with a thick bottom, pour water and add sugar - cook over low heat until the plums start to fall apart.
3. Remove the fruit from the burner and add basil, goldenrod and sliced ginger to them - mix and set aside overnight.
4. The next day, bring the syrup to a boil and strain it through a strainer, carefully squeezing the fruit.
5. Pour the syrup into scalded jars, screw tightly and put upside down to cool.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Świetny przepis na syrop! Na pewno przyda się przed jesienią, kiedy spada nam odporność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! O tak, jest pełen składników wspierających odporność :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...