poniedziałek, 18 października 2021

Dyniowe spice cream coffee jak ze Starbucksa!

Jesień to zdecydowanie czas dyni.
Ciepłej, krągłej, przytulnej i we wszystkich odcieniach jesiennego słońca i rdzawych, szeleszczących liści.
Na stołach królują dyniowe zupy krem, ciasta, pieczona dynia i wszelkie dyniowe wspaniałości, które po brzegi potrafią wypełnić wnętrze troską i ciepłem, sprawiając, że jesień staje się bardziej znośna dla tych, którzy nie koniecznie są z nią na bakier.
Wśród całego dyniowego menu nie może zabraknąć kawy!
A ta już od kilku lat jesienią podbija kubki smakowe kawoszy na całym świecie, ubierając swoją Pumpkin Spice Latte sukienkę.
I ja za nią przepadam ale tym razem zapraszam Was na trochę inną odsłonę dyniowej kawy...czarna z pokaźną, dyniową chmurką z bitej śmietany!
Tak! Tym razem pakujemy cały smak do śmietankowej czapki, która ubita bardzo delikatnie, powoli łączy się z czarną podstawą, tworząc aksamitną pyszność w jesiennej odsłonie :)
W tym sezonie to absolutny hit w kawiarniach Starbucksa, za którym oszalał niejeden smakosz!
Ważne, aby nie ubić śmietaki na sztywno ale tak, aby wciąż lekko płynna była puszysta i delikatna.
A podawać można na ciepło i na zimno!
Jeżeli zatem jesteście wielbicielami smakowych kaw i ich wariacji oraz lubujecie się w jesieni i jej smakach jak ja, to serdecznie Was zapraszam na szklankę przytulnej dobroci, która doda energii i rozgrzeje wnętrze :)























Dyniowe spice cream coffee
na 1 porcję
Potrzebujesz:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 czubata łyżeczka puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki syropu lub ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mleka 
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego (cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa)
  • gorąca lub zimna czarna kawa
  • ulubione słodzidło (opcjonalnie)
  • mielony cynamon do posypania na wierzchu

Sposób przyrządzenia:
1. W metalowej lub szklanej misce umieść śmietankę, puree z dyni, syrop waniliowy, mleko i przyprawę do ciasta dyniowego.
2. Ubijaj całość 30 sekund do 2 minut, aż będzie lekko ubita i puszta (uważej, żeby nie ubić na sztywno!).
3. D szklanki wlej kawę, pozostawiając na górze około 1/4 przestrzeni na piankę, posłódź do smaku, jeśli chcesz.
4. Na wierzchu ułóż porcję dyniowej śmietanki i posyp cynamonem.

Smacznego!
























Pumpkin cream coffee
for 1 serving
Ingredients:

  • 100 ml heavy cream
  • 1 heaped tsp pumpkin puree
  • 1/2 tsp vanilla syrup
  • 1 tbsp whole milk or 2% milk
  • 1/4 to 1/2 teaspoon pumpkin pie spice (cinnamon, cardamom, ginger, nutmeg)
  • hot or cold black coffe
  • something to sweeten coffee (optional)
  • ground cinnamon to sprinkle on top

Method:
1. To a glass measuring cup, add the heavy whipping cream, pumpkin puree, vanilla syrup, milk, and pumpkin pie spice.
2. Froth with a whisk for 30 seconds to 2 minutes until it's foamy and thick but not too thick so don't over whisk it.
3. Add coffee to a glass along with sweeten to taste, leaving about 1/4 of glass room at the top for the foam.
4. Add the pumpkin cream cold foam on top, as much or as little as you like, then sprinkle cinnamon on top.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...